Prima parte a răspunsului florenței 16 este greșită.
La cuvîntul " pomi", de exemplu, rădăcina este „pom", „i" este terminația de plural a substantivelor masculine, iar al doilea „i" este forma articulată cu articol hotărît a pluralului. Deci „pomi" ( nearticulat) : niște pomi, trei pomi, lîngă acești pomi.
Și „pomii" ( forma articulată, cu articolul hotărît).
Ex. S-au uscat toți pomii; Pomii care vor fi sădiți pe marginea drumului; Am văzut pomii deja înfloriți.
Altă situație...
Copi - l; Trei copi-i; Copi - i - i au înțeles ce li s-a spus.
Ție nu-ți sună în ureche?
Cratima se pune și la dialog.
- Domnule, nu știți cît e ceasul?
Este interesant exemplul cu „văzînd u-l ", deci „pe el".
Dar dacă e vorba de o persoană feminină? În mod normal ar fi „văzîndu-o" pe ea.Această formă este greoaie în exprimare și atunci pentru ușurarea exprimării se va elimina acel „u" de după „văzînd" ( se spune că " se va elida", sau „se face o eliziune") și atunci expresia va deveni„ văzînd-o".
Nu e vorba numai de despărțit pronumele de verb ci și în alte cazuri.
Ex. „Nu - ți voi lăsa, copile, după moarte ".
Acel „nu-ți" trebuia, în mod normal să fie „nu îți voi lăsa...". Dar e vorba, după cum sesizezi, tot de o modalitate de ușurare a exprimării. Și atunci se elidează acel „î" și va ajunge la „nu - ți".
Virgula se mai folosește pentru separarea de restul textului a unor apoziții, a unor propoziții apoziționale, sau a unor expresii incidente ( explicative).
Ex. Colegul meu, despre care ți-am spus că are și o soră, e un tip inteli gent.
Virgula se mai folosește atunci cînd se face o enumerare a unor obiecte care fac parte dintr -un areal semantic.
Elena a cumpărat un caiet, un pix, un raportor, un echer și a plătit..."
Virgula se mai folosește atunci cînd, într-o propoziție, se separă substantivul în cazul vocativ de restul cuvintelor.
Pot exista TREI situații.
Sbstantivul în vocativ e la începutul propoziției.
Ex. Vasile, dă-mi și mie puțin mingea. În acest caz virgula se pune după subst. în vocativ.
Substantivul în vocativ e undeva mai la mijloc.
V-am spus, domnule, că nu știu prea bine engleza. În acest caz virgula se pune înaintea și după substantivul în vocativ. Vezi și cazul cu versul din Arghezi.( Nu-ți voi lăsa, copile,...)
Atunci cînd substantivul în vocativ este pus la sfîrșit.
Ex. Vii și tu cu noi, Ionele?
În acest caz virgula se pune înaintea substantivului în cazul vocativ.
Cred că mai sînt dar și așa am scris destul.
Un i este din radacina, ca de exemplu "pomi", iar al doilea se numeste desinenta de plural "pomii". Folosesti 2 de i atunci cand vrei sa arati pluralul.
Cratima de pune atunci cand desparti pronumele de verb sau alte structuri, si alte structuri specifice ce trebuie invatate "intr-un","citind-o", "vazandu-l".
Virgula se pune de obicei inainte de conjunctiile "dar" si "iar" uneori chiar si "si".
Sper ca ai inteles! Craciun fericit!
Buna.
Se scriu 2 de "i" atuni cand vrei sa pui un substantiv la persoana a III-a. (Ex: frati-fratii)
Se pune cratima cand lipseste o litera (Ex: nu am-n-am)
Se pune virgula atunci cand e o enumerare (Ex: mere, pere, alune) sau inaintea unei persoane (Ex. Ce faci, Ana?) Pa. Fundita?
anonim_4396 întreabă:
zalisa întreabă: