Ok, incep cu inceputul:
Subordonata esto o fraza formata din doua sau mai multe "propozitii" la care una din ele inlocuieste un subiect sau un predicat (predicatul nominal).
Acum o sa iti dau exemple:
Subiectivala: S-a intimplat/1 ce e mai rau/2
Propozitia normala (fara subiectivala) S-a intimplat/1 un accident/2
Predicativa:casa este/1 asa cum sint toste casele batrinesti din sat/2
propozitia normala (fara subordonata) casa/1 este veche/2
Ca sa le deosebesti, dintai despartesti enuntul in doua (sau mai multe, dupa cum e cazul) si apoi pui intrebarea: la subiectivala :cine, ce? (fii atenta, subiectivala are o actiune la care nu stii cine a facut-o, o sa afli un pic mai incolo)
iar la predicativa(predicat nominal): are subiect, dar nu stii ce actiune a facut, sau (cum sa ma exprim eu mai bine?)raspunde la intrebarea predicativa nominala.
Sper ca ai inteles ce am vrut sa spun
Pai predicatelese exprima prin verbe si arata actiuni, iar subiectele prin substantive, pronume, numerale etc.
* predicatele... scuze
Pai,atunci cand faci contragerea, la predicative trebuie sa inlocuiesti cu un nume predicativ, iar la subiective cu un subiect.de asemenea,difera elementele regente ale fiecarei subordonate:la predicativa e verbul copulativ,iar la suiectiva verbe impersonale(a trebui,a parea.),verbe reflexive impersonale(se spune,se zice,se aude),expresii de tipul:este bine,este rau,este greu,este usor,adverbe de tipul:posibil, probabil, pesemne...
sper ca te-am ajutat! Funda?