Genul epic cuprinde acele opere literare în care ideile și sentimentele autorului sunt transmise indirect, prin intermediul acțiunii și al personajelor. Genului epic îi corespunde, ca mod de expunere, narațiunea. Specii:
Popular (oral): balada, legenda
În proză: legenda, snoava, basmul
Scris (cult):
În versuri: balada, legenda, fabula, poemul, epopeea
În proză: schiţa, povestirea, nuvela, romanul, reportajul, jurnalul, memoriile, anecdota, eseul
Genul liric cuprinde operele literare în care sunt exprimate direct (spre deosebire de genul epic) gândurile, ideile și sentimentele autorului prin intermediul eului liric. În genul liric domină viziunea și transfigurarea artistică, autorul apelând la tehnici aludive si asociative, creând un univers de mare forță de sugestie ce se adresează sensibilității cititorului. Este, din acest motiv, genul literar al discursului subiectiv, exprimând sentimentele prin intermediul figurilor de stil și al simbolurilor. De obicei, discursul genului liric este la persoana întâi, dar este folosită și persoana a II-a. Specii ale genului liric:
Popular (oral): doina de dor, de jale, de voinicie, de cătănie, de înstrăinare etc.; cântecul haiducesc (voinicesc), de leagăn, de muncă, de lume, ale obiceiurilor (colinde, cântecul miresei, bocetul); ghicitoarea; strigătul; cimilitura; zicătoarea
Scris (cult): pastelul, idila, elegia, romanţa, oda, imnul, meditaţia, poezii cu formă fixă: sonetul, rondelul, glossa, gazelul.
La opera epica:
-dai definitia operei
-spui ceva despre opera
-despre narator( subiectiv sau obiectiv)
-personaje( principale, figurative)
-prezint momentele subiectului( expozitiunea...)
Si la restul e cam acelasi lucru doar pui in alta ordine de idei enunturile.
Sper ca am ajutat! Funda?