DaianaMihaela, probabil pentru ca actiunea si reactiunea corespunzatoare se aplica la corpuri diferite.Desi fortele sunt egale in modul, masele corpurilor sunt diferite (presupun ca masa copilului este in mod clar mai mare decat masa lazii), deci in consecinta acceleratiile imprimate vor fi diferite. Dupa parerea mea, asa se explica faptul ca lada poate fi trasa de catre copil.
Treaba e ca acest copil exercita o anumita forta, sa ii zicem F1 (vector), asupra lazii, iar lada actioneaza asupra lui cu o forta F2 (vector), egala in modul, |F1|=|F2|, dar de sens opus F1=-F2 (vectorial). Asta spune asa zisul principiu al actiunii si al reactiunii. In mecanica, si nu numai, se poate abstractiza fenomenul, in sensul ca odata ce ai stabilit ce forte actioneaza asupra unui corp, e foarte probabil ca nu te mai intereseaza cine le produce. In consecinta, te va interesa doar ca asupra lazii actioneaza forta F1 si nu vei mai avea nevoie sa stii ca si asuprea elevului mai actioneaza F2.
Asadar, cum asupra lazii actioneaza F1 si, eventual, o forta de frecare Ff care e mai mica sau egala cu F1 in modul, rezultanta va fi pozitiva, R=F1-Ff >= 0, deci corpul se poate deplasa.
Inca o chestie. Daca rezultanta fortelor ce actioneaza asupra unui corp e zero, nu inseamna neaparat ca el e in repaus. Asta spune principiul inertiei. De ex, daca undeva in vid, in afara gravitatiei (spre exemplu in spatiu) arunci o moneda, ea se va deplasa la infinit, chiar daca nu mai actioneaza nicio forta asupra ei (rezultanta e zero), dar se va misca cu viteza constanta.
Nu conteaza masele corpurilor (legat de un raspuns anterior). De exmeplu, daca pe un patinoar se afla un om de 100kg, cu siguranta ca il poti impinge daca stai in afara ghetii.
Am scris destul de formal... sper sa intelegi
alexcatalin13 întreabă: