Pentru a intelege poluarea si efectele ei nocive asupra planetei si sanatatii locuitorilor sai este foarte bine sa ne uitam inapoi, la accidentele care au cauzat dezastre ecologice, ce au dat peste cap ecosistemele zonelor unde s-au produs. Lista de mai jos cuprinde cele mai "memorabile" dezastre ecologice care au poluat mediul inconjurator.
Explozia reactorului nuclear de la Chernobyl
Cititi si: UE: Ungaria a clasificat gresit substanta care a provocat dezastrul ecologic din 2010
Cel mai mare dezastru ecologic nuclear (fara a socoti bombardamentele de la Hiroshima si Nagasaki) a avut loc in 1986, cand reactorul 4 al centralei nucleare de la Chernobyl, Ucraina, a explodat. Incidentul a fost tinut secret timp de doua zile, dupa care au inceput evacuarile a 135.000 de persoane pe o raza de 30 km in jurul reactorului. Nu se stie exact numarul de persoane afectate de norul radioactiv rezultat in urma exploziei, dar se speculeaza ca peste 8000 de persoane din echipa initiala de 800.000 de oameni care au lucrat la curatirea zonei au murit, ca apoi numarul sa creasca la la cifre neoficiale de peste 400.000 de victime. La acest numar se adauga si persoanele care au suferit afectiuni de pe urma contactului cu particulele radioactive.
Norul de gaz otravitor de la Bhopal
Cel mai mare dezastru industrial a avut loc in 1984 in Bhopal, India, unde la o fabrica de pesticide a avut loc o scurgere de gaz otravitor care a infestat o zona de aproximativ 30 mile patrate. 4000 de persoane au murit instantaneu si a imbolnavit alte 500.000. Incidentul a cauzat in anul urmator alte 15.000 de victime.
Deversari de petrol
Deversari pentru ca au fost mai multe evenimente nefericite secolul trecut printre care merita mentionate: Amoco Cadiz – 1978, Brittany, Franta, circa 230.000 de tone au ajuns in Canalul Manecii, Exxon Valdez, 1989, Alaska, o arie de 132.000 metri patrati a fost afectata de petrolul scurs din petrolierul Exxon Valdez (in mod ironic operatiunea de curatare a afectat mai mult mediu inconjurator decat deversarea propriu-zisa) si Razboiul din Golf, 1991, trupele irakiene au dat foc la 650 de sonde petroliere si au deversat petrol in largul marii.
Poluarea Mediului(apa, aer, sol)
Poluarea MEDIuLuI
Poluarea apare atunci cand o substanta daunatoare este adaugata mediului inconjurator. Poluarea poate afecta apa aerul si solul.
Dioxidul de sulf emanat de centralele de energie electrica cauzeaza ploile acide, care distrug lacurile si vegetatia.
Accidentele cu peroliere au poluat oceanele si au distrus viata salbatica si habitatul lor.
Anumite chimicale eliberate in atmosfera distug stratul de ozon al Pamantului. Ozonul are un rol foarte important pentru viata de pe Pamant deoarece nu lasa sa treaca anumite radiatii daunatoare organismelor vii.
O mare parte din gazele poluante sunt eliberate in procesele industriale.
1.
Poluarea Apei
Apa poluata este apa a carei calitate a fost redusa prin introducerea chimicalelor fluide, deseurilor menajere si a produselor peroliere.
1.
Caracteristicile apei poluate
Prima problema despre poluarea apei in lume este lipsa de apa potabila si pura din punct de vedere biologic. Apa menajera trebuie sa fie lipsita de substante chimice ca pesticidele, alte otravuri, ingrasaminte, etc de bacterii si virusi.
Zonele industrializate din lume se confrunta cu procese de poluare extinse si grave. Poluarea chimica tinde sa devina cea mai mare problema pentru zonele intens populate.
Poluarea apei are multe cauze. Deseurile rezultate de la industrie si agicultura contin foarte multe chimicale, ele sunt deseori vinovate de imbolnaviri. Aceste substante se dizolva in apa, ajung in straturile de apa subterana sau se infiltreza in raurile subterane. Cercetatorii au estimat ca peste trei sferturi din zonele existente pe glob cu deseuri menajere pot produce chimicale daunatoare omului care s-ar putea infiltra in izvoarele subterane.
Multe din aceste chimicale sunt toxice si posibil cancerigene.
Efectele poluarii apei asupra sanatatii pot varia de la o indigestie pana la deces.
Nu numai apa potabila este importanta pentru ecosistem. Zonel costiere, suprafetele de mare deschisa sunt si ele afectate de poluare. Marea Mediterana si mai ales Marea Neagra sunt zone maritime intens afectate de poluare.
2.
Monotorizarea Poluarii Apei
Deoarece este greu de monotorizat direct organismele purtatoare de boli, cercetatorii au folosit bacteriile din excremente ca masurare standarda a poluarii. Acestea, de obicei, nedaunatoare forme de viata sunt gasite in excrementele de la toti oamenii si la toate animalele. Daca numarul de bacterii creste peste un anumit nivel, apa este considerata impura biologic.
O alta metoda de masurarea poluarii este monotorizarea speciilor di n habitat.
3.
Poluarea cu petrol
Poluarea cu perol apare de cele mai multe cazuri ca rezultatul a deversarii petrolului transportat de peroliere. Petrolul este un material biodegradabil, asa ca in timp poate fi distrus de microorganisme.
Comparat cu ceilalti poluanti, ca rezidurile menajere, perolul este relativ nontoxic. Oarecum efectele lui pe termen scurt sunt semnificative.
fundita? stiu ca nu merit... dar imi dai si mie o fundita?