Ingeras_micutz.iti multumesc ca ai incercat sa ma ajuti.Insa eu vreau doar o idee de subiect, pentru ca eu trebuie sa combat altul, nu cel din exemplu
In ultimul timp, expertii psihologi s-au axat pe studierea efectelor muzicii asupra creierului, subliniind importanta memoriei muzicale in comportamentul si starile noastre afective. Muzica este compusa din sunet, timbru, vibratie, miscare. Pentru ca muzica sa placa, vibratiilor li se adauga variate componente simbolice de ordin intelectual si cultural. Exista doua tipuri mari de muzica: muzica de meditatie, relaxanta si muzica dinamica – rock, rap etc. Inconstient, in diverse situatii, cautam o melodie care sa ne faca bine, cand ne simtim surmenati ori lipsiti de energie. De ce oare? Vibratiile influenteaza direct sistemul nervos vegetativ, in functie de dinamismul lor. Cea relaxanta scade ritmul cardiac si deci actioneaza asupra sistemului nervos parasimpatic, cel care asigura reincarcarea bateriilor organismului cu energie si ajuta sa se regenereze. Muzica dinamica, mobilizatoare care ne da impulsul de a dansa stimuleaza plexul simpatic – raspunzator de catabolism, accelerarea tuturor functiilor si descarcarea de energie. Beneficiile muzicii sunt incontestabile, dar si extrem de accesibile in conditiile in care producatorii de electronice inregistreaza anual cresteri spectaculoase la vanzarea de mp3 playere si iPod-uri. Nu numai expunerea la muzica, ci si incercarile de a fredona cantece sunt benefice pentru bunadispozitie si sanatate. In ciuda varietatii genurilor muzicale, specialistii recomanda mai ales genul clasic pentru virtutile terapeutice si de relaxare.
Terapie postoperatorie
Tot mai multe cercetari medicale evidentiaza impactul benefic al muzicii asupra imbunatatirii starii de sanatate. Astfel, recuperarea dupa diverse proceduri medicale poate fi mai putin dureroasa daca pacientii asculta regulat muzica. Este concluzia a 14 studii medicale facute pe subiecti care au suferit diverse interventii chirurgicale. Dupa ce au ascultat variate tipuri de muzica, pacientii au depasit mai usor perioada postoperatorie si au luat mai putine calmante pentru durere. „Efectul benefic al muzicii se explica prin inducerea starii de relaxare si prin distragerea atentiei de la durere, prin stimularea sistemului nervos central de a stopa transmiterea durerii", sustine cercetatorul M. Soledad Cepeda de la catedra de anestezie de la Facultatea de medicina New England din Boston. Unii subiecti au avut voie sa-si aleaga muzica, altii nu. Fie ca au optat sau nu pentru un gen de muzica, efectul a fost acelasi: reducerea la jumatate a cantitatii de analgezice. Un alt studiu la fel de important a evidentiat efectul benefic al muzicii in scaderea intensitatii durerii cronice. Cercetatorii americani de la Fundatia clinica din Cleveland au studiat un lot de 60 de pacienti cu osteoartrita, hernie de disc si poliartrita reumatoida, care se confrunta de cel putin sase ani cu dureri puternice. O parte dintre pacienti au ascultat muzica la casti o ora pe zi timp de o saptamana. Concluzia cercetarilor a fost una extrem de imbucuratoare: ei au constatat o scadere cu cel putin 21% a intensitatii durerii la subiectii care au ascultat muzica.
Solutia universala pentru o super dispozitie
Oricum ar actiona, muzica regleaza delicat si subtil functiile organice, ajutand organismul sa-si gaseasca echilibrul. De asemenea, muzica este si direct legata de descarcarea emotionala care de altfel ar trebui mai des exprimata, evidentiata, constientizata. Nu degeaba oamenii de stiinta folosesc mult muzica in terapia unor afectiuni de natura psiho-vegetativa, cum sunt depresiile, tulburarile obsesiv compulsive. Chiar si in probleme mai grave, autism, depresii puternice, prin muzica si dans ca parte integranta a psihoterapiei, mediciii reusesc sa determine aceste persoane sa se detaseze de suferinta interioara.
Muzica te pune in miscare
Muzica asociata cu miscarea constituie astazi una dintre cele mai populare retete de slabit: dansul. Miscarea in ritmul muzicii se desfasoara mult mai usor si firesc, dispar sentimentul de efort si plictiseala, inerente de exemplu lucrului la acelasi aparat. Dansul mobilizeaza consumul de calorii si ne ajuta sa pierdem grasimi in mod uniform. Corelarea respiratiei cu miscarea se face in mod firesc – per ansamblu, iar respiratia se imbunatateste. Musculatura se tonifica uniform, deoarece in timpul dansului folosim toate grupele musculare. Miscarile bazinului antreneaza musculatura abdominala, suprimand blocajele energetice din zona genitala feminina, masand aceasta regiune si stimuland circulatia sangelui. In timpul dansului, femeile se simt mai frumoase, atragatoare si flexibile, chiar daca sunt mai „corpolente" – feminitatea si increderea in sine au de castigat. Sub influenta muzicii si dansului, creierul secreta endorfine, iar starea de bine si de euforie persista multe ore dupa dans. Miscarile de dans reprezinta cea mai buna profilaxie pentru osteoporoza. Dansul accelereaza arderile din cadrul proceselor metabolice si stimuleaza eliminarea toxinelor.
Bebe asculta Mozart
Muzica face minuni si in cazul gravidelor. In ziua de azi, femeile insarcinate merg pana in ultima clipa la serviciu, asadar situatiile de stres sunt la ordinea zilei. Insa psihologii si medicii specialisti ii recomanda viitoarei mamici cat mai multa relaxare, pentru ca stresul poate modifica semnificativ capacitatea de asimilare a hranei prin cordonul ombilical. In plus, in starile puternice de stres are loc secretia de catre organismul mamei a „hormonilor de stres" care vor circula si in sangele micutului! Aici poate interveni din plin muzica cu rolul ei benefic terapeutic, pentru ca in doar cateva minute poate induce gravidei o stare de relaxare profunda. Cercetatorii au mers mai departe, recomandand gravidelor si bebelusilor nou-nascuti muzica clasica, in special Mozart si Bethoween, sustinand ca cei doi mari compozitori au folosit anumite coduri muzicale care ii pot ajuta pe copii sa fie mai inteligenti. In ultimii ani, a devenit un obicei ascultarea de catre elevi si studenti, in permanenta, in surdina, chiar si in somn, a muzicii compuse de Mozart, in credinta ca acest lucru imbunatateste capacitatea de memorare, atentia, performantele scolare. De altfel, o cunoscuta companie americana recomanda bebelusilor inca din primele zile „Baby Mozart", ajutand copiii sa asocieze muzica cu primele notiuni din viata – culori, senzatii, stari afective. Studiile efectuate pe acesti copii arata ca bebelusii pro-Mozart sunt mai putin plangaciosi, mai receptivi, sociabili, optimisti, iar mai tarziu, asimileaza mai repede limbile straine si au o buna ureche muzicala.
Terapie pentru memorie si invatare
Studiile despre impactul muzicii asupra organismului uman sunt din ce in ce mai elaborate si scot in evidenta faptul ca expunerea inca din frageda copilarie la sunete creste memoria si capacitatea de invatare la copii. Un grup de cercetatori canadieni de la Universitatea McMaster a observat in paralel doua grupuri de copii cu varste intre 4 si 6 ani. Primul grup a facut lectii de muzica timp de un an, al doilea grup nu a urmat nici un fel de curs de muzica. Testele facute pe cele doua grupuri de copii la finalul studiului au demonstrat faptul ca micutii care au urmat lectiile de muzica si-au dezvoltat o capacitate mai mare de a retine diverse lucruri si de a jongla mai usor cu notiuni simple de matematica. Un alt studiu efectuat pe un grup de 12 copii a urmarit activitatea cerebrala in timpul expunerii la doua tipuri de sunete: unul de vioara si unul fara nici un fel de semnificatie. Cercetatorii au observat o crestere in intensitate a activitatii cerebrale la copiii care au fost expusi la sunetul viorii. Dr. Takako Fujioka, de la Institutul de cercetari Baycrest's Rotman, unul dintre autorii studiului, sustine introducerea muzicii in programele de educatie la prescolari si la scolari, datorita stimularii dezvoltarii capacitatilor cognitive la copii.