| IoAlexandra a întrebat:

Am nevoie de ajutorul vostru.(NU este tema). vreau sa stiu daca dupa verbui "a trebui" vine neaparat o SB, adica putem avea subiect intr-o propozitie cu "a trebui"? Sau in propozitia: copiii trebuie sa invete, "sa invete" este CD sau SB, va rog explicati-mi de ce. Dau fundita si vot.

Răspuns Câştigător
| AnnaMaria27 a răspuns:

Dupa verbul impersonal "a trebui" intotdeauna urmeaza propozitie subordonata subiectiva (SB).

De aceea in exemplul dat de tine:
"Copiii trebuie sa invete.", subiectul "copiii" se izoleaza, punandu-se intre doua bare. Propozitia "sa invete" este SB.
Asta este valabila pentru orice fraza de acest gen, deoarece verbul "a trebui" determina o propozitie subordonata subiectiva.
Sper ca ai inteles! :*
Bye-bye! happy

4 răspunsuri:
| WhiteLife a răspuns:

Buna!

Da, dupa "a trebui" vine mereu o subiectiva si mereu cand vei intalni vei separa. In acea propozitie "sa invete" este subiectiva, tocmai pentru ca urmeaza dupa "trebui". Mereu orice urmeaza dupa "trebuie" e subiectiva.

O seara frumoasa!

| Stoica_Daniela_1978 a răspuns:

Nu stiu calar dar intotdeauna verbul a trebui cere dupa el SB, indiferent de situatie, este una dintre conditiile SB care raspunde la intebarea cine si indeplineste functia de subiect - cine trebuie sa invete - copiii. sper ca te-am ajutat. Verbul a trebui este unipersonal.
FUNDA?

| devilkata29 a răspuns:

Verbul a trebui cere intodeauna o SB. In propozitia "cunosc modul cum va lua exmenul" cum va lua examenul este CD deoarece in propozitia principala avem subiectu neexprimat deci nu mai urmeaza o subiectiva. Sa stii ca dupa ( se stie; se spune; e bine; e greu; probabil; posibil; trebuie{verbele astea folosite ca impersonale :era ramane; parea}; este stiut; este dovedit; a-i veni la socoteala; desigur fireste)urmeaza mereu o SB. Funda?

| AnnaMaria27 a răspuns (pentru devilkata29):

In exemplul dat de tine "Cunosc modul cum va lua examenul.", propozitia "cum va lua examenul" este CD?! laughing FALS!straight face
Te sfatuiesc sa nu mai dai raspunsuri de care nu esti sigura 99.9% ca sunt corecte! Daca vei pune corect intrebarea (CARE MOD?), vei afla ca propozitia "cum va lua examenul" este ATRIBUTIVA!
O seara buna! happy