| Oanykutza a întrebat:

Baii, am o problema nu stiu cum sa o rezolv zice:dintre 7 monede identice una este mai usoara.cum puteti din 3 cantariri sa gasiti moneda falsa?:S:S:S pls

Răspuns Câştigător
| ClaraB a răspuns:

1. pui 3 monede intr-un taler si 3 in celalalt.gramada care cantareste mai putin contine moneda falsa (excludem varianta in care cele doua sunt egale si cea falsa e cea ramasa). excluzi cele 3 monede adevarate.
2. iti raman 4 monede. pui 2 pe un taler si 2 pe celalalt. cea falsa e in gramada care cantareste mai putin. excluzi pe cele adevarate.iti raman 2.
3. pui una pe un taler si una pe celalalt si vezi care cantareste mai putin.

1 răspuns:
| corolav a răspuns:

La prima cîntărire, pui pe cele două platane ale unei balanțe cîte 3 monede. Dacă platanele se echilibrează înseamnă că moneda falsă este cea de a șaptea.
Dacă nu se echilibrează, înseamnă că moneda falsă este pe platanul care se ridică în sus ( adică cele trei monede sînt mai ușoare).
Iei aceste trei monede ( cele mai ușoare ) și purcezi la o a doua cîntărire.
Pui pe fiecare platan cîte o ( una ) monedă.
Dacă monedele se echilibrează înseamnă că moneda falsă e cea rămasă pe dinafară.
Dacă nu se echilibrează cea falsă e cea mai ușoară ( cea care se ridică în sus ).
Practic eu am realizat această problemă din numai două cîntăriri.
E neapărat nevoie de TREI cîntăriri?
Dacă vrei din trei facem așa.
La a doua cîntărire punem două monede din cele nefalse ( cele care au fost mai grele și cea de a șaptea ) pe un platan și pe celălalt platan două din acelea care la prima cîntărire au fost mai ușoare.
Dacă monedele se echilibrează cea rămasă pe dinafară e cea falsă.
Dacă nu se echilibrează, platanul care se ridică în sus are și moneda falsă.
La a treia cîntărire le luăm pe cele mai ușoare,( două monede ) punem cîte una pe un platan și care va fi mai ușoară e cea falsă.
Ata e tot!