Diateza pasiva se formeaza cu,,werden''.
Ex: Ich schreibe den Brief. ---> Eu scriu scrisoarea
Der Brief wird von mir geschrieben. ---> Scrisoarea a fost scrisa de mine
pentru,,werden,, toate formele sale de participii e de fapt una ---> geworden
Remarc insa: Das Essen war schon vorbereitet worden. (mancarea fusese deja preparata)
deci, la TRECUT, participiul lui,,worden'' se morfeaza din,, geworden'' in,, worden''
cat pentru conjunctive, gasesti aici toata conjugarea verbului werden: http://verbe.ro/verbe_germana.php?conjugare=werden
mai cauta putin pe net, sigur mai gasesti explicatii. Eu voiam sa te ajut dar sincer n-am m-ai facut germana din generala...deci nu mai sunt prea sigur pe gramatica mea :p
Viel Glueck, mach's gut!
Hey, buna! Ti-as putea explica, doar ca am nevoie de exemple in limba romana. Exista 2 diateze ale verbului "werden", diateza pasiva a actiunii si diateza pasiva a starii. De ex: "Ich werde gefragt", e diateza pasiva a actiunii la timpul prezent, dar "Die Tür ist geöffnet", e diateza pasiva a starii la timpul prezent.
Konjunctivul 1:
SEIN (a fi)
ich sei
du sei(e)st
er sei
wir seien
ihr sei(e)t
sie seien
Prin urmare Konjunctivul 1 se formeaza dand la o parte terminatia "en" a verbului (Pastrand doar "Stammform") si adaugand la sfarsit :
pentru persoana 1 -> -e
pers. II -> est
pers.III -> e
pers I Pl. -> en
pers. II Pl -> et
pers III Pl -> en
Terminatiile conjunctivului 2 sunt la fel ca cele de mai sus, doar ca, nu iei forma de prezent ci o iei pe cea de "Präteritum" (ich wäre, ich hätte, ich würde).
Sper ca te-am ajutat, daca ai intrebari, lasa-mi un mesaj si voi incerca sa te ajut cum pot !
Buna,
Am iar ceva probleme la germana si am nevoie de putin ajutor. Asa ca daca ai idee, ajuta-ma te rog.
Gegenwart - Werden passiv - es werde gelesen - es müsse gelesen werden
sein passiv - es sei geöffnet - es müsse geöffnet sei
Vergangenheit werde passiv - es sei gelesen worden - es habe gelesen werden müssen
sein passiv- es sei geöffnet gewesen - es habe geöffnet sei müsse
Poti te rog sa-mi traduci si mie in romana, ca sa prind si eu ideea.
Vielen Dank im Voraus
O prezentare foarte buna si completa a diatezei pasive in limba germana gasesti aici:
http://www.limbistraine.eu/......a-germana/