| Cookieahjkekdn a întrebat:

Am nevoie de o descriere stiintifica pentru pisica(la romana)...nu gasesc si de fapt nici nu stiu unde sa caut. Un site ceva ar fi de ajutor. Multumesc! :*

3 răspunsuri:
| mariaWoW a răspuns:


Clasificarea rasei: Siameza

Tara de origine: Thailanda

Speranta de viata: peste 15 ani

Descriere fizica generala:

Pisica Siameza este o pisica de talie medie. Siamezele actuale arata foarte diferit fata de cele din anii '60, in mare parte datorita reproducerii selective. Siameza moderna este eleganta si zvealta, cu urechi exagerat de mari si ochi de culoare albastru intens. Este o pisica longilina si eleganta, cu corpul lung si zvelt, bine dotat cu muschi si, in acelasi timp, delicat. Capul, de dimensiuni medii, formeaza un triunghi echilateral perfect care porneste de la nas si se largeste treptat catre urechi, cu linii drepte, fara scobituri in dreptul perilor tactili. Profilul este alungit si drept, usor convex si fara stop. Urechile sunt mari, late la baza si distantate. Ochii, migdalati, sunt albastri, in cea mai intensa tonalitate posibila. Gatul este lung si subtire. Gambele sunt lungi si slabe, cu labe mici si ovale. Coada este foarte lunga, subtire, ascutindu-se mult catre varf. Parul este scurt, subtire, lucios si matasos, bine lipit de corp. Este foarte galagioasa, are un mieunat inconfundabil, ragusit si insistent. Foarte activa, jucausa si curioasa, sociabila si afectuoasa, cere multa atentie, uneori devenind geloasa si posesiva.

Hranire:

Siameza este o pisica activa, necesitand 80 kcal/kg/zi. Trebuie retinut faptul ca siamezele nu trebuie sa fie grase.

Sanatate:

Pisicile siameze nu prezinta probleme de sanatate specifice rasei. Incepand cu varsta de opt ani, este recomandabil sa mergeti cu ele la un control anual de rutina, pentru verificarea danturii si a functionarii rinichilor.

Energie: ridicata

Compatibilitate cu alte pisici: medie

Compatibilitate cu alte animale: medie

Compatibilitate cu copii: medie

Caracter si teperament:

Siameza este cunoscuta mai ales datorita reputatiei de galagioasa notorie, dar si pentru aspectul ei clasic. Este o pisica foarte extrovertita si poate fi extrem de zgomotoasa. Cer permanent afectiune si vor sa faca parte din familie. Siameza nu este pisica ideala pentru o persoana care este plecata la munca toata ziua, pentru ca nu le place sa fie lasate singure. Daca va permiteti, puteti evita acest lucru cumaparnd doua siameze. Sunt foarte inteligente si trebuie sa le mentineti tot timpul atentia treaza. Sunt pisici foarte loiale fata de persoanele de care s-au atasat si s-ar putea sa aiba probleme in a tolera un rival la afectiunea acestora. Au tendinta de a se intelege mai bine cu isicle din acelasi tip, precum pisicile Birmaneze sau Orientale.

Siameza moderna este o pisica cu o personalitate puternica. Este pisica superlativelor: inteligenta, coplesitoare, temperament deborant, indaratnicie de neintrecut si o capacitate demna de toata admiratia de a-si impune vointa. Siameza este o pisica foarte "guraliva", isi face tot timpul auzita vocea sa ragusita si neplacuta, asa ca nu este un animal de companie potrivit pentru cei care doresc o pisica linistita. Pe de alta parte, daca poti trece cu vederea peste manifestarile ei, vei castiga o prietena fidela si sensibila. Aceste pisici se ataseaza foarte tare de oameni, urmandu-i peste tot si vrand sa vada tot timpul ce fac. Prin personalitatea sa gratioasa si deosebita, siameza devine centrul mediului sau de viata. Nu suporta sa fie lasata singura acasa pentru perioade lungi si necesita multa dragoste si atentie.

Ingrijire:

Blana scurta si lucioasa a pisicilor Siameze nu necesita o ingrijire excesiva, dar pisicile se bucura de atentia care li se acorda atunci cand sunt ingrijite. Ca si marea majoritate a pisicilor cu parul scurt, si Siamezele pot sa-si ingrijeasca singure blana destul de bine.

Blana este scurta, fina si lipita de corp. Siameza se prezinta in urmatoarele culori: seal point (corpul de culoare bej si extremitati maro-negricioase), inca cea mai cunoscuta varietate, blue point (corpul de culoarea ghetarului cu extremitati albastre-cenusii), lilac point (corpul de culoare alba cu extremitati gri-rozacee), chocolate point (corpul de culoare ivorie cu extremitati de culoarea ciocolatei cu lapte), red point (corpul de culoare alba cu o usoara nuanta crem, iar extremitatile de culoare portocalie), cream point (corpul de culoare alb-crem, iar extremitatile crem pastelate), precum si variantele tabby si tortie ale acestor culori (seal, blue, lilac, chocolate, red si cream). Datorita blanii lor scurte si usor de ingrijit, aceste pisici sunt tolerate chiar si de cei care au alergii usoare la parul de pisica. Blana siamezelor si a orientalelor este una dintre cele mai usor de ingrijit. Foloseste cu grija o perie de cauciuc o data pe saptamana si blana pisicii tale va arata minunat. Naparleste foarte putin.

Istorie:

Siameza este una dintre cele mai populare rase de pisici cu pedigree si este un dintre cele mia usor de recunoscut. Siamezele sunt originare din Thailanda de astazi si exista de sute de ani. Legenda spune ca pisicile siameze erau pisici sacre care pazeau templele budhiste. De aceea, erau foarte pretuite si era considerat o mare onoare sa primesti o astfel de pisica.

O alta legenda povesteste despre o printesa care isi iubea pisicile siameze foarte mult. De fiecare data cand printesa mergea la scaldat, ca sa nu-si piarda inelele, le agata de coada pisicii. Aceasta, pentru a nu pierde inelele, si-a inodat coada. Asa se spune ca a aparut coada indoita la piscile siameze.

Se presupune ca pisica siameza descinde dintr-o pisica observata de catre Peter Simon Palas, un explorator si naturalist de origine germana, prin 1700 in regiunea Marii Caspice. Pisica respectiva descindea dintr-o pisica neagra si avea culoarea siamezelor actuale. Unii sustin ca siameza descinde dintr-o pisica albinoasa daruita regelui Siamului. Aceasta pisica albinoasa se presupune ca a fost incrucisata cu pisicile din temple, care erau negre. Cert este insa ca siameza este o rasa foarte veche de pisici si a fost selectionata de multe secole.

A inceput sa fie importata in Marea Britanie incepand cu 1880, cativa ani mai tarziu ajungand si pe continentul american.

| Si-atat_Gabriela_1999 a răspuns:

Pisicile sunt mamifere pradatoare, agile, cu simturi dezvoltate, cu dinti si gheare ascutite. Pisicile domestice sunt animale populare. Familia pisicilor este impartita in doua grupuri, in functie de marimea lor. Primul grup este cel al pisicilor mari ca: tigrii, leii si leoparzii. Al doilea grup include cougarii si lincsii, alaturi de multe pisici salbatice mai mici si pisica domestica. In total sunt cam 37 de specii de pisici.

Se crede ca pisica domestica provine dintr-o pisica salbatica, mica, din Africa. In 2000 i. Hr., ea a fost imblanzita de egipteni, care o foloseau pentru a-si protejea rezervele de mancare de soareci si sobolani.
Astazi sunt multe rasede pisici, incluzand persienele cu blana lunga, pisicile de Angora, Manx si Siameza cu blana scurta.

Pisicile domestice seamana cu rudele lor salbatice. Ele sunt vanatori excelenti, puternici si agili, cu un simt al auzului foarte dezvoltat si vedere foarte buna. Ele au gheare curbate, falci puternice, dinti ascutiti si mustati sensibile la atingere. Pisicile sunt curioase din fire, bune cataratoare si saritoare experte. Vertebrele lor flexibile le permit sa-si rasuceasca corpul intr-o multime de pozitii.

Pisicile petrec cel putin o ora pe zi periindu-si blana, lingand-o cu limba lor aspra. Acest fapt le ajuta sa-si pastreze blana in conditii bune si le racoreste cand vremea este calda. Pisicile dorm, in medie, de doua ori mai mult decat alte mamifere, cam ¾ din zi, de obicei la intervale scurte, numite 'pui de somn'.

Cu toate ca majoritatea pisicilor domestice nu trebuie sa-si prinda hrana, instinctul lor este de a vana. Nasul sensibil detecteaza rapid hrana. Datorita picioarelor lor cu pernite moi, ele isi pot urmari prada fara sa fie observate, pana cand sunt destul de aproape pentru a sari. Prind prada cu ghearele si o omoara cu o muscatura puternica, in mod obisnuit la ceafa, rupand gatul victimei.

Chiar si o pisica domestica are instinctele de vanatoare ale rudelor sale salbatice. Deseori pisicile se joaca cu prada lor, in loc sa o omoare imediat. Ele vaneaza de obicei noaptea, prinzand soareci, pasari mici si insecte.