Termenul de "Francofonie" a fost utilizat, intr-o prima acceptiune, la sfarsitul secolului al XIX-lea, pentru a desemna spatiile geografice unde limba franceza era folosita in mod curent.
In anii 1950-1970, s-a avansat ideea unei comunitati francofone, fapt care a condus la crearea primelor organizatii si institutii francofone.
La 20 martie 1970, s-a infiintat Agentia de Cooperare Culturala si Tehnica (ACCT), cu sediul la Paris, unica organizatie interguvernamentala si principalul operator al Miscarii Francofone. Incepand de la aceasta data, ziua de 20 martie marcheaza "Ziua Internationala a Francofoniei".
Romania a intrat in Francofonia institutionala in noiembrie 1991, cu statut de "observator", la cea de-a IV-a Conferinta a sefilor de stat si de guvern ai tarilor avand in comun utilizarea limbii franceze, de la Paris (Chaillot). In decembrie 1991, Romania a dobandit statutul de "observator" si in cadrul Agentiei de Cooperare Culturala si Tehnica.
In octombrie 1993, la cea de-a V-a Conferinta a sefilor de stat si de guvern ai tarilor avand franceza in comun (Mauritius), Romania a fost primita cu statut de membru cu drepturi depline, fiind aleasa printre cele 11 tari constituind Comitetul de Reflectie, comitet care a avut ca principal scop elaborarea unei reforme institutionale a Francofoniei. In decembrie 1993, la Conferinta ministeriala de la Bamako, Romania a devenit membru cu drepturi depline si in cadrul ACCT, moment de la care este direct implicata in activitatea si programele organismelor Francofoniei institutionale.
Incepand din 1993, Romania a participat la toate Conferintele Ministeriale la nivelul ministrilor Afacerilor externe, precum si la o serie de Conferinte Ministeriale specializate: cultura, mediu inconjurator, probleme ale copilului, educatie, tineret si sport, justitie, autostrazile informatiei etc.
In 1994, Romania a aderat la Conventia privind Agentia de Cooperare Culturala si Tehnica (titulatura actuala este "Agentia Interguvernamentala a Francofoniei? - AIF), prin Legea nr. 118 din 9 decembrie 1994. In acelasi an a fost creat, la Bucuresti, Consiliul National Consultativ al Francofoniei, al carui presedinte este ministrul Afacerilor externe.
Din decembrie 1994, Bucurestiul gazduieste sediul Biroului Regional pentru Europa Centrala si de Est (BECO) al Agentiei Universitare a Francofoniei (AUF) - operatorul specializat al Francofoniei pe probleme de invatamant superior si cercetare. Incepand din 2003, in cadrul BECO va functiona o antena a AIF.
In 1998, la a douasprezecea sesiune a Conferintei Ministeriale de la Bucuresti, s-a adoptat denumirea de "Organizatie Internationala a Francofoniei".
Romania are statut de sectiune asociata in cadrul Adunarii Internationale a Parlamentarilor de Limba Franceza - Adunarea Consultativa a Francofoniei - (AIPLF).
Romania este membra a Asociatiei Internationale a Primarilor Francofoni (AIMF).
Romania participa la Forumul Francofon al Afacerilor, a carei vicepresedintie o detine.
Prezenta Romaniei in toate instantele Francofoniei - Sommet-uri, Conferinte Ministeriale, sesiuni ale Consiliului Permanent al Francofoniei etc. - este in prezent o oportunitate de dialog cu factori de raspundere din 56 de tari de pe toate continentele. In noua etapa din evolutia Francofoniei institutionale, marcata de adaptarea structurilor sale la realitatile politice, economice, tehnologice si culturale de la inceputul noului mileniu, Romania continua sa isi consolideze rolul in cadrul Organizatiei Internationale a Francofoniei (OIF), reafirmandu-si, in mod constant, optiunea francofona.
. funda?
Uite aici o super idee! Daca mai scrii d-astea legate de teme ti se suspenda contul!
selenaroyalprincess întreabă: