Nu are importanță dacă ai folosit cuvîntul „viață" articulat sau nearticulat.
Important era să-l cuprinzi în conținutul unei propoziții( frază).
Dar, dacă ai folosit doar expresia „a-și da viața", nu e corect.
Expresia respectivă nu e o propoziție pentru că verbul „a da" este la un mod nepredicativ ( aici „infinitiv"), și deci nu ai răspuns cerinței impuse de subiect.
Puteai folosi alte o mie de exemple în care cuvîntul „viață" să se încadreze într-o propoziție ( frază).
Subiectul este atît de simplu și tu nu l-ai știut rezolva.
Vezi ce înseamnă să nu știi gramatică. Să nu ai exercițiul lecturii.
Cum se spune, românește, te-ai împiedicat de un ciot.
Răspunsul lui „AdrianFederer " este corect și pertinent.
Cam asta e. Sănătate!
"Oamenii care si-au dat viata pentru tara au fost considerati eroi nationali." In aceasta fraza am folosit eu locutiunea "a-si da viata".
Respectivul de mai sus (AdrianFederer) nu este in stare sa inteleaga sensul cuvantului "a folosi" in contextul in care cerinte cere sa formulezi un enunt. Oricum nu ala era subiectul principal al discutiei. Ma interesa forma cuvantului viata. In schimb, daca ceea ce spui, si anume ca "a-si da viata" nu e locutiune, este adevarat inseamna ca am gresit cerinta.
PS:ERA EVIDENT CA AM FACUT O FRAZA CU LOCUTIUNEA ODATA CE MI SE CEREA(si nu mi se parea necesar sa mentionez odata ce nu ma/va interesa). Desigur ca exista posibilitatea sa o las in vant, dar voi, de fapt, nu ati inteles ideea topicului si ati inceput sa ma luati la rost. Pacat. Halal interpretarea. Corolav, aveam pretentii!
Daca mi se cere sa formulez o propozitie, iar eu spun ca am folosit locutiunea "a-si da viata" nu inseamna ca in rezolvarea exercitiului am scris pur si simplu "a-si da viata". Mi se pare o greseala de logica sa crezi asta.
FOLOSÍ, folosesc, vb. IV. 1. Tranz. A face uz (de ceva); a utiliza, a întrebuința. Practic, eu m-am intrebuintat de locutiune pentru a formula o propozitie. Claros? Acum sunt explicit.
Greseala mea si mii de scuze. Mi-am recitit formularea intrebarii, iar eu nu am mentionat ca TREBUIA FORMULATA o propozitie in care sa avem o LOCUTIUNE a cuvantului VIATA.
Mi-a scapat asta si eu am mers pe premiza ca am formulat corect, de aici si neintelesul dvs. Deci am folosit expresia "a-si da viata" intr-o propozitie si nicidecum nu am lasat-o asa.
Plus că, nu am înțeles expresia „ideea topicului".
Lumineaz-mă!
Spre a folosi un citat celebru. Biblic.
Suport critica, fapt dovedit de recunoasterea greselii deoarece nu am fost suficient de explicit. Si nicidecum nu am cautat tapi ispasitori. Ma interesa simplul fapt daca cuvantul "viață" putea fi articulat sau nu. Atata tot. Si da, ai dreptate, o intrebare mai mult decat banala, care insa ma interesa. Daca ti se parea excesiv de banala puteai sa nu raspunzi.
" Și, mai mult decît atît, ce cîștigi tu la nota de la examen, dacă pui această întrebare și noi îți confirmăm că ai făcut bine sau nu? " Oi avea dumneata o oarecare cultura, dar logica sta pe aproape. De ce spun asta? Pentru ca bateti campii in raspunul dat anterior. Pana la urma, puteam sa intreb de ce trebuie sa arunci hartia in cosul de gunoi, ca nu faptul ca am intrebat era important, ci faptul ca ma interesa asa ceva. (ASTA IN CONTEXTUL ACTUAL, PE ACEST SITE, TPU, CARE SE DOVEDESTE A FI UNUL SPECIFIC ORICARUI FEL DE INTERES PERSONAL).
Faptul ca intreb ceva mai mult sau mai putin banal nu este important. Aa, ca pot fi considerat incult, prostanac, incuiat, asta este o treaba separata. Dar tu poti fi util prin prisma unui raspuns ajutator pe care i-l poti oferi initiatorului, cum ati si facut-o de altfel. Doar ca ati mutat problema in alta parte.
Nu castig nimic, intreband asta, in ceea ce priveste examenul propriu-zis, aveti dreptate. Dar ma satisface lucrurul de a fi lamurit. Cam atat.
Omule, dacă-mi permiți să-ți spun așa, ai în fața ta un om care are în spate 70 de ani de viață și 25 de ani de învățătură.
În viață, toate întrebările se pun cu un anumit scop, au o anumită logică.
Chiar și numai pentru a afla cît fac unu și cu unu, cum se fac copiii, de ce pămîntul e rotund etc., etc., etc.
Atîta timp cît, apriori știind că răspunsul primit la întrebare nu rezolvă, în mod categoric, o anumită stare de lucruri, acțiunea în sine, aceea a întrebării, este futilă, totalmente inutilă și deci fără sens.
Nimeni nu mă poate obliga să nu fiu critic asupra unui aspect negativ întîlnit în cale și deci nici de a da o mînă de ajutor pentru o întrebare incomplet și greșit formulată.
Întîi trebuie clarificat, cu petentul, claritatea și corectitudinea textului întrebării și abia apoi ne aplecăm asupra faptului de a da curs întrebării.
Plus că, în cele mai multe cazuri, critica este una dintre cele mai bune modalități de a ajuta.
Să fii sănătos!
Flăcău, dacă tu ai dat bacalaureatul și nu știi să construiești acătării un enunț, noi suntem de vină că nu te înțelegem?
Din enunțul tău rezultă că trebuia să construiești o propoziție ( sau o frază ) în care să folosești cuvîntul „viață".
Ori tu, te citez textual, ai scris „eu am folosit expresia „a-și da viața".".
Sec. Atît!
Nicicum nu reiese din acest lucru că, totuși, tu ai folosit această expresie într-o propoziție.
Așa cum revii și ne comunici în acest al doilea al tău răspuns.
Răspunsul lui „AdrianFederer" este corect, la obiect și pertinent.
Și, mai mult decît atît, ce cîștigi tu la nota de la examen, dacă pui această întrebare și noi îți confirmăm că ai făcut bine sau nu?
Răspunsurile noastre te ajută ca acel al tău răspuns, la examen, să-ți fie de vreun folos? Îți creștem noi nota?
Ai scris așa cum ai scris și...pace!
Sînteți niște școlari care vreme de patru ani de zile nu învățați mai nimic și ne găsiți pe noi țapi ispășitori dacă zicem că nu e bine.
Vreți să mai fiți și studenți, ca și cum a face o facultate este panaceul universal pentru a reuși în viață, pentru a face ceva pentru societate și pentru voi.
Majoritatea dintre voi vine cu întrebări mai mult decît naive, prostești chiar, doar - doar veți ajunge și voi la o facultate ( nu contează care; una care să fie ușoară și după care să cîștigați bani mulți).
Va ajunge și la noi vremea, nu peste mult timp, cînd angajatorul nici nu se va mai uita la diplomele voastre ( luate așa pe degeaba, sau pe bani mulți) și vă va întreba ce știți să faceți.
Citește și tu pe la diverse întrebări, de pe acest site, și vei constata că foarte mulți, dintre cei ajunși studenți, pun niște întrebări de-a dreptul hilare ( chiar și cei în pragul examenului de licență) și dovedesc prin acestea că sunt aproape niște nulități și te întrebi, cît se poate de logic, cum de au ajuns pînă la acest nivel.
Mă opresc aici pentru că văd că și tu ești printre aceia care nu suportă criticile atunci cînd greșesc.
Vă place să fiți compătimiți ( chiar și cu false și ipocrite răspunsuri ) și nu vreți să găsiți adevăratul sens și valoare a unui răspuns pentru că el ( răspunsul)nu vă e pe plac.
Așa, nu veți reuși niciodată în viață.
Să ai sănătate!
Rog una dintre profesoarele de romana de pe acest site sa ma corecteze in caz ca gresesc. Dupa parerea mea, daca ai scris doar "a-si da viata", nu este corect pentru ca nu ai formulat un enunt, ci ai scris doar o expresie. Daca propozitia ta suna in genul: "El si-ar da viata pentru mama sa.", atunci este corect si vei primi punctajul maxim chiar daca ai articulat cuvantul "viata" sau nu.
Am mentionat ca am "FOLOSIT EXPRESIA", deci evident ca intr-o propozitie, captain obvious. Problema ridicata era alta.
Ma refeream la faptul ca locutiunea folosita de mine implica articularea cuvantului viata.
Sa scrii o expresie nu este acelasi lucru cu a o integra intr-o propozitie. "Am folosit expresia..." nu inseamna ca ai facut o propozitie. Exprima-te corect data viitoare daca doresti un raspuns 100% la obiect. Treaba cu articulatul cuvantului "viata" am parcurs-o in raspunsul anterior si ti-am spus deja ca nu e nicio problema.
"Eu am folosit expresia "a-si da viata" (intr-o propozitie)" ca sa intelegi mai bine. Nu cred ca trebuia sa fiu explicit.