Bun, problema e usoara, trebuie doar sa desenezi si e intuitiv. Desenul e cam asa: un patrat (ABCD), un triunghi in jos (ABM) si in partea dreapta un semidisc.
a) Pentru punctul A e mai complicat de explicat, vei intelege dupa ce urmaresti rationamentul de la b)
b) (S = arie - prescurtare) din enuntul de la b) stim ca
S abcd / S abm = 1/4; aria patratului = latura la patrat => S abcd = 30 ^2 = 900; inlocuim si obtinem ca S abm = 900/4 = 225.
Bun, din punctul M ducem o inaltimea pe latura AB (fiind isoscel, pica pe mijlocul laturii AB); notam punctul cu H.
Deci : S abm = MH(inaltimea) * AB /2 (inaltimea ori latura supra 2) => 225 = MH * 15 => MH = 15.
In triunghiul AMH aplicam pitagora : AM patrat = MH patrat + AH patrat => AM patrat = 225+ 225 (ah = ab /2 -> - triunghi isioscel : inaltimea cade pe mijloc cum am zis).=> AM = radical 450 (am fiind x-ul nostru).
c) Lungimea conturului semidiscului nostru = Lungimea cercului /2; Lung. cercului = 2 * pi * raza (raza este bc /2 adica 15). => Lung. semicercului = pi * 15.
Aria parcului = AM + MB (am = mb - triunghi isoscel) + semicercul bc + CD + DA = 2 * radical 450 + 15*pi + 30 + 30.
Pai dc MH=15? Daca era MH×15 de unde ai luat ca e egal cu 15? Lamureste-ma te rog ca nu inteleg de ce e egal cu 15
Citeste cu atentie explicatia de la punctul b): Aria ABM = 225. Aria unui tringhi = (inaltimea * latura)/2. Stim latura ab = 30. De aici rezulta ca 225 = (30 * inaltimea)/2 => 450 = 30 * inaltimea. Cat face 450 / 30 = 15. De aici stim ca inaltimea MH = 15.