Eu stiu ca ambele forme sunt acceptate. Deci ambele forme sunt corecte. Corect ar fi:"vise".
Buna.Iti dau explicatia din Dex
VIS, visuri, s. n. 1. Faptul de a visa; înlănțuire de imagini, de fenomene psihice și de idei care apar în conștiința omului în timpul somnului. ◊ Carte de vise = carte care cuprinde semnificația profetică a visurilor. ◊ Loc. adj. De vis = propriu visului; fig. extrem de frumos, de necrezut, ireal. ◊ Loc. adv. Ca prin vis = vag, confuz. ♦ Fig. Atmosferă, imagine, frumusețe ireală. 2. Reverie, meditație, visare. 3. Fig. Iluzie deșartă; gând, idee, aspirație irealizabilă. ♦ Dorință arzătoare. ◊ Expr. A-și vedea visul cu ochii = a-și (sau a i se) îndeplini cea mai arzătoare dorință, a-și (sau a i se) realiza tot ce și-a propus. [Pl. și: vise] – Lat. visum.
vis (vise), s. n. – 1. Înlănțuire de imagini în timpul somnului. – 2. Iluzie, himeră. – Mr. vis, megl., istr. vis. Lat. vῑsum (Densusianu, Hlr., 195; Pușcariu 1960; REW 9383); cf. campid. bizu, prov., v. fr. vis. – Der. visa, vb. (a avea un vis), mr. nvisedz, visare, megl. visés, istr. misǫ, din lat. visāre, atestat (cf. Serra, Dacor., IX, 204 și REW 9383), logud. bizare; visător, adj. (care visează, înclinat spre reverie); visătorie, s. f. (visare, fantezie, reverie), format după fr. rêverie. Visa este cuvînt de uz general (ALR, I, 73).
Salut :D Gasesti raspunsul aici : http://lavynyaaa.blogspot.com/2008/10/vise-vs-visuri.html
Sper ca te-o ajutat :)
Funda? :D
Ambele sensuri sunt corecte dar fiecare are un nou sens:
vise : adica acelea de noapte
visuri : aspriratii, idealuri, ceea ce dorim sa facem sau sa devenim
depinde de context, cand vrei sa afli sensul unui cuvant ia contextul!
Pai daca ai visat ceva zici "am avut niste vise frumoase" dar daca e vorba de idelauri, dorinte zici visuri.
Eu folosesc "vise" si asa credeam ca este corect.
Insa am vazut in dex, la pluralul cuvantului "vis" ambele forme. Deci banuiesc ca ambele sunt corecte.
Sunt admise ambele forme.Cand spunem visuri ne referim la idealuri si cand spunem vise ne referim la cele din timpul noptii.
Vise sunt alea de la faci noaptea in somn si visuri sunt alea de iti inchipui, cand spui ca o sa fii presedintele tarii sau ca vei avea 10bmw-uri: astea sunt visuri!
Buna.ambele variante sunt corecte.depinde de sens. daca te referi la vis-ce ai visat noaptea pluralul este vise iar daca te referi la vis-daca iti faci vise pentru ceva in viata, iti imaginezi etc pluralul este visuri.
pa-pa
1.vis (imagine din timpul somnului) - plural: vise
2.vis (aspiratie) - plural: visuri
Sylvy13 întreabă:
alexcatalin13 întreabă: