Pai inveti ce iti place, nu conteaza care, C++, C, SQL (baze de date), WEB, sau ce vrei, Java.
Trebe sa faci cursuri de asa ceva, trebuie sa stii ca lumea daca vrei sa lucrezi pe asta, adica sa inveti cat mai multe.
Ca orice lucru în viață, trebuie tratat cu seriozitate.
Nu este suficient să urmezi câteva tutoriale, să dai niște copy-paste-uri, să mai scrii două linii și la final să zici că știi programare. Trebuie să îți stabilești un plan de învățare, să înțelegi cât mai bine conceptele pe care le folosești și să întrebi pe alții atunci când nu te descurci.
2. Vei găsi O ABUNDENȚĂ de informații pe internet.
Nu te lăsa descurajat de cantitatea uriașă de informații. Începe cu lucruri simple și apoi avansează. Dacă un anumit concept ți se pare complicat, întreabă un prieten care are mai multă experiență. Nu ai acel prieten? Forumurile de specialitate îți stau la dispoziție.
3. Răspunde la întrebarea „de ce vreau să programez?"
Părerea mea este că toată lumea ar trebui să învețe niște concepte minime de programare, pentru că îți dezvoltă capacitatea de gândire și te poate ajuta să înțelegi cum funcționează anumite procese. În general, atunci când observi că faci un anumit lucru din nou și din nou, gândește-te cum ai putea să-l automatizezi folosind un algoritm. Este adevărat că scrierea software-ului și procesul de învățare prin care vei trece până ajungi la rezultatul final poate lua mai mult timp, dar îți vei face viața mai ușoară rezolvând problema respectivă, iar satisfacția va fi pe măsură.
Câteva resurse utile de unde poți să începi:
Code.org – pentru noțiuni de bază în algoritmi.
Codecademy – pentru a învăța să construiești aplicații web și să lucrezi cu baze de date
Microsoft Virtual Academy – această platformă conține tutoriale pentru o gamă variată de tehnologii, din care poți învăța să construiești aplicații desktop, web, mobile (nu doar pentru Windows, ci și pentru iOS sau Android), servicii cloud, jocuri și multe altele. Aici vei găsi atât tutoriale pentru începători, cât și pentru avansați.
StackOverflow – locul unde vei găsi răspunsuri la întrebări. Fie că au fost deja adresate de alții sau ai întâmpinat o problemă cu care nu s-a mai confruntat altcineva, poți trimite chiar tu întrebări la care de obicei ți se va răspunde suficient de repede.
În mare, cam asta e tot ce trebuie să știi pentru început. Programarea nu este „rocket-science" cum zice americanul, ci o știință pe care ar trebui să o cunoască toată lumea, măcar la un nivel de bază. Dacă urmezi sfaturile de mai sus, îți vei asigura un start bun peste care poți să clădești ceva de succes.
Dacă ai întrebări sau nelămuriri, îți stau la dispoziție.
1. IGNORA RETARDATII care spun ca nu faci programare fara matematica
2. uita-te pe ejobs... parerea mea e ca in momentul asta faci cei mai multi bani cu PHP, urmat de MySQL (deci sql, invatat pe mysql nu pe altceva)
Pentru mine personal "dupa carte" imi este cel mai bine ( acum tu te sti ce si cum esti ). Sa pregatesti si matematica in procesul de invatare ( cam oroce limbaj il inveti cam intr-un an, comenzile sa zicem asa ). Ulterior susti cu matematica.
Nu are treaba cu matematica neaparat, stiu destui care programaeaza in JAVA sau SQL si de 20 ani n-au avut nevoie de mate, decat socotit, etc, din astea simple.
Posibil, mie fiindu-mi greu si atunci si acum sa retin/rezolv o ecuatie de gradul 2 abandonand complet programarea, procesul de a reinvata ( pe vremea mea era la moda c, pascal, fox pro, sql etc ).
Adi1987 întreabă: