| Anca6991 a întrebat:

Am si eu nevoie de un mic ajutor si as dori sa raspunda cei care au date sigure. Daca am intrat la o anumita facultate, la buget, voi merge acolo si dupa 4-5 luni voi constata ca nu mi se potriveste si in consecinta voi renunta la facultatea respectiva, anul viitor daca voi opta pentru alta facultate imi va fi permis sa ma inscriu tot la buget?

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Da, dar doar daca platesti taxa de studii de la prima facultate, conform L.1/2011 a educatiei nationale, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"„(6) O persoană poate beneficia de finanţare de la buget pentru un singur program de licenţă, pentru un singur program de master şi pentru un singur program de doctorat.
  (6^1) Persoana care a beneficiat gratuit de şcolarizare în cadrul unui program de studii universitare finanţate de la bugetul de stat are, în condiţiile legii, dreptul de a urma un alt program de studii universitare în cadrul aceluiaşi ciclu de studii universitare:
a) în regim cu taxă, dacă instituţia de învăţământ superior de stat organizează programul şi în acest mod;  
  b) în regim gratuit, cu finanţare de la bugetul de stat, în condiţiile în care persoana achită contravaloarea serviciilor de şcolarizare de care a beneficiat anterior cu finanţare de la bugetul de stat, integral sau parţial, în cazurile în care programul de studii la care a fost admis este organizat doar cu finanţare integrală de la buget.
  (6^2) Încasarea sumei reprezentând contravaloarea serviciilor de şcolarizare se realizează de către instituţia de învăţământ superior de stat care a asigurat şcolarizarea, aceasta având totodată dreptul de a stabili ca plata efectivă a sumei să se realizeze şi în tranşe/rate. Sumele încasate se fac venit la bugetul de stat.
  (6^3) Cu ocazia înmatriculării persoana prevăzută la alin. (6^1) prezintă dovada că a efectuat/efectuează plata prevăzută la alin. (6^2)."

| Anca6991 explică (pentru Ioandelasal):

Deci eu daca ma retrag dupa un anumit numar de luni sunt nevoita sa platesc contravaloarea scolarizarii doar pentru lunile respective sau pentru tot anul universitar?

| Ioandelasal a răspuns (pentru Anca6991):

Legea nu prevede expres dar consider ca va trebui sa platesti taxa de studii doar pentru timpul cat ai urmat cursurile, daca te-ai retras dupa aceasta perioada.

| Anca6991 explică (pentru Ioandelasal):

Inteleg.Multumesc pentru raspunsuri!

9 răspunsuri:
| alessia5158 a răspuns:

Pe langa varianta platii anului bugetat de la facultatea la care ai fost admis/a in acest an, in anul urmator vei putea urma la buget un numar de ani egal cu diferenta intre 3 ani (sau 4, sau 6 daca studiile de licenta dureaza 4 ani sau 6 ani) si anul sau numarul de ani la buget de care ai beneficiat deja.

p.s. Optiunea mai sus descrisa stiu( sigur!) ca este valabila pentru facultatile din cadrul aceleiasi universitati--- trebuie vazut daca "functioneaza" si in situatia in care cele doua facultati apartin, fiecare, altei universitati. Daca "functioneaza", este in avantajul tau--- se poate ca doua facultate sa aiba taxa mai mica decat prima!

| Anca6991 explică (pentru alessia5158):

Am intrat la UTCB si din cate am inteles dureaza 4 ani. Eu as cam vrea la Universitate si la domeniile care m-ar atrage se fac 3 ani.In conditiile astea s-ar putea compensa cumva practic diferenta de 3 ani de la UTCB cu cei 3 ani de la Universitate?

| alessia5158 a răspuns (pentru Anca6991):

"Studentii institutiilor de invatamant superior de stat inmatriculati in anii precedenti pe locuri finantate de la bugetul de stat care renunta la continuarea studiilor sau decid sa urmeze studiile unei alte facultati beneficiaza de locul finantat prin grantul de studii numai pe durata normala de studiu ( scazand din durata de studiu a noii specializari anii de studii cu finantarea de la buget la specializarea initiala). Daca prima specializare este urmata prin achitarea taxei de studiu, cea de-a doua specializare poate fi studiata cu finantare de la buget."--- vezi Regulamentul de admitere 2015-"Universitatea" -Bucuresti, Cap.V- Dreptul de inscriere :http://www.unibuc.ro/......A_2015.pdf

In cazul tau, daca vrei la una din facultatile 'Univesitatii" -Bucuresti cu o durata normala de studiu de 3 ani, poti sa beneficiezi doar de 2 ani finantati de la buget( se scade 1 an urmat in regim bugetat la Universitatea "Politehnica" Bucuresti).

| Anca6991 explică (pentru alessia5158):

Am inteles.Multumesc pentru raspunsuri!

| justadream94 a răspuns:

Da.daca platesti taxa de la cealalta