| eugenl a întrebat:

As avea si eu o curiozitate. Apar diferite editii ale aceleiasi carti. Pe care editie e bine sa o citesc prima data, pe ultima aparuta sau pe prima. Este bine sa le citesc pe toate? Eu sunt de parere ca sunt aceleasi lucruri, doar imbunatatite de la o editie la alta. Voi ce parere aveti?

Răspuns Câştigător
ardnaxur1961
| ardnaxur1961 a răspuns:

Aparitia mai multor editii ale unei carti e dictata de mai multi factori.
E posibil ca prima editie sa fi avut un mare succes si sa fie necesara editarea celei de-a doua.
Sau, e posibil ca prima editie sa fi aparut cu foarte mult timp inainte si sa se considere ca au trecut deja destule generatii ca sa se reediteze cartea.
De obicei, editiile urmatoare sufera mici modificari in doua situatii: ori autorul, daca mai e in viata, considera ca mai trebuie pieptanat ceva, pe ici, pe colo, ori, daca au trecut foarte multi ani de la prima editie, sunt necesare modificari de ortografie, ortoepie, in functie de evolutia limbii.
Pe scurt, nu exista foarte mari diferente intre editiile diferite ale aceleiasi carti.
Poate fi vorba doar de diferente la traducere, daca e cazul, sau la prefata, postfata etc. Dar nu la textul propriu-zis.
Asa ca nu e necesar sa citesti toate editiile unei carti, pentru ca te vei trezi citind la nesfarsit aceleasi lucruri.

| eugenl explică (pentru ardnaxur1961):

Multumesc. Asa ma gandeam si eu mai ales ca e vorba de o carte in limba engleza care te invata ceva, iar autorii chiar specifica inbunatatirile pe care le-au adus

3 răspunsuri:
| mgtow a răspuns:

Asa ti se pare tie dar nu are cum sa fie la fel fiecare editie, se bazeaza pe continuarea unei povesti si difera multe acontecimente.

| maria999 a răspuns:

Parerea mea este sa o citesti pe prima si apoi pe cealalta cu siguranta a doua este continuarea primei reviste! sper ca te-am ajutat