| Mentaa a întrebat:

Bonjour! Imi poate explica si mie cineva cum e cu verbele la Passe Compose [la franceza]? Va rog.si cand se foloseste ETRE si cand AVOIR?
Dau funda happy

Răspuns Câştigător
| mariabianka1_1468 a răspuns:

.Passe compose

Se formeaza din prezentul verbelor avoir sau etre si participial trecut al verbelor de conjugat

Prezentul verbului avoir:

J’ai

Tu as

Il/elle a

Nous avons

Vous avez

Ils/elles ont

Prezentul verbului etre:

Je suis

Tu es

Il est

Nous sommes

Vous etes

Ils/elles sont

funda?

4 răspunsuri:
| lolli_4147 a răspuns:

Se formeaza din indicativul prezent al auxiliarului Avoir sau ETRE + participiul trecut al verbelor de conjugat.
AVOIR(indicativ present)
J'ai
Tu as
Il a
Nous avons
Vous avez
Ils ont

ETRE(indicativ present)
Je suis
Tu es
Il est
Nous sommes
Vous etes
Ils sont

Participiul trecut
1.Pt verbele de grupa I, terminatia "ER" se transforma in "E"
Ex:parler-parle
2.Pt verbele de grupa a II-a, terminatia "IR" se transforma in "I"
Ex:finir-fini
3.Pt. verbele de grupa a III-a,terminatia "IR" se intrasforma in "I,T,U,S" (Ex:venir-venu,sortir-sorti,offrir-offert,voir-vu,ouvrir-ouvert,mourir-mort),terminatia "OIR" se transforma in "U" (Ex:savoir-su,avoir-eu,pouvoir-pu,vouloir-voulu),verbe terminate in "RE" :lire-lu,dire-dit,faire-fait,mettre-mis,prendre-pris,etre-ete,boire-bu,permettre-permis.
Participiul trecut al verbelor de grupa a III-a nu se formeaza intotdeauna dupa regula,asa ca ar fi bine sa le retii.
Verbele care se conjuga cu etre sunt verbele de miscare(sortir,partir,aller,venir,arriver,partir,entrer,tourner,retourner,passer,tomber,descendre,monter,sauter,sautiller,atterir),cele dou verbe care exprima momentele esentiale ale existente(mourir,naitre),verbele reflexive(se laver,se promener,se dirger). Verbele conjugate cu etre se acorda in gen si numar cu participiul,pentru, plural se adauga un "s",iar pentru. feminin "e". Verbele "courir","marcher", desi sunt verbe de miscare, se conjuga cu avoir

| Artemesia a răspuns:

E atat de simplu! Verbele la passe compose se formeaza cu AVOIR sau ETRE(doar vb de miscare se formeaza cu ETRE ) plus participiul verbului de conjugat(de exemplu de la vb ALLER se formeaza alle cu accent ascutit pe ultimul e).Cam asa sta treaba si sper c-ai priceput,dar daca nu,intreab-o pe profesoara ta da franceza, sigur iti va explica ea astfel incat sa intelegi.
(imi dai funda, te rog frumos? doar daca vrei si daca raspunsul meu ti se pare castigator)

| IonutzAlexandru91 a răspuns:

Din cate stiu eu, etre se foloseste impreuna cu verbele de miscare: aller, venir etc., iar avoir in celelalte categorii de verbe.

| rapidu a răspuns:

Etre se foloseste la verbele de miscare iar avoir la verbele de stare