Sincer, varianta de limbi moderne aplicate iti mai da sansa sa te faci traducator unde in functie de limbile cuoscute veniturile pot fi ok. Cu ce ai zis tu sau ajungi, din greasela, un scriitor celebru sau o sa predai limba romana pe 1100 de lei. Si la cum merg titularizarile mai nou, o sa predai limba romana pe un salariu de nimic la cucuietii de vale fara decont de transport.
Daca iti place facultatea fa-o, dar nu te astepta la un job bine platit in domeniu pentru ca: in primul rand nu prea exista joburi bine platite in domeniu si doi, nu prea exista joburi in domeniul ala. Oricum te-ai uitat facutlatea asta nu-ti ofera competente care sunt cautate pe piata muncii (de oricunde nu doar la noi).
Se mai mint si aia de la filosofi ca ca toate companiile cauta oameni cu gandire strategica si abilitatea de a rationaliza critic.dar fara cunostintele tehnice toata povestea e inutila dar da bine la inscrieri.
1100 lei? Te superi daca te rog frumos sa te uiti un pic pe net care e salariul de debut in invatamant anul asta? Multumesc mult. Da, daca nu e printre primii nu va lucra in domeniu. Normal. Literatura ii va fi formatia intelectuala, cum e la mine Istoria. O angajeaza o firma privata. Ce e rau in asta?
S-au dat cresteri de 25% anul asta, imi cer scuze, probabil venitul net e pe la 1600 acum. Asta sigur va motiva candidatii acum ca subzistenta devine in sfarsit realitate.
Problema e ca tu ai impresia ca eu am o problema cu specializarile umaniste si te inseli amarnic (in mare masura din cauza ca sunt in aceiasi oala). Foarte probabil o va angaja o firma dar neavand cunostinte tehnice si nici studii in spate ii va fi mai mult dcat dificil sa avanseze de pe postul de analist/secretara/plimbatoare de hartii.
DACA nu esti prima, sau a doua, macar a treia ca sa ramai in Universitate, sa te angajezi la un institut sau sa scrii critica literara, te angajezi la o firma buna, de la inceput, in afara domeniului, pentru ca angajatorii stiu ce insemna ''Litere'' si ''Universitate'': munca, seriozitate si inteligenta. Toti colegii mei de an de la Istorie s-au angajat bine, unii insa nu imediat, ci trecand pe la slujbe mai slabe un an, doi. Daca vrei in domeniu, dai titularizarea si predai Romana. Dar de ce sa nu fi prima?
Arata-mi o companie (nu una de stat) unde daca HRul aude cuvintele ''Litere'' si ''Universitate'' se gandeste la munca, seriozitatea si inteligenta si eu printez pagina asta si o pap bucata cu bucata.
Trecand peste asta, afirmatia ta contrazice toate studiile nationale (si internationale) cu privire la angajabilitatea studentilor din Romania (si prin toate vreau sa zic 100%, nu e nici macar unu cum au anti vaccinistii de care sa te legi)
Realitatea e ca specializarile de litere, jurnalism, stiinte ale comunicarii, stiinte politice si filosofie au printre cele mai mici rate de angajabilitate. In acelasi timp 75% din absolventii nostri lucreaza in alt domeniu decat cel pe care l-au studiat (http://sapm.forhe.ro/......inal.pdf).
Mai mutl decat atat, impreuna cu artele au si printre cele mai mici venituri medii dupa abslovire (si daca esti de sex feminin veniturile scad in medie inca o data).
Nici eu n-am terminat un specializare tehinca dar hai sa nu inducem oameii in eroare de dragul nostalgiei.
Toti colegii mei de an, si cei din alti ani s-au angajat bine. Cum se explica? Istorie. Universitate. Iar cei de la Limbi Straine s-au angajat in domeniu. Cum sa mint lumea? Lucreaza in alt domeniu? Evident, nu e nevoie de 160 de istorici pe an. Iar sa predea istoria la liceu nu vor multi. Poate in studiul de care spui sunt lute toate facultatile. Fabricile de diplome sunt aproape inutile. Eu vorbesc de Universitate.
Cred ca trebuie sa imi explici mai in detaliu expresia "s-au angajat bine". In domeniu nu cred ca nici Bucurestul nu scoate 150 de posturi de istorici pe an deci te referi la salarii. Treaba e ca daca esti din Bucuresti acolo salariile sunt in medie mai mare deci colegii tai ar fi trebuit sa se angajeze pe cel putin 3000-3500 lei net incat sa ase aplice expresia ta (evident dupa standardele mele) si sunt destul de sigur ca nu a fost asa.
Mai ramane si intrebarea cu sansele lor de promovare si evolutie in cariera dar aia e o intrebare pentru o alta zi.
Apreciez respectul pe care il ai cu privire la mediu universtar, in principiu sunt de acord cu tine.dar din pacate realitatea e cu totul alta si imi pare cel putin nociv sa vedem doar acele cateva aspecte pozitive.
Ei i-am spus ca ramane in domeniu daca e printre primii trei, da? Si la Istorie tot asa. 3500 lei la intrare? Asta la SRI, la firmele astea ajungi repede la 2000. Iar sa cresti poti mai mult decat la stat. Sunt firme dinamice, de un corp tehnic numeros nu mai e nevoie, te angajeaza in functie de seriozitatea facultatii. Bun. De ce crezi ca face cineva Istoria? El spera la cat mai bine, dar nu e nimeni naiv sa creada ca ii ia locul lui Boia sau lui Zoe Petre. Asta ii va fi formatia intelectuala, metoda de gandire. Daca nu are valoare sa ramana in domeniu, si nu vrea sa predea (apropo, nu ai scos bine netul din brut) (am observat ca nu prea vor), tot se angajeaza mai bine ca cei de la fabricile de diplome. Cu stima.
Bineinteles. Te inscrii la titularizare, dai o inspectie la clasa, dai examenul de titularizare (chiar maine se da examenul asta), si in functie de rezultat esti repartizata la o scoala; trebuie sa ai grija sa optezi sa faci modulul psiho-pedagogic, fara el nu poti preda. Asta inseamna o materie in plus pe semestru. Vorbesti de studii facute la Litere, da?
FanMedical întreabă: