| Seimy a întrebat:

Buna, am o întrebare in legatura cu ordinea studiilor in domeniul medical pentru cei ce fac medicina. Trebuie sa termini facultatea de medicina generală si poți alege din doctorat si master? Le poți face pe ambele odată? Sau trebuie sa faci mai intai master apoi doctoratul sau invers? Sau trebuie sa te orientezi spre rezidențiat? Sau poți face una din ele in timpul rezidențiatului? Sau poți sa te axezi pe una din ele dacă nu vrei sa faci rezidențiat? Ce ordine au toate acestea pentru cei ce vor sa facă master si rezidențiat? Si legatura între cele doua.

4 răspunsuri:
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Licență,rezidențiat, specializare. Master și doctorat sunt grade la alte discipline, nu la medici.

| Adelina4679 a răspuns:

Termini facultatea de medicina generala, apoi sustii examenul de licenta. Te inscrii la examenul de rezidentiat, se face repartitia in functie de punctaj, cu acel punctaj alegi o specialitate.
Dupa ce termini rezidentiatul sustii un alt examen ca sa devii medic specialist

| Seimy explică:

Master si doctorat * legatura între ele, ordinea si rezidențiatul

| bookofknowledge a răspuns (pentru Seimy):

Rezidentiatul nu are legatura cu doctoratul, exista 2 tipuri de doctori, cei din domeniile medicale(asa cum la terminarea altor facultati omul primeste titlul de inginer) poarta acesta denumire: veterinarii, dentistii si medicii normali si cam atat(nu intra psihologii, dieteticienii etc.).
Pentru acest titlu trebuie doar sa termini facultatea din unul din domenii.
Al doilea tip este cel care nu are nici o legatura cu medicina, si inseamna sa dai la doctoratul(phd in engleza), dar asta inseamna o cariara in cercetare si universitara(ai nevoie de doctorat ca sa predai la curs sa devii conferentiar, fara el poti deveni asistent, faci cateva cursuri de predare, si gata, dar cam atat te ajuta, sa intri pe cercetare si sa publici articole).
De aceea multi aleg sa mearga fie in acel domeniu, fie in celelalt, sunt putini care merg in ambele si au dublu titlu de doctor, dar si responsabilitatea e pe masura.
Oricum din ce am citit pe site ul https://www.umft.ro/admitere-doctorat-2021/ daca invatamantul superior e de lunga durata, poti da la doctorat fara master, deoarece se considera caacei ani in plus ar fi masterul, deci nu trebuie sa faci 2 ani in plus.
poti face paralel rezidentiatul si doctoratul.