| Andu22 a întrebat:

Atractia paronimica (confuzia paronimica) - e tema care ma intereseaza pentru un proiect. Cine imi poate da mai multe exemple de confuzii paronimice de care ne lovim in limba vorbita? Altceva decat mult-cunoscutele familial-familiar, enerva-inerva. De altfel, m-ar interesa si titluri de carti in care e dezbatuta aceasta tema. Multumesc. Dau fundita.

Răspuns Câştigător
| Dmonik a răspuns:

Te rog sa cauti cartea pe care ti-am indicat-o, e o editie revizuita si adaugita, numai ca nu stiu anul aparitiei ei, dar o caut in biblioteca si revin.
Am inteles despre ce vorbesti, sunt exemplele de forma: lacramatie-reclamatie / saşiu-şasiu / renumeratie-remuneratie.
Dar tot in lucrarea aceea le vei gasi dezvoltate.

9 răspunsuri:
| Dmonik a răspuns:

Fara discutie, tema e dezbatuta pe larg de Theodor Hristea in Sinteze de limba romana.

| Dmonik a răspuns:

Editura Albatros, 1984.

| Dmonik a răspuns:

Ti-am dat un mesaj, o vei rezolva si fara bani. Pe vremea mea...mai erau doua volume la biblioteca.

| Dmonik a răspuns:

Am paginile scanate. Iti trebuie sau?

| Daria a răspuns:

Pronume-prenume
barca-parca
atlas-atlaz
albastru-alabastru

| Andu22 explică:

Nu am cerut exemple de paronime. As putea da si eu nenumarate exemple. Eu am nevoie de confuzii paronimice. Nu spune nimeni in loc de ''uite o barca pe apa'' -> uite o parca. Multumesc oricum de raspuns.

| Andu22 explică:

Netrezit, eu nu am gasit ''Sinteze de limba romana'' decat la anticariate in Bucuresti, insa, costa prea mult pentru buzunarul meu. La biblioteca Universitatii nu am gasit-o. Iti multumesc pentru ajutor. happy

| Andu22 explică:

Da, multumesc mult, scuze de intarziere.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Bună! Original - originar, învestit - investit, numeral - numerar, temporal - temporar. Cărţi pe tema asta nu ştiu. În loc să-mi dai fundiţă (dacă intenţionezi), fă-mi o vizită pe lecturirecenzate.ro!