| betty678 a întrebat:

Ce stiti despre Hidrosfera?

Răspuns Câştigător
| Romiiii a răspuns:

Sunt clasa a 5-a si asta studiez. Iti citesc din manual :
- Hifrosfera este invelisul de apa al Pamantului.Apa, ca si aerul, este un element vital.Viata nu se poate dezvolta fara apa.In alcatuirea corpului organismelor, apa intra in proportie de 70-97%.Primele vietuitoare nu au aparut pe uscat, ci in apa oceanului.
Prin prezenta apei in cantitati foarte mari, planeta noastra este unica in Sistemul Solar.Apa este prezenta mai ales in stare lichida.
Pozitia pamantului fata de Soare are un rol deosebit in existenta Hidrosferei
- Acum sa iti zic si despre starile de agregare ale apei :
Cand vorbim despre apa, ne gandim mai ales la starea ei lichida.Dar apa exista si sub forma de vapori sau de gheata.Aceste 3 forme diferite(lichida, gazoasa, solida) in care se gaseste apa in natura se numesc stari de agregare.
Trecerea dintr-o stare de agregare in alta se face prin modificarea temperaturii.Astfel,la temperaturi mai mici de 0 grade, apa ingheata, deci devine solida.Cand temperatura creste peste 0 grade, prin topire, apa trece in stare lichida, iar la temperaturi mai mare incepe sa se evapore, trecand in stare gazoasa.Vaporii de apa revin la starea lichida prin condensare, atunci cand temperatura scade.
Spre deosebire de alte elemente din natura, apa isi schimba starea de agregare la diferente foarte mici de temperatura.Aceasta insusire deosebita ii permite apei sa se gaseasca in acelasi timp, pe planeta, in cele trei stari de agregare.Tocmai acestei usurinte cu care apa trece dintr-o stare in alta i se datoreaza formarea precipitatiilor.
Cea mai mare parte a Hidrosferei cuprinde apa in stare lichida.Apa in stare lichida (gheata si zapada) se intalneste in regiunile polare si pe varfurile muntilor inalti.In zonele temperate, apa apare in stare solida in timpul iernii.In stare gazoasa,este raspandita in atmosfera.
- Sa iti zic si despre componentele hidrosferei :
Hidrosfera cuprinde :
Oceanele si marile(care alcatuiesc impreuna Oceanul Planetar),apele curgatoare(aruri,fluvii,ape de siroire,torenti),apele statatoare(mlastini,balti,lacuri), apele subterane, ghetarii si zapezile permanente, apa din atmosfera(vapori sau particule fine de apa si gheata).
Apele curgatoare, statatoare si subterane alcatuiesc apele continentale.Ghetarii si zapezile se gasesc in cea mai mare parte pe uscat, dar si pe apele oceanice polare.
Hidrosfera se desfasoara, asadar, de la inaltimea de 10 km, in troposfera, pana la cele mai mari adancimi ale oceanului(peste 10 km), precum si in scoarta terestra, pana la adancimi de 20 km.Cea mai mare parte a hidrosferei (97%) este reprezentata de Oceanul Planetar.

8 răspunsuri:
| Angelique a răspuns:

Originea apei terestre este o problema controversata. Se sustine ca apa a existat de la inceputul formarii Pamantului, dar nu in forma lichida si nici ca vapori in atmosfera, ci legata de roci.Treptat, apa a fost eliberata sub forma de vapori de catre rocile fierbinti, impreuna cu dioxidul de carbon, formand o a doua atmosfera. Cand racirea scoartei s-a accentuat, apa s-a condensat, au aparut ploile si s-au format marile, iar aportul de apa din adancuri a continuat prin emanatiile vulcanilor.
S-a format astfel un invelis al globului terestru, alcatuit din oceane, mari, lacuri, ghetari, ape curgatoare, ape subterane, zapezi si gheturi, denumit hidrosfera. Pamantul este unicul loc cunoscut in care apa apare cert si in forma lichida, fiind rezultatul convergentei mai multor factori naturali si climaterici. Ansamblul acestor componente ale hidrosferei, constituie sursa hidrica de care dispune planeta Pamant, respectiv tarile lumii contemporane, privite ca entitati nationale, in virtutea dreptului lor suveran asupra unui teritoriu recunoscut legal. Pentru a intelege continutul si semnificatia resursei de apa, aceasta resursa natural-bilogica trebuie analizata in legatura indisolubila cu resursele hidrice.
Pe baza a unei astfel de analize a notiunilor de resursa hidrica si resursa de apa, se pot releva interferentele intre aceste doua notiuni, dar si elementele specifice. In esenta ei, resursa hidrica se prezinta ca o resursa naturala primara, ce constituie patrimoniul comun al omenirii, administrat de tari suverane, in calitatea acesteia de bun liber. Resursa de apa naturala primara se identifica cu continutul notiunii de resursa hidrica numai in conditiile in care se manifesta ca un bun liber, atunci cand resursa de apa poate fi utilizata pentru satisfacerea directa a unor nevoi sociale prin consumul resursei hidrice.
De pilda, apa de izvor, care dispune de proprietati ce o fac apta pentru consum, si care nu a suportat interventia omului prin efectuarea unor cheltuieli de amenajare, constituie un bun liber, se identifica cu continutul notiunii de resursa hidrica...

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Foarte multe! Sunt forte buna la geografie (si romna, matematica, istorie, engleza, franzez etc).Ca sa fii siggura de ce spun iti dau si site-uri.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Hidrosfer%C4%83

Poti sa iei si un manula din clasele mai mici tip clasa a V-a, a VI-a.

http://referat.clopotel.ro/Hidrosfera-13332.html

Hidrosfera este invelisul de apa al pamantului. Poti sa mai cauti pe Google.

| NopeCheers a răspuns:

Iti dau raspunsu mai rapid : hidrosfera este toata apa care ne inconjoara pe acesta planeta.

| Madut21 a răspuns:

Stiu ca poti cauta informatii despre ea pe google. Ti-e mai usor sa cauti direct pe google decat sa pui o intrebare aici si sa astepti raspunsuri! Lenesilor!

| florinake02 a răspuns:

Este invelisul de apa al Terrei.Este compus din toate marile, oceanele, lacurile, raurile, etc.

| Gherman_Ovidiu_1989 a răspuns:

Hidrosfera
1.Componentele si Structura Hidrosferei
Pamantul este singura planeta din Sistemul Solar care poseda o cantitate imensa de apa. Se apreciaza ca pe Pamant exista cca1380 mil.km3 de apa libera.
Apa libera de pe pamant formeaza HIDROSFERA

Circuitul apei in natura
Asupra apei actioneaza caldura provenita de la Soare, care provoaca evaporarea apei si urcarea vaporilor de apa in atmosfera.Totodata.asupra apei actioneaza forta gravitationala a Pamantului care determina cadera precipitatiilor din atmosfera astfel incat, in cele din urma, toata apa evaporata cade inapoi pe suprafata terestra.Se realizeaza astfel un circuit complex al apei in natura.




Structura Hidrosferei
Circuitul apei in natura imprima hidrosferei o alcatuire complexa.
Sub actiunea fortei gravitationale, apa se scurge spre formele negative de relief unde se acumuleaza formand oceanele, marile, lacurile si raurile.
Existenta temperaturilor negative face ca o parte din apa Hidrosferei sa inghete si sa se acumuleze sub forma de gheata.Astfel se formeaza ghetarii ca parte componenta a Hidrosferei
Partea cea mai importanta a Hidrosferei o constitue Oceanul Planetar, alcatuit din oceane si mari (cca.97%din toata apa Hidrosferei)
Apele existente pe continente formeaza Apele Continentale care se impart in ape de suprafata si ape subterane
Ape de suprafata:Se gasesc in stare lichida si solida.Pot si curgatoare(raurile) si statatoare(lacurile,
baltile)
Ape subterane:Cele care se infiltreaza si se acumuleaza in interiorul Scoartei Terestre
Ghetarii inglobeaza cea mai mare parte din apele continentale(77, 5%) urmeaza apele subterane(22, 1) restul fiind rauri si lacuri.
Vaporii de apa aflati in atmosfera constitue o parte distincta a Hidrosferei.Prin urmare, circuitul apei in natura reprezinta o legatura puternica intre diferitele parti ale Hidrosferei.





2. Oceanul Planetar si Caracteristicile sale
Oceanul Planetar:


Structura Oceanului Planetar
Oceanul Planetar cuprinde oceanele si marile de pe Pamant.Impreune ele ocupa cca.361 milioane km2(71%din suprafata planetei).

Oceanele
In cadrul Oceanului Planetar se individualizeaza patru oceane care au pozitii, forme si dimensiuni diferite:
Oceanul Pacific-in ambele emisfere-197, 7 mil.km2-Groapa Marianelor(11022m)
Oceanul Atlantic-in ambele emisfere-93.4 mil.km2-Groapa Puerto Rico(9219m)
Oceanul Indian-emisfera sudica-73, 5 mil.km2-Groapa Sunda(7455m)
Oceanul Arctic-emisfera nordica-14 mil.km2-5625m-
Marile
Marile insumeaza o suprafata de 74. 800km2 (cca.20%din suprafata Oceanului Planetar)
Ele se clasifica in:
Mari deschise:parti ale oceanului din vecinatatea continentlor care se deosebesc de celelalte prin adancimi mai mici.
Ex:Marea Ross,Marea Arabiei.
Mari intersulare:care comunica foarte mult cu oceanele
Ex:Marea Banda, Marea Java.
Mari marginase:situate la marginea continentelor
Ex:Marea Galbena, Marea Bering.
Mari interioare:inconjurate de uscat
Ex:Marea Neagra, Marea Mediterana.


Caracteristicile chmice ale apelor oceanice si marine

Apa oceanelor si marilor are o compozitie chimica complexa continand mari cantitati de saruri dizolvate care constitue salinitatea apei(cca.34, 5g pe litru)

Carcteristicile fizice ale apelor oceanice si marine

Culoarea apei marine este variabila
Transparenta apei marine este influentata de puritatea ei
Densitatea apei marine este influentata de salinitate
Temperatura apei marine este variabila


Dinamica apelor marine
Sub actiunea fortelor interne si externe ale Pamantului, apele marine sunt supuse unor miscari diverse
Valurile-provocate de vant sunt miscari ondulatorii ale apei. Elementele principale ale uni val sunt:lungimea, latimea si inaltimea.
Curentii marini-miscari de deplasare a apei.


Mareele-oscilatii de nivel ale apei provocate de atractia Soarelui si a Lunii.
Datorita ridicarii nivelului, apa inainteaza spre uscat manifestandu-se fluxul.Scaderea nivelului apei provoaca refluxul. Fluxul si Refluxul favorizeaza iesirea si intrarea vapoarelor in port.
Deoarece fluxul si refluxul se produce si la merideanul opus Lunii, in 24 de ore si 50 de minute se produc doua fluxuri si doua refluxuri pe acelasi meridean.




3. Apele continentale si caracteristicile lor

Totalitatea apelor care se gasesc pe uscat constitue apele continentale.Se impart in:
Ape subterane:apele care se formeaza acolo unde exista alternanta de roci permeabile si impermeabile.In felul acesta se formeaza o panza freatica.
Panza de apa freatica


Ape de suprafata:ape rezultate din precipitatii si din izovoare.
Sunt ape curgatoare(rauri) si statatoare(lacuri)

Apele curgatoare-suprafata inclinata a unor forme de relief favorizeaza scurgerea apei sub actiunea fortei gravitationale.
Ape statatoare-apele care stagneaza in depresiunile scoartei terestre sunt lacurile si baltile

Lac glaciar din Alpi


Lacul Ursu



Ghetarii-acumularea zapezii favorizeaza formarea ghetarilor
Ghetarii de calota sunt cei mai mari ghetari
Ex:Antarctica si Groenlanda
Icebergurile sunt blocuri imense care se rup din ghetari cand acestia ajung la tarm
Antarctica:


Groenlanda:


Iceberg:



Pingunii din Antarctica