Un specialist nuclear a explicat ce s-a întâmplat la centrala nucleară de la Fukushima (nord-vestul Japoniei), acolo unde tensiunea nucleară a atins cote alarmante, ducând la mai multe explozii ale reactoarelor, incendii şi eliberarea de particule radioactive în atmosferă. Kirk Sorensen a scris pentru revista Forbes că înainte de cutremurul şi tsunamiul din 11 martie din Japonia, senzorii seismici de la centrala nucleară Fukushima au emis o alertă. Venea cel mai mare cutremur din istoria modernă a Japoniei.
Imediat, centrala s-a oprit. În trei minute, reactorul nuclear mai producea doar 10% din energia nucleară, în şase minute activitatea scăzuse la doar 1% şi în 10 minute, fisiunea nucleară (procesul care produce căldură) lua sfârşit.
Dar în primele ore după închiderea unui reactor nuclear, explică specialistul, fisiunea nucleară încă mai produce cantităţi impresionante de căldură şi această temperatură nu poate fi oprită. Fisiunea trebuie să îşi termine procesul. De aceea, menţinerea controlului asupra acestei temperaturi extrem de ridcate este unul din cele mai importante aspecte ale siguranţei unui reactor nuclear.Fiecare fisiune nucleară presupune spargerea nucleului unui atom de uranium-235, sau plutoniu-239, în doi atomi mai mici, prin eliberarea unei energii uriaşe. Această energie este de un milion de ori mai mare decât energia eliberată de combustibilii clasici. Tot ceea ce rezultă din fisiunea nuclear este extrem de radioctiv.
Practic, nucleul uraniului este lovit cu un neutron şi se petrec trei lucruri: nucleul se desparte în două nuclee mai mici (fisiunea nucleară), apar alţi doi-trei neutroni care lovesc alte nuclee şi tot aşa (reacţie nucleară în lanţ), se eliberează violent energie.
Tsunamiul din Japonia a distrus generatoarele diesel de la pompele care răcesc apa în reactorul nuclear. Dacă adăugăm faptul că deja apa din reactorul nuclear era la punctul de fierbere, presiunea a crescut după cutremur la temperaturi infernale. Constructorii reactoarelor de la centrala Fukushima, General Electric, au anticipat posibilitatea creşterii presiunii în reactor. Atâta timp cât sursa de energie funcţionează, pompele scot în permanenţă apa fierbinte din reactor. Dar totul se bazează pe o sursă de energie, care a fost distrusă de tsunami.Apa din reactor este afectată de radiaţii, fiind descompusă în hidrogen şi oxigen. După tsunami, hidrogenul a ajuns la un punct la care devenise doar o problemă de timp până la explozie. Nu au fost erori de construcţie la Fukushima, pur şi simplu proiectanţii nu au luat în calcul posibilitatea că sursa de energie în caz de urgenţă va fi indisponibilă timp de câteva zile.
Centrala nucleară Fukushima, care alimentează în mod normal regiunea Tokyo şi Sendai, are şase reactoare, care datează din anii '70. Imposibilitatea de a răci combustibilul a provocat deja mai multe probleme grave, care au condus la explozii în clădirile care adăpostesc reactoarele 1, 2 şi 3 şi la mai multe incendii la reactorul 4. S-au înregistrat de mai multe ori niveluri crescute ale temperaturii şi la reactorele 5 şi 6. Bafta!