Nu, nu se gandeau la tot ce se analizeaza astazi, desi cumpaneau mult pana gaseau "cuvantul ce exprima adevarul", dar o opera artistica se incarca de sensuri noi pe masura ce este mai cunoscuta.Analiza atat de amanuntita are si menirea de a raspunde fie si partial la intrebarea de unde vine vraja textului, de unde puterea lui de fascinatie.
Asta m-am intrebat si eu in copilarie. Dupa ce am inceput sa scriu poezii mi-am dat seama ca atunci cand scrii cantaresti fiecare cuvintel de o mie de ori, il repeti si il scormonesti de toate sensurile, deci raspusnul este: probabil scriitoriii se gandeau la mult mai multe decat facem in scoala, dar nu le putem sti noi pe toate.
Nu cu siguranta ei doar au vrut sa-si exprime intr-un mod cat se pate de frumos gandurile si sentimentele. Multi au reusit, numai ca scoala ne face din motivele enumerate de tine sa-i uram si sa nu mai vedem frumusetea mesajelor transmise.
Nici pe departe!
am scris si eu poezii, dar erau pornite din sentiment, nu din gandire.
ei isi exprimau in versuri propriile pareri despre ce ii inconjura
si ca si voi am analizat luceafarul, semanatorii, baba novac, si multe altele, si am avut aceiasi intrebare.
de fapt comentariul unei poezii este subiectiv
dar stiu ca se dadeau comentarii gata facute, si orice contributie iti aducea depunctarea
Cu sigurantza analizau fiecare cuvant pe care il foloseau in poeziile lor, iar analiza pe care am facut-o noi si pe care o faceti voi la scoala acum nu reprezinta poate nici un sfert din ideiile poetului. Profunzimea versurilor nu poate fi cu adevarat descifrata decat de insasi autorii lor!
E clar ca nu analizau atat de mult propriile cuvinte.Era pura inspiratie si bineinteles cuvinte spuse din suflet. Dar concret, analiza versurilor se face pentru a dezvolta imaginatia si a da frau liber acesteia, nu neaparat pentru a analiza subiectiv cuvintele marilor poeti.Ai vazut si tu ca o poezie poate avea 1000 si 100 de interpretari.Eu zic ca totule facut pentru dezvoltarea imaginatiei, sper sa iei partea buna a lucrurilor.
Da, eu asa cred. Poetii au vrut sa exprime prin cuvinte sentimentele tumultoase din sufletul lor si trebuiau sa gaseasca acele cuvinte care erau,, sinonime,, cu sentimentele dar totodata dadeau si un anumit mister poeziei.
Isvziwbdj întreabă: