| shaormamare a întrebat:

Am vreo ~35 de absente pentru ca nu mi-am pornit camera, ceva sfaturi?

15 răspunsuri:
| T0T a răspuns:

Nu există nicio regulă legată de cameră. Există regulă legată de reacție. Dacă un profesor te strigă de 3 ori și tu nu răspunzi prin voce sau text trebuie să primești absență. Dacă nu s-a întâmplat așa trebuie să vorbești cu conducerea școlii și să întrebi conform cărei reguli/legi ai luat acele absențe.

| gdsjdpUAS a răspuns:

E ilegal, camera trebuie pornita doar la examene in rest nu îți poate cere asta pentru ca îți încalcă dreptul la intimitate.

| johnnny123 a răspuns (pentru gdsjdpUAS):

Cine ti-a spus ca e ilegal si ti se incalca dreptul la intimitate, Cumpanasu?

Daca muncesti de acasa si esti nevoit sa faci videoconferinte crezi ca poti sa-i spui angajatorului "nu am chef sa-mi pornesc camera, ca-mi incalci dreptul la intimitate"?

| rosessunflowersandlillies a răspuns (pentru johnnny123):

Ministrul Educatiei a spus: https://www.edupedu.ro/......istru/amp/
Cat despre videoconferintele cu angajatorul, nu cred ca e cazul unui elev. Presupun insa ca gdsjdpUAS vorbea doar despre elevi.

| johnnny123 a răspuns (pentru rosessunflowersandlillies):

Ordinul ala a fost semnat pe 16 decembrie, iar in perioada 23 decembrie-10 ianuarie a fost vacanta.

Crezi ca a facut toate alea 35 de absente in sapte zile, sau poate asa se comporta si inainte?

Si o intrebare suplimentara: crezi ca un elev care refuza cu incapatanare sa-si deschida camera este un elev foarte activ la ore, care raspunde cu promptitudine la intrebarile profesorului? Sau este mai probabil sa fie un elev care ignora cerintele profesorului?

| NLS a răspuns (pentru johnnny123):

Lucrez in Germania la o multinationala.
Doar sefii de departamente au fost rugati sa se arate la fata, si nici macar ei nu sunt obligati.
In rest toata lumea se rezuma la voce, prin Jabber, Skype Business, Teams,...
Tot ce aratam e desktopul, cand avem ceva de prezentat, dar asta nu se face oricum cu web ul.

| rosessunflowersandlillies a răspuns (pentru johnnny123):

Nu am spus ca absentele lui ar trebui motivate. (cele facute inainte de 16 decembrie) Am atasat linkul in ideea ca poate il intereseaza, iar din cate reiese din primul tau raspuns, sustineai faptul ca si in momentul actual este legala punerea absentelor din acest motiv. Scuze daca am inteles raspunsul tau gresit.
Depinde. Am colegi in clasa ce stau toata ora cu camera (scuze de cacofonie) deschisa, insa nu sunt atenti si nu stiu sa raspunda, uneori chiar pleaca din camera, si sunt si altii care pur si simplu nu realizeaza ca au camera inchisa / nu se simt bine stiind ca alte 30 de persoane se uita la ei, insa daca profesorul ii intreaba ceva stiu sa raspunda. Asadar, daca un copil vrea sa fie atent, va fi atent si daca camera (scuze din nou de cacofonie) este inchisa, in timp ce daca nu te intereseaza ce zice profesorul, poti face alte lucruri si daca ai camera deschisa. Nu poti spune ca daca ai camera deschisa esti automat atent si intelegi materia, caci altfel nimeni nu s-ar mai plange de scoala online.

| gdsjdpUAS a răspuns (pentru johnnny123):

Sunt cadru didactic...

| johnnny123 a răspuns (pentru NLS):

Faptul ca jobul tau nu necesita participarea la videoconferinte este alta poveste. Intrebarea este urmatoarea: daca sefii ti-ar cere sa participi la o videoconferinta ai refuza sa participi invocand "dreptul la intimitate"? Si ai putea face asta fara sa existe consecinte?

| johnnny123 a răspuns (pentru gdsjdpUAS):

Eu nu sunt cadru didactic, si poate din cauza asta nu inteleg.

Explica-mi si mie te rog in ce consta mai exact "dreptul la intimitate" al unui copil in timpul unei ore de curs? Nu este ca si cum ii cere cineva sa se filmeze cand merge la toaleta sau cand se imbraca. Cum ii este violata intimitatea de pornirea camerei?

In timpul orelor din sala de clasa poate un elev sa-si puna un paravan in jurul bancii invocand "dreptul la intimitate"?

| shaormamare explică (pentru johnnny123):

Pai poate sa-l oblige sa intre, dar nu sa-si porneasca camera. E dreptul la imagine, esti filmat doar daca vrei. Is elevi cu ce nu se simt confortabil sa fie priviti de alti 20 de oameni.

| gdsjdpUAS a răspuns (pentru johnnny123):

Înseamnă ca poate nu toți copiii au condiții (stau 5 intr-o camera, casa vraiște...) ar trebui sa știți poate sa consultați chestiunile astea. Apoi dacă va doriți sincer vorbim...nu am scris ca sa va instig era pur și simplu ce mi s-a transmis la instructaj, și bineînțeles o informație verificată

| gdsjdpUAS a răspuns (pentru johnnny123):

Participi,logic activ, dar camera poate fi închisă. Asta nu înseamnă ca nu zici nimic, te implici tocmai ca sa justifici ca ești prezent, nu trebuie sa fi cadru ca sa gândești puțin mai departe de nervi.

| johnnny123 a răspuns (pentru gdsjdpUAS):

Eu pot sa inteleg si participarea fara camera, atata timp cat este intr-adevar vorba de o participare. Dar problema nu sunt elevii constiinciosi, care sunt doritori sa participe si sa invete. Si nici elevii care au probleme legitime (situatii materiale grele, acces dificil la tehnologie, etc)

Problema sunt elevii care abuzeaza de aceasta libertate, cum este cazul celui de mai sus si multor altora care s-au plans pe aici.

Nu ma vei convinge niciodata ca un elev care refuza cu incapatanare sa deschida camera (desi ar putea sa o faca cu usurinta) si invoca tot felul de incalcari ale intimitatii este un elev care la cursurile de la clasa se comporta frumos si isi vedea de treaba.

In general, cei care sunt cei mai vocali impotriva camerei video sunt aceiasi care nici la scoala nu erau tocmai elevi-model.

Eu nu tin minte ca atunci cand eram la scoala sa ma fi luat vreodata de piept cu profesorii sau sa fi cautat in regulamente chichite care sa ma scuteasca de invatat.

Prin contrast, multi dintre elevii care se plang pe TPU au o intreaga lista de plangeri, una mai aberanta decat alta, de la "Este ilegal ca profesorul sa-mi puna nota pe caiet" pana la "Pot da profesorul in judecata pentru ca m-a scos la tabla?".

Deci de multe ori, refuzul de a participa la ora cu camera deschisa nu are vreo legatura cu situatia materiala, timiditatea sau protejarea intimitatii elevului, ci este simptomul unui elev care oricum nu lua scoala in serios nici in circumstante normale.

| gdsjdpUAS a răspuns (pentru johnnny123):

Da dreptate aveți, nu am zis ca nu, acest copil a întrebat ce poate face și eu am zis ce l-ar putea ajuta. Bineînțeles ca numărul mare de absente pe care le are le vor justifica părinții in primul rând, iar dirigintele trebuia sa sesizeze la 20 de absente parintele sau tutorele copilului, faptul ca el a ajuns la mai multe spune multe. Nu e fals ce ați zis, dar tine mai mult de moral, însă legea din pacate este înțeleasă pe bunul plac al fiecăruia, sincer acum poate nu își dau seama, dar mai târziu vor vedea acești copii ce au pierdut. Păcat ca duc cu ei și societatea.