Dragă prietene, mai înainte de a rezolva problema trebuie să vorbim puţin...
Marele "ceaslov" care este DEX-ul( DICŢIONARUL EXPLICATIV al Limbii Române)ne dă următoarea definiţie a fracţiei :
FRACŢIE, fracţii - s.f( s.f . nu înseamnă science -fiction ci substantiv feminin - nota :corolav) (Uneori urmat de determinarea "ordinară") - simbol sau număr care reprezintă raportul a două numere întregi.
Fracţie zecimală = fracţia al cărei numitor este o putere a lui 10.
Să revenim deci . O fracţie înseamnă reprezentarea cifrică a unei împărţiri . A fracţiona înseamnă a împărţi , a tăia în mai multe părţi.
O fracţie se rerezintă grafic prin trei semne . O linie , deasupra ei o cifră iar dedesubt o altă cifră. Ce reprezintă aceste cifre?
Să presupunem că ai un măr pe care îl tai în 8 părţi , perfect egale. Fiecare din cele 8 părţi se numeşte o optime ( de la opt)şi se scrie 1 supra 8. Împîrţirea întregului în două, trei, patru, cinci , şase , şaptr, opt, nouă, zece părţi, şamd, duce la formarea de subunităţi care se vor numi respectiv doimi,treimi, pătrimi, cincimi, şesimi, şeptimi, optimi, noimi, zecimi , şamd.
Mai departe ...Acest măr, care se consideră UN ÎNTREG, are 8 optimi, şi se scrie grafic 8 supra 8( bineînţeles acest supra însemnînd de fapt o linie , eu nu prea pot să fac acest desen).
Adică , 8 :8 = 1
Aceste 8 optimi le pot distribui , de exemplu , 2 la un copil , 3 la un alt copil , 2 la un copil şi 1 la un alt copil . Cîte părţi am distribuit? 3 optimi la un copil, 2 optimi la un copil, 2 optimi la unal treilea copil şi o optime la ultimul copil . Am distribuit deci 8 optimi , în total 8 optimi , adică UN ÎNTREG , adică acel măr.
Mai departe ...
Cifra de dedesubtul liniei ( numită în cazul nostru " linie de fracţie") se numeşte NUMITOR şi ne arată ÎN CÎTE PĂRŢI A FOST ÎMPĂRŢIT ÎNTREGUL.
Cifra de deasupra liniei de fracţie se numeşte NUMĂRĂTOR şi ne spune nouă CÎTE PĂRŢI DIN ACEST ÎNTREG am luat în discuţie .
Cu aceste fracţii se pot face şi operaţii aritmetice .
Pînă aici sper că am fost clar!
Mai departe .
În cazul în care numărătorul este mai mic decît numitorul se spune că avem de-a face cu ofracţie SUBUNITARĂ ( mai mică decît întregul ) .
În situaţia cînd numărătorul este mai mare decît numitorul ( de exemplu 15 supra 8 ) adică mai mult decît un întreg, se spune că avem de-a face cu o fracţie SUPRAUNITARĂ Aici nu mai e vorba de UN SINGUR MĂR ci de DOUĂ merge , fiecare împărţit în cîte 8 părţi egale din care s-au luat 8 optimi ( adică un măr ) plus încă 7 optimi din cel de al doilea măr. Această fracţie se poate scrie sub forma 15 supra 8 sau 1 şi imediat alăturat 7 supra 8 . De ce 7 , pentru că de la 8 părţi ( ale unui măr pînă la cele 15 ale numărătorului mai sînt încă alte 7 părţi din al doilea măr).
Acest fel de fracţie se numeşte fracţie ordinară .
Să trecem la ceea ce se numeşte FRACŢIE ZECIMALĂ.
Este vorba tot de O ÎMPĂRŢIRE dar de data aceasta luăm în calcul părţi ale unui întreg care a fost împărţit în ZECE PĂRŢI. sau multipli ai lui ZECE ( 100, 1000) De aici şi numele de ZECIMAL.
Această împărţire la 10 sau multipli ai lui 10, adică 100, 1000, formează ceea ce într-un limbaj obişnuit se numeşte SISTEM ZECIMAl şi el se utilizează pe scară largă în într-o convenţie internaţională cînd discutăm de o serie de unităţi de măsură pentru lungimi, mase , capacităţi şi alte eventuale domenii.
Să revenim la fracţia ZECIMALĂ.
Să luăm ca exemplu modalitatea de confecţionare a unităţilor monetare - lei şi bani.
Avem deci de bază LEUL. Subdiviziunea leului este BANUL. Cîţi bani are 1 LEU? Ce este banul ? A suta parte dintr-un leu . Adică 1 leu = 100 bani.
Monezile divizionare pe care le folosim noi acum , în România, sînt : 1 ban , 5 bani, 10 bani şi 50 de bani .
Şi acum trecem la scrierea acestor valori sub formă ZECIMALĂ. Dar, atenţie !
Dacă monezile mai mici decît LEUL ar fi numai cele de 10 bani am spune că discutăm numai cu împărţirea leului în ZECE părţi . Dar noi avem monede de 1 ban, 5 bani şi 50 de bani. Deci leul a fost împărţit în 100 de părţi. ( 100 de bani).
Şi atunci scrierea zecimală a acerstor monezi va fi următoarea :
1 ban = 0,01lei
Să explicăm ...
La clasele mai mici , cînd ai învăţat operaţia de adunare şi ai trecut la operaţii cu numere mai mari , de exemplu peste 10.000, ai învăţat să le aşezi sub forma unei coloane, fiecare coloană, începînd de la dreapta la stînga ,numindu-se coloana unităţilor, coloana zecilor , coloana sutelor , coloana miilor, ş.a.m.d . şi ele se pun unele sub altele în mod corespunzător .
Acelaşi lucru vom face şi la scrierea fracţiilor ZECIMALE .
Repet , LEUL a fost împărţit în 100 părţi( 100 bani ) .
Şi atunci cînd am scris 0. 01 asta înseamnă că am ZERO lei. 1 ban este mai puţin decît 10 bani, deci la cifra zecilor nu am nimic, deci din nou ZERO ,şi apoi 1 ( adică 1 ban).
Cum scriu 5 bani ? 0,05 lei
10 bani = 0,1 lei sau 0,10lei
50 bani = 0,5lei sau 0,50 lei
Ce reprezintă acea virgulă ?
Ţine practic locul liniei de fracţie de la fracţia ordinară. Mai exact ...Cifrele din stînga virgulei reprezintă întregii ( în cazul nostru LEI ) iar cele de după virgulă subdiviziunile , adică banii.
De ce spunem 0, 50 lei , şi nu bani? Pentru că facem raportarea la unitatea întreagă .
Sub această formă zecimală putem scrie şi alte valori, nu numai cele strict ale monezilor uzuale. Cu aceste monezi putem folosi toate valorile de la 1 ban la 100 bani , adică 1 leu .
Mai exact , de exemplu 37 bani ? 0,37 lei ; 69 bani = 0,69 lei
În acelaşi fel vom scrie şi cînd folosim unităţile de lungime sau de mase .
49 cm = 0,49 metri.
750 grame = 0, 750 kg.
Tot în acest fel putem scrie şi cînd folosim valori mai mari decît unitatea . 1,48 lei sau 44, 821metri sai 6,528 kilograme ( cele 528 sînt grame , pentru. că am împărţit kilogramul la 1000)
Acuma , problema care probabil că te doare pe tine este aceea a echivalării fracţiilor ordinare cu cele zecimale .
E foarte simplu ... 3 supra 10 . Asta ce înseamnă ?
Înseamnă că am împărţit întregul în 10 părţi şi am luat 3 părţi.
Ce înseamnă 3 supra 10 (lei) Înseamnă că am împărit 1LEU ÎN 10 , adică 10 grupe de cîte10 bani şi am luat 3 părţi de cîte 10 bani , adic ă 30 bani .
Cît este 30 bani ? 0,3 adică 3 supra 10.
Dar să considerăm că fracţia noastră ordinară este 3 supra 4. Adică întregul împărţit la 4 şi am luat 3 părţi din el
Mergem la fracţia zecimală ...
Cît este 1împărţit la 4 Asta înseamnă UN SFERT. Cît e un sfert din 100 de bani ? 25 de bani . Cît este 3 supra 4 ? Trei sferturi , adică 75 de bani adică 0, 75 lei.
Şi în scest mod se corelaţionează toate aceste fracţii între ele ...
Şi, nota bene , eu nu m-am uitat la desenul tău dar din cîte am citit în cîteva răspunsuri aş înşelege că tot cercul este colorat adică, scris sub formă de fracţie ordinară ar însemna1 supra 1 sau scris sub formă de fracţie zecimală este 1,0(00)
În orice caz, văd că îţi este mai uşoară limba japoneză decît aritmetica ...Pare paradoxal dar se pare că aşa e !
Nu se mai fac teme pe TPU, intra pe un site unde se fac (de exemplu forum.famitemele.ro)
Eu cer doar un exemplu, pentru ca nu inteleg.Am mai multe figuri, cam vreo 5.
AdelinRO123123123 întreabă: