| airaad a întrebat:

Ce roluri are virgula?( de a desparti... de restul enuntului ) Si care e diferenta dintre apozitie si constructie incidenta?

Răspuns Câştigător
| 愛日本 a răspuns:

Virgula - Desparte elementele unei enumeraţii. ex:Citesc lecţia, / desenez, / rezolv probleme., in propozitie : A cumpărat: mere, pere, struguri.
Desparte o atributivă explicativă de regenta ei. ex:Ziua aceea, / în care am aflat rezultatul, / mi-a rămas vie în amintire. /
Desparte anumite subordonate de regenta lor. Deşi plouă, / ies la plimbare./
Desparte o incidentă de restul frazei. ex Merg afară, / zise ea, / după ce termin lecţiile.
Desparte două părţi de propoziţie de acelaşi fel exEste isteţ, harnic, ascul-tător.
Desparte apoziţia simplă sau dezvoltată (A.s.ap. - N) de restul propoziţiei. exNepoata mea, Iulia, este drăgălaşă.
Desparte gerunziile şi participiile aflate la începutul comunicării de restul propoziţiei. exAlergând, s-a împiedicat.
Desparte complementele circumstanţiale aşezate între subiect şi predicat.ex Mureşul, în câmpie, are cursul lin.
Desparte adverbele de afirmaţie sau de negaţie ( egale cu o propoziţie ) de restul enunţului. exDa, ai dreptate.Nu, n-ai dreptate.
Desparte substantivul în cazul vocativ de restul propoziţiei exIonel, astâmpără-te!
Desparte o interjecţie exclamativă de restul propo-ziţiei. exOf, cât mă superi!
Marchează lipsa predicatului.ex Eu am aflat din ziar, el, de la radio
Ghilimelele - Închid între ele un citat sau un titlu. „Peste vârfuri trece lună," / „Lacul"
Marchează cuvintele unui personaj ( în locul liniei de dialog ).„Înţelepciunea e rară", zise bunicul
Indică folosirea unui cu-vânt cu sens figurat.A venit şi „deşteptul" de Gigel!
Indică existenţa unui citat în citat. „Vorba ceea: «Lasă-l, măi! L-aş lăsa eu, dar...»"

0 răspunsuri: