La facultate este obligatoriu sa mergi la seminarii si la laboratoare. La cursuri poti sa dormi, nu este nicio problema. La semniarii si la laboratoare se fac exercitii ce se noteaza si se aduna ca punctaj. Media finala la facultate este compusa din 50% seminarii si laboratoare (prezenta+exercitii) si 50% nota de la examenul/evaluarea finala. Pentru a intra in examenul final trebuie sa ai un minim de 25% acumulat in timpul anului.
Nu exista scutiri, daca pierzi un seminar sau un laborator trebuie sa vorbesti cu profesorul si daca este de acord poti recupera cu alta grupa/subgrupa.
In principiu nu prea exista scutiri.
Cursurile sunt in marea lor parte optionale, asa ca nu ii pasa nimanui daca te duci sau nu.
Laboratoarele si seminariile se pote recupera, ori cu alte grupe il alte zile, ori inainte de examene... ori sunt profesori care te lasa si cu 1-2 seminarii lipsa in examen.
Fiecare facultate are diverse reguli, dar in principiu unele lucruri se aseamana.
La cursuri de exemplu, adica la o anumita materie ai odata pe saptamana un curs de 2 ore sa zicem. La curs participa toata seria (120, 60 sau cati sunteti). Acolo doar explica cursu. Poti sa nu mergi si il iei de la altcineva. La alte materii la fel. ( dar la unele trebuie sa mergi).
Dupa vin seminariile, laboratoarele si cam atat. Tot la fel. Numai ca avolo trebuie sa mergi.
La facultatea unde am absolvit eu, nu a existat așa ceva. Fiecare absenta pe riscul lui. Nu ducea și nu cerea nimeni scutiri medicale/învoiri. Prezența se făcea (aproape la fiecare curs), era o foaie A4 care circula, din bancă în bancă, pe la fiecare student. care își scria numele. De multe ori, se putea scrie și numele unui coleg absent, atunci când aveam curs cu un prof mai îngăduitor, dar nu riscam cu oricine să facem asta. Nu am fost foarte mulți, iar profesorii aveau o bună memorie vizuală. În sesiune se cam știa cine a frecventat în mod regulat cursurile. Cei care treceau mai rar pe la cursuri, ori se prezentau doar la sesiuni și colocvii, erau respinși (deci, nu erau primiți în examen).
Exista un caiet oficial și sunt șefi de grupe care au datoria sa treacă prezentele (aparent la noi asta n-ar nicio importanta, caietul n-a mai fost completat de mult timp). Sunt profi care pot cere sa vadă caietul, adică prezentele. Alți profi fac ei prezenta pe foile lor și pot tine cont la examen (îți dau un punct în plus). Sunt profi pe care nu-i interesează dacă vii sau nu, alții care nu accepta sa lipsești. Sunt și ore speciale la care trebuie sa ai un număr de prezente pentru a putea intra în examen (lucrări practice la noi). Dacă nu ai prezentele nu intri, pe nimeni nu interesează scutirea ta. Eu sunt la Farmacie. La noi, am o profa la care am avut colegi care au venit o singura data la curs și n-a avut treaba, n-o interesează. Dar la laborator (astea sunt mai "oficiale" și obligatorii) trebuie sa avem toate prezentele, dacă am lipsit o data recuperam. Nu am auzit pana acum sa aducă cineva motivare (de obicei pe profi nu-i interesează motivul, ori ești prezent ori nu), deci fie ca ești bolnav, fie ca chiulești e aceeaşi chestie. Dar asta nu e general. Sunt faculte unde ai voie, sa zic 3 absente pe semestru, sau un numar de absente motivate. Asta dacă chiar se tine cont de prezente la cursuri și profii sunt exigenți. Depinde foarte mult de facultate. Ceea ce am scris e valabil la mine la școală, dar sunt și unele generalități. Mult succes!
Depinde in ce facultăți, Dar mai exact se acesta scutiri ca in liceu ca lipsei tu o zi, probabil poti duce scutire dacă li0sesti o perioadă îndelungată datorită problemelor de sănătate * gen o lună, 2 ), dar scutirea pentru ca ai lipsit tu o zi nu poti duce ca nu o ia nimeni in seama. Exista solutia ca sa iti fie motivate absențele dacă vorbesti cu indrumatorul de an, el ti le poate motiva
Ronaldo_Messi_2001 întreabă: