Deasupra fiecarui element din fiecare substanta participanta la reactie (atat pentru reactanti cat si pentru produsii de reactie) se scrie numarul de oxidare, avand grija la semne. Daca scrii corect numerele de oxidare, vei constata ca 2 elemente isi schimba numarul de oxidare atunci cand se transforma din reactanti in produsi de reactie. Unui element ii creste numarul de oxidare si celuilalt ii scade.
In acest moment scrii semireactiile de oxidare (pentru elementul caruia ii creste numarul de oxidare) si de reducere (pentru elementul caruia ii scade numarul de oxidare).
In final amplifici una din reactii sau ambele cu cate un coeficient, avand grija ca numarul de electroni implicati in r. de oxidare sa fie egal cu nr. de electroni implicati in r. de reducere.
Nu mai ramane decat sa adaugi coeficientii in reactia initiala (reactia redox) astfel: in fata fiecarei substante care contine agentul reducator / oxidant adaugi coeficientul cu care ai amplicficat semireactia, astfel incat nr. de electroni cedati sa fie egal cu nr. de electroni acceptati.
Sper ca te-am ajutat.
Si de unde stiu ce numar de oxidare are fiecare element? Si mersi mult de ajutor.
Pai sunt niste reguli. Ai un manual de chimie de clasa a 9-a?
In general orice element care formeaza singur o substanta are n.o.=0 (exemplu: Ca, Mg, Cl2, H2, O2, etc).
Hidrogenul in combinatii are +1; Oxigenul de obicei are -2(dar sunt cateva cazuri particulare in care oxigenul este cel care isi schimba numarul de oxidare). In general, suma numerelor de oxidare intr-o substanta este egala cu zero.
Cred ca daca citesti regulile si exemplele dintr-un manual de clasa a 9-a intelegi mai bine. Succes!
Pai da dar cum aflu nr de oxidare de ex la mgo, sau h2o
Mg are +2 (este metal in grupa a doua a sistemului periodic) iar O are -2; proba: -2+2=0
H are +1 iar O are -2; proba: 2(atomi de H)x(+1)+(-2)=0
Redox (sau oxio reducere)este o reactie ce are loc cu transfer de electroni intre speciile atomice.Substanțele ce prezintă proprietatea de a oxida alte substanțe se numesc agenți oxidanți sau simplu, oxidanți. Acestea îndepărtează electroni din alte substanțe.
Redox este un termen compus din reducere+oxidare. O reactie redox este, de fapt, o dubla reactie, care contine una de reducere si una de oxidare si se numesc si reactii cu transfer de electroni. De exemplu: 2Mg +O2->2MgO, dar in aceasta reactie au avut loc mai multe procese: Mg-2e->Mg2+; cei 2 electroni cedati de magneziu ajung la oxigen, care le accepta: O+2e->O2-; magneziul cedeaza 2e, deoarece nu are structura stabila si, cedand 2e, isi formeaza structura stabila de octet. La randul lui, oxigenul, acceptand cei 2e isi definitiveaza si el structura stabila tot de octet. Mai e ceva: reactiile ce au loc cu cedare de electroni se numesc reactii de oxidare-Mg, iar cele ce au loc cu acceptare de electroni se numesc reactii de reducere-O2.
george204 întreabă: