| suffarstar a întrebat:

Ce îmi puteţi spune despre facultatea de psihologie? Este grea, e mult de tocit? Cum e admiterea, cam ce trebuie să învăţ?
Vreau cât mai multe informaţii.

Răspuns Câştigător
| oprescudorin11 a răspuns:

Facultatea de psihologie este foarte Calcutta in lume, mai ales din cauza Sistemului american, care a impus existenta psihologilor in toate structurile (de la armata, aviatie, drogati, etc. etc.)
La noi inca e in faza incipienta, se bazeaza pe niste tipare, deseori invechite.
Dar ca sa revin la raspunsul pe care banuiesc ca il astepti:la psihologie este nevoie de multa cultura, multa, nu toceala, daca esti predispus, doar pentru familiarizarea cu sistemul, cu profesorii.
Vreau sa-ti mai spun ca am o nepoata care acum este in USA, si a luat doctoratul in psihologie, fara probleme, in timp ce aici, cand a dat admiterea la facultatea Universitatii noastre, a luat la admitere nota 2, desi era si priceputa, facuse si meditatii timp de un an inainte.
Vreau sa spun ca deseori nu depinde de tine daca te integrezi intr-un mediu (neaparat), poti fi mai destept si mai cult precum altii, chiar profesorii tai, ei pot sa te rejecteze, caci nu pricep.
Ca atare, trebuie sa te duci la cateva cursuri la acea facultate, sa studiezi studentii si profesorii, pentru a evalua la ce nivel trebuie sa le vorbesti.Trebuie sa ai o cultura in domeniu suficienta pentru a le intelege macar intrebarile(si profesorii sunt oameni), sau sa tocesti fara sa gandesti, deci, nimic asa cum ti se spune.
Trebuie sa accepti ca fiecare om este diferit si ca (in opinia mea), nu exista om sa nu aibe probleme psihice, mai ales profesorii.Altfel nici nu ar intelege o parte din suferinte.
Deci este de tocit daca vrei sa ajungi cu o diploma si atat! Daca vrei sa ai si satisfactia ca stii ceva si esti dotat (asa cum te stiu), atunci ai ff mult de munca.

| suffarstar explică (pentru oprescudorin11):

Iti multumesc foarte mult. Nu doresc sa fac o facultate doar ca sa obtin o diploma, ci pentru ca vreau sa fac ceva serios cu viata mea. Din pacate m-am decis cam tarziu, dar incerc sa recuperez. Daca as da la psihologie, clar as da la zi, m-as duce la cursuri, m-as implica. Pot spune ca imi si place, psihologia pentru mine este un tabu, dar sper sa intru si sa nu fiu dezamagit. Tocmai de aceea am si cerut pareri. Inca o data, multumesc.

| oprescudorin11 a răspuns (pentru suffarstar):

Poti avea si mari deceptii, ma refer la lumea universitara, dar daca intr-adevar vrei si-ti place, numai de tine depinde. Mie mi-a placut cel mai mult de C.G. JUNG.Din ce am studiat. Singurul, din cunostintele pe care le am care sa fi vindecat fara 'chimicale ' cateva cazuri de schizofrenie, paranoia sau parafrenie, considerate si azi incurabile. Afara de cele cu probleme strict neurologice, care astazi sunt mai usor de diagnosticat si tratat si s-a facut o astfel de asociere.
Este o profesie care-ti cere in primul rand o viata lipsita de griji materiale, un devotament fara compromisuri, o viata normala sociala.Te-as invita sa-i citesti spre incurajare, memoriile lui C.G. JUNG, a avut si esecuri regretabile.
In speranta ca nu vrei sa devii un psiholog de duzina ca astia de pe toate drumurile, si in America si aici.

| oprescudorin11 a răspuns (pentru suffarstar):

Daca tot m-ai provocat, am sa-ti mai zic din parerile mele! Psihologia este in perceptia mea, abilitatea de a evalua gandirea unui alt 'creier'! Pentru asta trebuie sa ai cunostinte vaste: notiuni de teoria religiilor (implicatiile lor in psihicul uman in particular), trebuie sa ai notiuni de psihologie abisala (gasesti in Dostoievski), trebuie sa ai ceva practica in viata de familie, in concerne, multinationale, a armata etc.), trebuie sa stapanesti mitologia pe zone (cea greceasca in special in zona Europa, SUA).
Daca vrei performanta de top.
Apoi sa asociezi partea neurologica cu cea psihica, sa cunosti tipurile de teste de evaluare si sa le intelegi. E un domeniu :Cel mai Fabulos Posibil!
Daca as fi tanar, as sti ce drum sa apuc.
Daca vrei pasiune si performanta in cel mai complicat domeniu in care si informatica si tehnologia te ajuta enorm.
Scuze pentru fragmentari si completari!
Trebuie sa ai o personalitate (si cred ca ai) care sa nu fie influentata de momentul si personajele care se prefac azi ca fac 'psihologie'!
Succes!

| suffarstar explică (pentru oprescudorin11):

Iti multumesc. Si mie imi place Jung desi nu am citit mare lucru (sunt foarte dezorganizat si nu am timp mai de nimic). Imi place mai ales latura spirituala pe care el o atinge, din firimiturile pe care le-am citit am observat ca a avut o copilarie ciudata...
Nu doresc sa fiu un psiholog de duzina, de fapt frica mea cea mai mare e ca voi ajunge un om banal. big grin Cunostinte am, dar nu ma pot lauda ca sunt o biblioteca, citesc cand am timp, imi place cultura, arta, tot ce e frumos.

| oprescudorin11 a răspuns (pentru suffarstar):

Aici ar fi un impediment, caci in psihologie intalnesti si ce este 'urat'. Intalnesti mai ales analfabeti, antisociali de toate categoriile. 'Norocul' este ca psihologia a devenit o 'stiinta' in a separa oameni care corespund sistemului de cei care nu corespund. In privinta asta, vei invata la facultate matricile prin care vei face separatia.Va fi simplu, caci exista aceste reguli clare. Caci societatea actuala vrea rezultate clare, sigure.Nu prea stiu sa ma exprim mai departe, doar sa-ti urez, inca o data succes!
Poti sa te duci sa stai de vorba cu un 'psiholog autorizat' considerat bun in profesie, ca sa poti evalua 'unde trebuie sa ajungi.S-ar putea sa constati ca nu trebuie sa ai pareri, asta e 'adevarata stiinta'.Dar, hai sa nu o iau razna! Doar voiam sa te previn ca trebuie sa fim cuplati cu realitatea.In toate domeniile, nu numai asta.In timp, vei vedea mai clar ce cale sa apuci, totul cu rabdare, prudenta.

| suffarstar explică (pentru oprescudorin11):

Iti multumesc pentru tot!

13 răspunsuri:
| ThePathWalker a răspuns:

In afara de niste doctorate ingrozitoare, care parca se ocupau mai mult cu stiintele oculte decat cu semiistiinta asta, nu stiu nimic. Dar fiind un domeniu din genul carora sunt subiective, dar se vor obiective iti pot spune ca conteaza mai mult cum zici decat ce zici.

| drutzix a răspuns (pentru ThePathWalker):

De ce zici ca psihologia este semistiinta?

| ThePathWalker a răspuns (pentru drutzix):

Definitii care nu sunt susținute de dovezi clare, demonstrații care nu se ridica la rangul de știință exacta etc. Adevarata psihologie vă începe odată cu descifrarea creierului, cercetare pentru cate exista doua mari programe de lunga durata pe ambele continent, apropo. Acum, psihologia este ca un fel de fizica a lui Arhimede. (puțin exagerat, dar asta e ideea).

| suffarstar explică (pentru ThePathWalker):

Asa e, si eu am impresia ca desi suntem in sec. 21(cam tineri), psihologia este prea vaga, prea speculativa, ceea ce ma atrage totusi. Este hipnoza o metoda ce poate fi folosita pentru a cunoaste creierul uman?

| ThePathWalker a răspuns (pentru suffarstar):

Cuvantul care mi-a scapat si se potriveste perfect este empiric. Putem cunoste doar empiric psihologia. Hipniza si ea se bazeaza pe cunosterea creierului uman ( de unde stim cum functionraza) deci nu poate fi,, stiintific" cu adevarat folosita pentru cuniasyerea creierului.

| gheorghe69 a răspuns:

Iti raspund cu o intrebare: ce perspectiva de angajare ai cu ea?
cati psihologi ai vazut in tara? cati oameni se duc la psiholog? Nu cumva mentalitatea romanului este de "a fi nebun" daca se duce la psiholog?!

| suffarstar explică (pentru gheorghe69):

Psihologia este considerata slujba viitorului pentru ca este nevoie de psihologi in spitale, scoli, penitenciare, cluburi sportive, firme etc. Plus ca nu e musai sa ma fac psiholog, pot deveni speaker motivational, pot scrie carti...
http://www.personalitatealfa.com/......-minciuni/
Intr-adevar, romanul mai degraba merge si linge moaste decat sa consulte un psiholog, dar cine stie ce ne rezerva viitorul, psihologia este o stiinta, poate pe viitor ma voi orienta spre Vest. Zic si eu.