Bună! În primul rând, nu se mai cere viziunea despre lume în eseuri! Partea asta a fost scoasă, dacă nu mă înșel, încă din 2007. Sunt îngrozit de numărul mare de profesori care încă predau viziunea despre lume la clasă. Este greșit! Și am să îți explic și de ce.
Acesta este enunțul testului unsprezece de antrenament din 2021, profil uman: „Redactează un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinți particularităţi ale unui text poetic studiat, aparținând lui Ion Barbu.
În elaborarea eseului, vei avea în vedere următoarele repere:
– evidenţierea a două trăsături care fac posibilă încadrarea textului poetic într-o perioadă, într-un curent cultural/literar sau într-o orientare tematică;
– comentarea a două imagini/idei poetice relevante pentru tema textului poetic studiat;
– analiza a două elemente de compoziţie şi/sau de limbaj, semnificative pentru textul poetic ales (de exemplu: titlu, incipit, relații de opoziție și de simetrie, motive poetice, figuri semantice, elemente de prozodie etc.)".
Nu scrie nimic de viziunea despre lume a autorului. Și, ca să te convingi, aici este baremul:
„ - evidenţierea a două trăsături care fac posibilă încadrarea textului poetic studiat într-o perioadă, într-un curent cultural/literar sau într-o orientare tematică (6 puncte)
- precizarea perioadei, a curentului cultural/literar sau a orientării tematice (2 puncte)
- numirea a două trăsături ale perioadei, ale curentului cultural/literar sau ale orientării tematice precizate: 2 x 1 punct = 2 puncte
- evidențierea celor două trăsături, prin valorificarea textului: 2 x 1 punct = 2 puncte
- comentarea a două imagini/idei poetice relevante pentru tema textului poetic studiat (6 puncte)
- precizarea temei (2 puncte)
- câte 2 puncte pentru comentarea oricăror două imagini/idei poetice relevante pentru tema textului poetic – 2 x 2 puncte = 4 puncte (comentarea adecvată – 2 puncte; încercare de comentare – 1 punct)
- câte 3 puncte pentru analiza oricăror două elemente de compoziție şi de limbaj, semnificative pentru textul poetic ales 2 x 3 puncte = 6 puncte
- analiza fiecărui element ales, justificând relevanța acestuia pentru textul poetic (3 puncte)
- abordarea schematică, fără justificarea relevanței (1 punct)".
După cum vezi, nu există viziune despre lume. Dacă scrii viziune despre lume la eseu, nu îți punctează nimic, pentru că nu există în cerință sau barem.
Ce ai de scris într-un eseu la română sunt următoarele:
- evidențierea a două trăsături care fac posibilă încadrarea textului narativ studiat într-un curent literar/cultural
- prezentarea modului în care tema se reflectă în textul narativ studiat, prin comentarea a două secvențe narative semnificative
- analiza, la alegere, a două elemente de compoziție și de limbaj, semnificative pentru textul narativ studiat, din seria: acțiune, conflict, perspectivă narativă, relații temporale și spațiale etc.
În general, îmi lua în jur de o oră să scriu un eseu la română. Pe foaie. Pe calculator terminam în doar douăzeci de minute.
Apropo, la Eminescu văd că ai făcut două eseuri. „Luceafărul" și „Floare albastră". Eu unul nu văd rostul. Dacă înveți un singur eseu este de ajuns. Pentru că la bacalaureat nu o să îți ceară niciodată să scrii opera X sub forma unui eseu. O să îți ceară doar o perioadă literară sau un autor canonic.
Iar autorii canonici sunt 12. Până acum, tu ai scris eseurile la doar 5 dintre ei. Da, ai timp în vacanță pentru restul. Timpul e din belșug.
Îți urez numai bine!
Multumesc!
Stiu ca nu ami este " tema si viziunea despre lume", insa sunt cam aceleasi cerinte, numai ca trebuie omisa viziunea despre lume daca nu este ceruta struct de cerinta subiectului. Am facut doua eseuri intrucat nu stiam pe care dintre ele sa le aleg, mie imi place mai mult "Luceafarul". Eu le scriu pe tableta cu ajutorul unei tastaturi, apoi vreau sa le copiez pe hartie. In paranteza, de obicei adaug:" prezentarea modului în care tema/ tema si viziunea despre lume se reflectă în textul narativ studiat, prin comentarea a două secvențe narative semnificative", astfel, daca prin absurd se va reintroduce acest gen de eseu, voi fi pregatita si nu va mai trebui sa adug altceva dupa aceea.
Iti multumesc! Sper sa reusesc. Succes si tie!
Eu am făcut eseurile cum trebuie la indicația profei încă din timpul anului atunci când le-am studiat ne-a pus sa facem portofoliu numai cu operele pentru bac și fise cu sub 1 încă din a 9 a și anul asta doar primul semestru face ce e mai important din materia de a 12 a ca în sem 2 sa facem pregătire pentru bac și sa ne evalueze portofoliile și cat am învățat din ele plus sa facem cat mai multe subiecte.
Succes la școală îți doresc.
Mulțumesc
Cu plăcere. Ești o drăguță.
Asa ar fi fost normal, stiu, insa profa de la clasa mea ne da de rezolvat cate 10-15 exercitii pe zi numai din manual. Cand sa mai fac eseuri de bac si teste, daca stau zilnic mai mult de 4 ore numai sa rezolv exercitiile din unele opere care nici macar nu sunt ale autorilor canonici. As fi inteles daca era vorba de opere importante, dar nu cand era vorba despre Macedonski sau despre "Ciclul Chiritelor de Vasile Alecsandri", intrucat, in primul rand, nu sunt autori canonici, iar in al doilea rand, la comedie am ales "O scrisoare pierduta" de Caragiale. Cand am intrebat-o de pregatirea de bac, ea spus " eu iau tot ce se afla in manul la rand, cine vrea sa invete pentru bac, invata si asa", si cu asta a incheiat capitolul examenului. Pe scurt, nu o intereseaza daca ia un elev bacul sau nu, îi pasa de salariul ei si atat. Plus ca, din 45 de minute cate avea o ora in pandemie, ea venea cand mai erau 15 minute, corecta tema si dadea alt set de exercitii pentru a doua zi. Sper sa reusesc, intrucat am nevoie de peste 9, 50 pentru a-mi iesi o medie care sa ma ajute sa intru la buget. Iti multumesc! Eu am invatat constant in anii de liceu, insa acum, cand am luat caietele la verificat, am constat ca materia de bac si eseurile sunt foarte putine. Plus ca, la eseuri, nu ne-a explicat niciodata cum trebuie structurate, cum trebuie sa arate un eseu, cum trebuie trebuie sa legam informatia ca sa nu dim plictisitori, ce sa contina eseul si daca trebuie sa avem un limbaj sofisticat, literar sau mai putin inflorit.
Iti multumesc, din nou. Asta este efectul si diferenta dintre notele bune la bac si cele mai putin bune: un profesor interesat si care isi cunoaste bine materia. Degeaba incerc acum sa invat, nu stiu daca pot recupera tot.
Eu le-am luat.mereu dintr-o carte de la fratemiu mai mare deci nu avea ce comenta ca nu e bine
Din punctul meu de vedere ai timp să termini de făcut eseurile. Deși, eu mai am puțin și am terminat de făcut temele, referatele și proiectele pe care le aveam la spaniolă.
P.S. Eu sunt în Ciudad de Mexico, Cancun. La mine este cu totul altfel. Eu știu română pentru că am stat 2 ani în România, dar de fel sunt argentiniancă.
Sper că te-am ajutat.