Documentele word sunt folosite mai mult pentru lucrări care conțin mult text (texte lungi, eseu, lucrări de cercetare etc), pentru prezentări vizuale recomand Power Point. În primul rând este foarte important să pui cât mai puțin text pe slide-uri (cuvinte cheie ar fi cel mai indicat). Încearcă să îți faci un discurs liber și să lași pe slideuri doar niște cuvinte/concepte importante (cele despre care vorbesști). Fiind o prezentare vizuală, e important să adaugi poze/ ilustrații care se potrivesc subiectului. Nu alege un design încarcat și nu pune animații pe slide- nu e profesional. Cât despre rezumarea celor 80 de pagini, într-o prezentare mereu trebuie să alegi doar ceea ce este mai relevant, important sau interesant pentru publicul tău. Îți poți construi un discurs de acasă și să te cronometrezi ca să vezi dacă te incadrezi în timp și dacă informația din discurs e în concordanță cu slideurile pe care le prezinți. Las aici linkul asta poate te ajuta https://prezi.com/0_sjmtwu4hsz/cum-sa-faci-o-prezentare-ppt-corecta/
In 99.99% dintre cazuri, 15 minute de prezentare se fac cu MAXIM 15-25 de slide-uri.
Pe slide-uri nu te apuci sa scrii toată prezentarea, doar punctat, idei, teme, subpuncte, task-uri...
Dacă nu o poți învața pe de rost, deși ar fi foarte indicat, ai o caseta pentru comentarii pe fiecare slide, scrii speech-ul acolo, se va vedea doar pe ecranul laptopului, nu și pe perete/ Flipchart.
Pe slide trebuie sa se găsească foarte puțin text, și în general trebuie sa eviți sa faci munca de papagal.
Pe slide scrii ideea, verbal vorbești liber pe baza ei și o dezvolți.
Sunt binevenite scheme, desene, tabele, dacă e cazul, pe baza cărora poți dezvolta liber, prezenta deosebiri, etc.
Și e important sa repeți de câteva ori înainte.
Repet, e foarte important dacă vrei sa obții o prezentare de calitate:
Rezuma cele 80 de pagini de proiect în maxim 25 slide-uri, dacă dorești sau trebuie sa te încadrezi în 15 minute maxim.
Reții doar lucrurile importante.
Pe slide-uri nu însiri text din proiect, ci idei, subpuncte.
Îți creezi speech-ul pe baza acelor subpuncte, și prin teste succesive pe care le cronometrezi, observi dacă te încadrezi bine în timpul propus. După caz, mai scoți, sau mai adaugi.
Încearca sa menții mereu constanta viteza de rostire.
Când ești mulțumit, poți introduce textul speech ului corespunzător fiecărui slide în parte, în respectivele
casete de comentarii.
Incearca sa pui mai putina informatie pe slide, sa evidentiezi notiunile importante. Trebuie sa arate bine, sa fie aerisit. Foloseste notiuni simple, imagini sugestive, iar tu sa spui din cap (practic sa explici) partea multa de teorie. Cand se uita publicul la slide vede ce e important, iar tu le spui cum se leaga intre ele si ce sunt acele notiuni. Foloseste teme, animatii, si pune doar esentialul. Fa-ti o schita scrisa de mana cu ce e mai important din acele 80 de pagini, care sunt notiunile de baza. Daca ai rezuma lucrarea la 2-3 fraze care ar fi? La finalul prezentarii, cu ele trebuie sa ramana publicul, nu cu detalii; daca nu au inteles care e baza nu ai pe ce sa cladesti.