Link nu am, căc făceam asta prin 1953. Prima idee de Internet (ARPANET) e din 1961.
Simplu, iei o cutie de chibrite goală, cât mai mare găsești.
Ea are un capac, îl scoți.
Mai rămâne cutiuța în care fuseseră așezate chibritele. Să fie din lemn, că pe vremea aceea existau cam așa ceva de genu, ca să aibă rezonanță.
Iei un ac cu ață, pui o ață lungă în ac, de câțiva metri buni, cât mai lungă.
Străpungi la mijloc cutia, faci un nod ca să nu iasă din cutie.
La capătul celălalt al aței, străpungi altă cutie la centru și faci un nod și acolo.
Acum telefonul e gata.
Un copil pune cutia la gură și vorbește în ea ca la un microfon.
Cutia vibrează iar vibrațiile se transmit prin ață la cealaltă cutie.
Alt copil pune cutia lui la capătul celălalt al firului la ureche. El aude în cutie mesajul verbal, vocea celuilalt.
Apoi ei schimbă rolurile, nr 2 emite și nr 1 recepționează.
Țin minte că ne-am jucat câteva zile bune așa.
Când eram mici, vorbeam așa, doar că erau din cutii de chibrite.
Și cântam la vioară făcută din tulpină de porumb uscată.
Și proiectam pe cearșaf seara povești cu degetele, la lumina unei lumânări.
Iar răsunetul acelor telefoane spune încă ceva la distanță foarte mare în timp și spațiu, că era atunci o lume minunată în care visam la videotelefoane, la călătorii în spațiu, la comunicații cu viteza gândului, cum putem face acum online.
Link nu am, căc făceam asta prin 1953. Prima idee de Internet (ARPANET) e din 1961.
Simplu, iei o cutie de chibrite goală, cât mai mare găsești.
Ea are un capac, îl scoți.
Mai rămâne cutiuța în care fuseseră așezate chibritele. Să fie din lemn, că pe vremea aceea existau cam așa ceva de genu, ca să aibă rezonanță.
Iei un ac cu ață, pui o ață lungă în ac, de câțiva metri buni, cât mai lungă.
Străpungi la mijloc cutia, faci un nod ca să nu iasă din cutie.
La capătul celălalt al aței, străpungi altă cutie la centru și faci un nod și acolo.
Acum telefonul e gata.
Un copil pune cutia la gură și vorbește în ea ca la un microfon.
Cutia vibrează iar vibrațiile se transmit prin ață la cealaltă cutie.
Alt copil pune cutia lui la capătul celălalt al firului la ureche. El aude în cutie mesajul verbal, vocea celuilalt.
Apoi ei schimbă rolurile, nr 2 emite și nr 1 recepționează.
Țin minte că ne-am jucat câteva zile bune așa.
Nu știm despre ce vorbești ca ne-am născut ieri și alea sunt de zeci de ani. Sunt strămoșul telefonului. Vorbești ca la un telefon.
La cateva zeci de metri cel mult, si ideal ar fi sa nu bata vantul, sa fie sfoara super intinsa, etc.