| infires a întrebat:

Dupa cum stit inca putin si incepe scoala.Eu voi trece in clasa a v-a.
In clasele primare, nu ma pricepeam deloc la Limba Romana, si la analize.Acum,eu vreau sa imi repet toate materiile.Doar ca nu mai stiu cum analizez partile de vorbire, cele de propozitie, si nici morfologic sau sintactic.
Intrebarea mea este: Imi puteti da definitiile tuturor partilor de vorbire(subst., numeral, verb etc) si a partilor de propozitie(subiectc, predicat, complement si atribut) si cate un exemplu de analiza la fiecare, dar si morfologic si sintactic?

Dau Funda raspunsului pe care il caut, si cate 3 voturi la fiecare(amuzant, folositor si inteligent). Raspuns URGENT!

2 răspunsuri:
| tHeAnGeLoFwOrLd a răspuns:

Si funda unde-i?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Pai eu trec in a 7-a, si iti voi da asa cum analizam noi, iar tu iti iei ce ai nevoiehappy Deci: verbul este partea de vorbire care arata o actiune, stare, sau existenta. Cand analizam un verb, aratam: felul (verb predicativ), conjugarera( vei vedea in a5a), modul (vei vedea in a5a) timpul (prezent, trecut, viitor) si functia sintactica ( predicat verbal) si forma (afirmativ, negativ).si daca vrei sa analizezi sintactic, faci acelasi lucru, numai ca pui functia sintactica prima, si apoi spui felul, next, substantivul este parte de vorbire flexibila care denumesre obiecte ( fiinte, lucruri. fenomene ale naturii) si analizezi : felul ( comun, propiu- Maria si simplu: Ionel si compus: Vatra Dornei), gen masculin, feminin, neutru, numar( singular/plural), functia sintactica ( subiect, atriput sau complement) si daca vrei morfologic, pui functia prima, la fel ca la verbhappy, pronumele este partea de vorbire flexibila care tine locul unui substantiv. analizezi: persoana, genul( numai la pesroana a 3-a) F.S ( ca la subst.), si morfologic, pui functia prima, si nu uita de pronumele personal de politetehappy. Adrejtivul este parte de vorbire flexibila care arata o insusire. Analizezi: felul (variabil sau invariabil- inveti in a5a) gen, numar( cand adjectivul insoteste un subs, se acorda in gen si numar cu acestaa), si functia sintactica. Numeralul este partea de vorbire flexibila care arata numarul sau ordinea obiectelor. Felul cardinal sau ordinal, cu valoare substantivala, sau adjectivala, gen, nr, si cunctie sintactica. Subiectul si predicatul sunt parti principale de propozitie, nu stiu exact definitia. Sper ca te-am ajutat putinhappy