1) majoritatea oamenilor nu stiu sa foloseasca corect acuzativul. "Ciorba care am mancat-o" (gresit), in loc de "Ciorba pe care am mancat-o" (corect).
2) Lumea nu stie ca 'datorita' implica ceva pozitiv, in timp ce 'din cauza' ceva negativ; si le folosesc cum se nimeresc.
3) Multi scriu 'nostri', 'vostri' cu 2 'i' (si nu 'cu 2 DE i', cum spun multi si e gresit), desi intotdeauna se scrie cu unul singur.
4) Multi n-au habar cand un substantiv ca 'membri' se scrie cu un i si cand cu 2 de i. Cand e articulat e 'membrii comisiei', cand nu e articulat e 'membri ai comisiei'. Aici secretul e sa inlocuiesti subst cu altul mai usor, gen oameni (oamenii comisiei, oameni ai comisiei)
5) forma 'is' (in loc de sunt) e un regionalism, dar nu e permisa in limbajul scris!
6) Corect e 'acelasi om' si nu 'acelasi om'.
7) Vezi scrierea corecta a numerelor de la 11 la 20.
8) Corect e 'oamenii carora le-am dat' nu 'oamenii care le-am dat'.
9) nefolosirea virgulei; folosirea virgulei intre subiect si predicat.
10) o problema mai delicata e numarul de 'i' folosit la diverse moduri ale verbului; ex corect e 'sa fii', si nu 'sa fi'; 'as fi' si nu 'as fii'; aici e mai complexa treaba, ca sunt exceptii;
11) sigur, poate cea mai grava e nefolosirea corespunzatoare a cratimei.
Astea mi-au venit pe loc, dar mai sunt. Poti gasi si pe net cred.
De exemplu:
1. Oamenii incurca cuvinte gen:
Oral-o chestiune vorbita cu Orar-Un program
Original-ceva care nu are seaman cu Originar-provenit
2. Oamenii inca mai zic:
Visurile mele de azi noapte...-->Gresit! Se zice Visele mele de azi noapte...
3. Oamenii zic:
Multumita/Datorita/Gratie accidentului...-->GRESIT!
Adica ca si cum i'ai multumi accidentului...
4.Si altele...
Sper ca te'am ajutat! Funda?! Pleasee...
Pai ar fi greselile ortografice insa cred ca cei din clasa ta au invatat, ma refer ca cuvintele: intr-o intr-un etc. si cele de virgule (adica sa nu stii la o dictare unde sa pui virgula)...si la pleonasme si expresii ar mai fi unele.