Trasaturile: autor anonim (caracter anonim), transmise prin viu grai (caracter oral), create de mai multe persoane (caracter colectiv), pot fi puse pe muzica (caracter sincretic).
Caracteristici: opera epica in versuri, creatie anonima, fapte neobisnuite (fantastice, legendarare, istorice si familiale), intamplari dramatice (uneori tragice), personaje cu destin impresionant, conflict puternic, unele elemente artistice de factura lirica.
Tocmai le-am facut nu demult la scoala si am dat test, sper ca o sa te ajute.
-Caracterul oral reprezintă trăsătura specifică fundamentală a literaturii populare şi constă în faptul că aceasta este creată, păstrată prin viu grai, de la o generaţie la alta, de către rapsozi.
-Caracterul tradiţional are în vedere existenţa, în cadrul literaturii folclorice, a unui sistem prestabilit de mijloace de expresie artistică, într-o diversitate nesfârşită de variante, tipuri de variante sau de opere folclorice noi.
-Caracterul colectiv reprezintă particularitatea operei literare folclorice de a fi produsul artistic al unei conştiinţe colective. Numai colectivitatea asigură drept de circulaţie în mai multe arii geografice unui produs folcloric creat de un individ anonim.
-Caracterul anonim este direct determinat de oralitatea folclorului. Opera literară folclorică nu este marcată de identitatea vreunui autor individual, însă poartă pecetea talentelor umane care au participat la desăvârşirea ei.
-Caracterul sincretic reprezintă contribuţia mai multor modalităţi artistice(sau a mai multor arte) la realizarea unor opere folclorice: de pildă, poezia(doina, balada )se cântă sau se scandează în ritmul jocului(ca strigăturile); colindele se cântă dar se şi reprezintă într-un spectacol în care îmbrăcămintea, obiectele şi instrumentele tradiţionale au semnificaţii precise; formulele de inovaţie sau tămăduitoare (descântece curative, vrăji, blesteme) presupun nu numai un text, ci şi un ritual, o gestică cu valoare magică.
Numai bine.
-Caracterul oral reprezinta trasatura specifica fundamentala a literaturii populare si consta in faptul ca aceasta este creata, pastrata prin viu grai, de la o generatie la alta, de catre rapsozi.
-Caracterul traditional are in vedere existenta, in cadrul literaturii folclorice, a unui sistem prestabilit de mijloace de expresie artistica, intr-o diversitate nesfarsita de variante, tipuri de variante sau de opere folclorice noi.
-Caracterul colectiv reprezinta particularitatea operei literare folclorice de a fi produsul artistic al unei constiinte colective. Numai colectivitatea asigura drept de circulatie in mai multe arii geografice unui produs folcloric creat de un individ anonim.
-Caracterul anonim este direct determinat de oralitatea folclorului. Opera literara folclorica nu este marcata de identitatea vreunui autor individual, insa poarta pecetea talentelor umane care au participat la desavarsirea ei.
-Caracterul sincretic reprezinta contributia mai multor modalitati artistice la realizarea unor opere folclorice: de pilda, poeziase canta sau se scandeaza in ritmul jocului; colindele se canta dar se si reprezinta intr-un spectacol in care imbracamintea, obiectele si instrumentele traditionale au semnificatii precise; formulele de inovatie sau tamaduitoare presupun nu numai un text, ci si un ritual, o gestica cu valoare magica. Mai sunt si temele si motivele