| Vero1 a întrebat:

Am mare nevoie de ajutorul vostru... urgent! Am de scris pana maine la dirigentie ceva despre "Locul si pozitia mea in grupul meu". Are cineva niste idei despre ce as putea vorbi? Eu chiar nu stiu.

Multumesc anticipat!

Răspuns Câştigător
| manna a răspuns:

Buna! pai intii de toate eu as alege cine este "frupul meu" in care ma descriu, ( grup poate fi-gasca, clasa, familia, poate chiar si unul imaginar... orice iti vine in cap, da friu liber creatiei), apoi decide asupra pozitiei tale in acel grup, cit de implicata esti in activitatile grupului, cit de mult te regasesti in idei, conceptii, mod de exprimare a grupului, ce impact are grupul asupra ta, ce ai visat sa schimbi in acel grup, cum te socot cei din grupul vizat etc. mai pe scurt draga mea, povesteste despre tine---centrul unui grup, si relatiile reciproce din acest cadru. Fii sincera, deschisa, fa o analiza intii pentru tine, apoi creeaza pentru scoala! pooop bafta!

1 răspuns:
| stelianr a răspuns:

Iata u ROMANI UITATI Dora d’Istria
(1828-1888)
Considerata una dintre cele mai mari genii literare ce a produs Romania (Cezar Billiac-Tribuna Carpatilor - 1873), Elena Ghica a scris sub pseudonimul "Dora d’ Istria."
La varsta de 10 ani stia 9 limbi (latina, franceza, germana, engleza, italiana, greaca veche si moderna, rusa, romana). La 14 ani a tradus „Iliada" lui Homer din greaca in versuri germane. Canta, picta, inota, calarea. Lua parte la partiede de vanatoare.
Era fiica marelui ban Mihalache Ghica si a Catincai Faca-o familie de intelectuali rafinati inrudita cu domnitorii acelui timp din Tarile Romane.
Lipsita de drepturi civile, ca toate femeile pana dupa primul razboi mondial, s-a impus prin spirit, cultura, manuirea condeiului, talent oratoric, curaj.
Opera Dorei d’Istria este vasta si variata. A scris in limbi straine de larga circulatie, facand cunoscuta Romania pe toate continentele.
Calatoreste mult, face studii, publica, scrie. Dispunind de o conditie fizica exceptionala, escaladeaza varful Moench (altitudine 4107 m) din Alpii elvetieni (premiera feminina) si pune acolo steagul tricolor cu numele brodat al Tarii Romanesti.
Traducator in italiana, B. Cecchetti a intocmit o bibliografie a scriitoarei sistematizandu-i opera in noua sectiuni: 1. istorie literara. 2. probleme religioase 3. probleme sociale 4. economie politica si agricultura 5. probleme artistice 6. politica 7. istoria 8. poeziile 9. viata orientala.
A colaborat la numeroase ziare si reviste prin articole si studii.
In 1867 a devenit "Cetatean de Onoare" al Atenei.
A fost membra mai multor Academii, societati savante, institute, asociatii, din Grecia, Italia, Turcia, Franta, Austria, Argentina.
In 1863 a publicat volumul "Calatorii in Rumelia si Moreea", dedicat memoriei lui Grigore al III-lea Ghica, domn al Moldovei, care a fost ucis miseleste de turci in 1777, pentru ca s-a opus rapirii Bucovinei.
In tara au aparut doar 3 vol. scrise de Dora d’Istria, si traduse de Grigore G. Peretz (1876, 1877) Razboiul a intrerupt publicarea intregii opere a scriitoarei.
Pentru "distinsele sale merite literare" Principile Carol, i-a acordat medalia "BENEMERENTI DE AUR cl. I" (Monitorul Oficial 4/16 mai 1876)
Pentru a scrie despre toata viata ei si despre toata opera, ar trebui multe pagini. Viata ei ar putea oricand fi, subiect de roman sau/si film.
In 1849 s-a casatorit cu un print rus.
Stabilita la Florenta a cunoscut multe personalitati ilustre. (Garibaldi, Imparatul Braziliei, Don Predo alII-lea d’Alcantara, suveranul cel mai luminat din acele timpuri, Jules Michelet, etc.)
Elena Ghica a lasat prin testament, intreaga ei avere din tara, Primariei Capitalei. (nicio strada din Bucuresti nu-i poarta numele.)
In zilele noastre, din cand in cand, cate o publicatie, mai ales in zile de comemorare sau aniversare, apare cate un articol. Ba, un club, sau mai multe i-au luat numele. Dar nimeni nu s-a angajat sa-i faca cunoscuta opera in Romania. In istoria literaturii romane a lui N. Iorga, este amintita in cateva randuri. In cea a lui Calinescu ii apare doar portretul. In cea „critica" a lui Manolescu, inteleg ca nu mai apare de loc.(?) (Nici traducatorul ei, Grigore G. Peretz.)
Pe placa de marmura de pe urna ce-i pastreaza cenusa, in cimitirul Trespiano, sta scris, in italiana: "Principesa Elena Koltzoff Massalski Ghica (1828-1888) albaneza de origine, romanca prin
nastere/florentina prin adoptiune/s-a innobilat si glorificat prin propriile-i merite./ Pentru virtutile ei alese de suflet si talent/ sub numele european de Dora d’Istria/ in memoria celor 30 de ani (!) de sedere in aceasta casa (!) unde s-a stins./ Primaria a depus cu recunostinta aceasta piatra funerara".
Cand si cine ii va „aduce" opera la cunostinta romanilor? Cine daca nu Ministerul Culturii, are aceasta obligatie? Sa nu uitam ca Romania a fos si este cunoscuta, mai ales, prin cultura, datorata acestor personalitati.
Multe date le-am gasit in ziare, carti, si pe net. Nu am niciun merit.
„Alaturi de Ann de Noailles, Marta Bibescu si Helene Vacaresco, Dora d’Istria formeaza salba de printese romane care au fermecat Europa prin cultura, rafinamentul si spiritul lor creator." (Georgeta Penelea Filitti.) S.R.

n subiect:" Romani uitati"