| AntoGeo a întrebat:

Cand desparti o fraza in propoziti, trebuie sa spui fiecare propozitie cum e...Principala, subiectiva etc...Cui trebuie sa pun intrebarea pentru a afla ce fel de propozitie este?
Funda!:*

Răspuns Câştigător
| OREOkun a răspuns:

Pui intrebarea specifica functiilor la prop. principala si vezi care iti raspunde.

Subiect : cine,ce?
Complement direct: pe cine, ce?
Complement indirect:la cine, ce? despre cine, ce? cu cine, ce?
Atribut:care? ce fel de?
Complement circ. de timp : cand?
De loc : unde?
De mod:cum?

2 răspunsuri:
| Danu_Danutzu_1993 a răspuns:

Normal intrebi propozitia principala "PP" ex:Eu ma duc, ca sa ajung la tine :*. Predicatele sunt: ma duc si sa ajung,"ca" este elementul de relatie.p1=propozitie principala, p2=propozitie subiectiva, adica iti dai seama din propozitia principala ce propozitie este.bft daca ti-am fost de folos!:*

| Biiskrem a răspuns:

Segmentarea frazei în propoziții constă în identificarea predicatelor ( verbale - nominale ), marcarea elementelor de relație ( coordonatoare - subordonatoare ) și delimitarea propozițiilor și numerotarea lor.
Pentru a stabili felul propoziției, nu trebuie să adresezi vreo întrebare unei părți de propoziție, ci să iei separat propoziția respectivă și să verifici dacă are un sens de sine stătător. Dacă o citești și e logică așa, izolată, atunci e propoziție principală.
Na c-am găsit ceva bun.
http://ro.wikipedia.org/w/index.php?title=Propozi%C8%9Bie_subordonat%C4%83