Bună! Răspunsul dinainte este destul de complet, poate prea complex. Mai simplu: 1.alimente de origine animală: carne, organe,mezeluri,slănină, lapte si produse lactate(brânzeturi, iaurt, smântână), ouă, grăsimi animale (unt, untură, seu)2. alimente de origine vegetală: pîine şi făinoase (paste, produse de patiserie), zahăr (extras din sfecla de zahăr, trestie de zahăr), uleiuri (de floarea-soarelui, de măsline, de soia, de porumb), legume, fructe, zarzavaturi. Succes la proiect!
Dacă vrei un plus de informare pentru formarea ta, dă click pe http://lecturirecenzate.ro/
CLASIFICAREA ALIMENTELOR
Criteriile de clasificare a alimentelor sunt deosebit de variate. Din multitudinea de clasificări, am ales câteva mai concludente, pentru ca oricine să poată desprinde o idee în legătură cu această temă.
După origine, alimentele formează două mari categorii; hrană de natură vegetală, respectiv animală. Mai departe, fie hrană de origine vegetală, fie aceea de origine animală, se poate divide în mai multe grupe. Luate împreună sau separat, aceste alimente au fost categorisite de-a lungul timpului, sub diverse forme, pe baza cărora s-au construit nenumărate diete.
Dintre clasificările mai cunoscute realizate după criteriul provenienţei, amintim aici, categorisirea alimentelor în 10 grupe principale, aşa cum se poate vedea în tabelul de mai jos.
GRUPA
ALIMENTE CARE ALCĂTUIESC GRUPA
1
Carne şi derivatele din carne
2
Lapte şi derivatele din lapte
3
Ouă
4
Grăsimi alimentare (lipide vegetale şi animale)
5
Pâine şi făinoase
6
Legume
7
Fructe
8
Dulciuri
9
Băuturi nealcoolice
10
Condimente
O altă clasificare cunoscută, care stă la baza cunoscutei piramide alimentare, este alcătuită din 6 grupe. După cum se poate vedea mai jos, alimentele din grupa 6 stau la baza piramidei predominând, în timp ce hrana din grupa 1 se află în vârf, ceea ce însemnă că trebuie să fie cel mai slab reprezentat în raţia alimentară zilnică.
GRUPA
ALIMENTE CARE ALCĂTUIESC GRUPA
APORT PRINCIPAL
1
Grăsimi şi dulciuri
Nimic esenţial, cu excepţia uleiurilor vegetale care conţin acizi esenţiali.
2
Carne şi derivatele, peşte, ouă
Proteine, fier
3
Lapte, lactate, brânzeturi
Vitamine (A, D, B2), aminoacizi esenţiali
4
Fructe
Glucide sănătoase, enzime, vitamina C
5
Legume
Fibre, vitamine, săruri minerale
6
Amidonoase (produse şi derivate din cereale şi leguminoase uscate)
Vitamina B1, glucide cu absorbţie lentă