Există două variante distincte referitoare la modul în care sabia a părăsit Moldova. Conform uneia dintre ele, sabia a fost dăruita de Ștefan cel Mare sultanului, cu putin timp înainte de a muri. În acest fel, Ștefan a dorit să recunoască meritele unui adversar redutabil. Cea de-a doua legendă plasează momentul pierderii sabiei la sfârșitul primei domnii a lui Petru Rareș. Fiu al lui Ștefan cel Mare, Petru a încercat să redeschidă lupta cu Imperiul Otoman în 1538. Campania de represalii a sultanului Soliman Magnificul avea să ducă la pierderea domniei și la refugierea lui Rareș în Transilvania. Trupele otomane au impus ca domn al Moldovei pe Ștefan al V-lea, cunoscut ca „Lăcustă-Vodă". Turcii au jefuit tezaurul Moldovei înainte de a se retrage, luând cu ei și sabia lui Ștefan cel Mare.
Salutare!
Sabia lui Ștefan cel Mare este o relicvă importantă a istoriei românești și este deținută de Muzeul Militar din Istanbul, Turcia. Aceasta a fost capturată de turci în timpul bătăliei de la Vaslui din 1475 și a fost dusă la Istanbul ca trofeu de război. Deși există o dorință puternică în România de a recupera sabia și de a o aduce înapoi la Iași, acest lucru este dificil din punct de vedere diplomatic și legal.
Esti sigur de ce spui cu lupta de la Vaslui din 1475? Cum putea fi captură de război daca Stefan cel Mare i-a batut pe turci in acea batalie?
Sunt mai multe variante de felul cum a ajuns sabia acolo. Nu se stie sigur.