E vorba despre o specializare de la Universitatea din Cluj.
Ai putea preciza domeniul?
Adică scriu maxim 5 pagini despre o temă care se încadrează specializării respective?
Nu. Să scrii legat de specialitatea respectivă, dar nu orice, pe care se presupune că o cunoști din facultate, ceva cu privire la aspectul pe care vrei să îl studiezi. Adică din multitidenea de teme ale specialității alegi tu unul de care să te ocupi.
Exemplu, dacă ești absolvent de electrotehnică, electronică. apare problema nocivității radiațiilor electromagnetice pentru sănătatea umană. Poți studia problema reducerii emisiei de radiații la sursă, cum să faci ca dispozituvul X, de exemplu un telefon mobil să fie mai puțin nociv, schimbând ceva din componente. structură, etc. Dar trebuie să prezinți problema ca ceva original, care să vină de la tine. Astfel să ai o ideea originală la care nu s-a gândit nimeni până acum. Asta trebuie să decurgă din felul în care abordezi problema în eseu, ca să zică profesorii examinatori, da, acest candidat nu a memorat pe de rost pentru examene, a gândit, are ceva în cap, poate obține un rezultat, să mute o virgulă în domeniu. Nu trebuie să fie ceva măreț sau extraordinar, ceva la care te-ai gândit tu, dacă te-ai gândit. Asta referitor la originalitate.
O să dau un exemplu din experiența mea. Sunt fizician dar m-au preocupat și am studiat și alte domenii destul de intens. O absolventă de medicină a aplicat pentru o bursă de masterat la o universitate din Belgia, în domeniul psihiatriei. A fost solicitată să scrie un eseu, o pagină, ce vrea să studieze. Eu am scris pagina. Am sugerat un studiu a cauzelor orientării homosexuale în corelație cu interacțiunile afective din cadrul familiei, la vârste fragede a subiectului, cum percepe sexul, genul. De exemplu mama a dorit sp fie fată, și la îmbrăcat cu rochiță și nu l-lăsat să joace fotbal cu băieții, să nu se accidenteze. Ideea mea a părut interesantă celor de acolo, transmisă de candirată, evident și a fost aceptată la masterat.
Asta referitor la aspectul ideii originale legate de tema de masterat. Dar masteratul dtale va fi condus de un profesor, care are ideile lui de cercetare și are poate nevoie de colaboratori ca să poată să le dezvolte. Așa că te poți adresa unui prof să îl întrebi ce ar fi mai potricit să abordezi. ideea să vină de la el, iar dta să o pui pe hârtie, asta înainte de examen, evident.
Să ateste capacitatea de însușire a metodologiei de cercetare.
Asta presupune că dta în timpul facultății ai dobândit cunoștiințe tehnologice și teoretice referitoare la domeniul, tema respecivă, fomule de calcul, utilizarea aparaturii. Astfel, după ce spui, asta este tema mea, asta vreau să abordez, să rezolv, dta începi să expui, mă bazez pe teoria T, expusă în tratatele și manualele și articolele științifice Cutare ( citezi) voi folosi aparatura științifică A ( să fie atentă să existe în laboratoarele facultății) și metodologia statistică S. voi testa rezultatele mele pe dispozitivul Z.
Din felul în care citezi în mod pertinent și la obiect literatura de specialitate va rezulta că te descurci să cauți informație.
Și iată cum s-au umplut cele 5 pagini.
Apoi la examenul efectiv, profii discută cu tine să vadă că ai scris tu, și nu eu acele pagini.
Dacă îmi scrii în privat, poate îți dau idei. Sunt din Cluj, poate mă inviți la un suc.
anonim_4396 întreabă:
alexcatalin13 întreabă: