| gabita1011 a întrebat:

Am terminat clasa a 8a anul acesta si am intrat la Mate Info(CNMV Slobozia). Stiu ca inca e devreme, dar ma gandesc de pe acum ce voi face dupa terminarea liceului.La momentul acesta am doua optiuni in cap:Academia Tehnica Militara si Universitatea Politehnica Bucuresti.As dori sa imi spuneti niste pros-cons(puncte bune si slabe) pentru fiecare si cam ce m-ar astepta dupa(informatii de actualitate, pe cat posibil).

Răspuns Câştigător
| moshulica a răspuns:

Despre fiecare institutie de invatamant pomenita de tine gasesti informatii multe pe net (de ex. pe mta.ro)

Cateva pareri personale despre Academia Tehnica Militara.

- formeaza ingineri pentru toate structurile sistemului national de aparare (MApN, MI, SRI, STS), intretinerea pe timpul studiilor fiind gratuita. Exista si locuri cu plata care insa NU garanteaza obtinerea unui loc de munca la terminarea studiilor.
- la admitere exista sistemul de "alunecare", adica se inscriu pe cerere mai multe specializari (daca vrei), locurile ocupandu-se in ordinea descrescatoare a mediilor. Cum specializarile sunt foarte diferite (de ex. calculatoare, transmisiuni, aviatie, tancuri, constructii etc), trebuie sa fii pregatit sa accepti si o specializare pe care nu prea ti-o doreai. Poti, daca nu-ti convine specializarea la care ai fost admis, sa refuzizi inscrierea dar in cazul asta ramai pe dinafara un an.
- locul de munca la absolvire este asigurat iar salariul este decent. La fel si pensia, peste ani...
- perspectivele de evolutie (promovari) dupa absolvire sunt destul de incerte, toate institutiile militare recunoscand numai partial capacitatea profesionala a fiecarui angajat. Pentru promovare, exista si alte criterii specifice. De retinut ca sistemul de relatii si pile nu are (inca?) un rol foarte mare, suma calitatilor personale fiind cea mai importanta.
- din nefericire, nivelul de pregatire profesionala al absolventilor s-a incadrat in tendinta generala din invatamantul romanesc, micsorandu-se drastic. Exista diferente substantiale intre discipline, in functie de calitatea cadrelor didactice (foarte eterogena). Exigenta la examene s-a redus f. mult pentru a permite si celor ce-si platesc studiile sa promoveze.
- pe durata studiilor NU esti incazarmat, obligatorie fiind doar prezenta la ore. Sunt admise si fete deci in clasa atmosfera seamana cu cea din liceu.

Despre Politehnica, doar putin. Fiul meu a urmat Automatica - Calculatoare (la IPB). Dupa absolvire nu a lucrat nici macar o zi in tara. Este stabilit de multi ani in Amsterdam, are un salariu bun (pentru Olanda, nu Romania), si-a cumparat casa si de toate dar sentimentul de izolare exista insa cu adevarat.

2 răspunsuri:
| BibleThump a răspuns:

Lol. N-ai idee cate se pot schimba in 4 ani. Just wait till then.

| GoldandSilver a răspuns:

Mai ai timp sa te gandesti! Daca iti place matematica si fizica, du-te la Politehnica!