| Nimeni91 a întrebat:

Buna! Acum am inceput sa fac teste pentru bac, sunt abia in clasa a 11 a, insa ma pregatesc de pe acum. Am o nelamurire: la subiectul 1, punctul B, trebuie sa ma raportez la problematica pusa in discutie, in dezvoltarea unuia dintre argumente, la experienta personala sau culturala neaparat? Sau ma pot raporta in ambele argumente numai la textul pus in discutie? Profa de romana de la clasa mea nu mi-a explicat asta. M-am uitat peste un barem, si am vazut ca pentru raportarea la experienta culturala sau personala primess un punct si trei puncte pentru raportarea la text.
Asta e nelamurirea mea. M-as bucura mult daca m-ati lamuri.
Multumesc anticipat!

9 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Salut,

Este exact ce scrie in barem, aia faci, nimic in plus, nimic in minus.

| Nimeni91 explică (pentru anonim_4396):

Multumesc pentru raspuns!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ai doua cerinte :
- prima este raportarea la text;
- la a doua ai de ales intre experienta personala sau culturala, ai un sau acolo, au acelasi punctaj.

| PsyhoChild a răspuns:

Cel mai bine începi cu primul argument pe text, iar la al doilea faci din experiență. Sfatul meu este să încerci să fii cât mai general la al doilea argument, nu să scrii ca ți s-a întâmplat odată nu știu ce

| Nimeni91 explică (pentru PsyhoChild):

Multumesc mult pentru explicatie! Am vazut modele de rezolvare, insa am vazut ca intrau in lucruri de natura personala, cum ar fi, de exemplu, era precizat despre ce au facut ei in vacanta, nu stiu in ce an, si asta nu mi se parea ok.
Multumesc mult ca mi-ai explicat, din nou!

| Horus35 a răspuns:

Trebuie sa urmezi o schema clară. Incepi prin a-ti formula opinia cu privire la subiectul dat. În al doilea paragraf aduci un argument pe care-l susții cu un exemplu din text, iar în al treilea paragraf inca un argument de data asta susținut cu un exemplu fie din experiența ta personală, fie din cea culturală (ceva ce ai citit). În final reiei ceea ce ai scris în primul paragraf (cel in care ai formulat opinia) fără a aduce nimic nou! Doar o incheiere in care sintetizezi ceea ce ai zis până acum.

-formulezi OPINIA
- ARGUMENT susținut de exemplu (text)
- ARGUMENT susținut de exemplu (experiență proprie sau culturală).
- CONCLUZIE care doar reia ideile din eseul tau, fară a aduce ceva in plus.

Încă ceva:
- niciodata nu vei primi un subiect care să nu aibă legatură cu textul dat. Una dintre cerințe e sa te folosești de textul suport pentru a susține argumentul... nu există să nu aibă legatura unu cu altul.

| Nimeni91 explică (pentru Horus35):

Multumesc foarte mult! Chiar am inteles ce mi-ai explicat. Stii, e foarte greu cand ai profesori care spun doar "bine" sau "nu e bine", insa niciodata nu explica unde ai gresit sau nu iti spun ce trebuie sa adugi si cum sa rezolvi. Multumesc din nou!

| Horus35 a răspuns (pentru Nimeni91):

Cu mare placere! Daca mai ai neclaritati sunt gata sa te ajut.

| AlexValentinn a răspuns:

Depinde pe ce subiect este textul argumentativ, daca subiectul are legatura cu subiectul textului pe care ai cerinte la punctul A te poti raporta si la acel text, dar nu e obligatoriu, important este sa dezvolti niste argumente si concluzii pertinente nu trebuie sa aiba legatura cu textul de la A decat daca vrei tu neaparat si subiectul e acelasi, dar daca subiectele sunt diferite nici macar nu ai cum sa faci vreo legatura cu acel text.