Eu sunt frantuzoaica dar la 16 ani am venit in Romania dar tot stiu retetele bunicii:
Cassoulet toulousain- este o mancare traditionala frantuzeasca pe baza de fasole, carnati de Toulouse, carne de rata sau gasca (care ulterior a fost pastrata in propiai grasime- confit de canard), carne de porc. Numele ii vine de la "cassole", vasul de ceramica folosit la prepararea acestui fel de mancare.
Confit de canard- este un preparat ce consta in pulpa de rata ce a fost conservata in propriai grasime resultata din prajirea acesteia. Este o metoda folosita de secole pentru pastrarea indelungata a bucatilor de carne de rata, gasca sau chiar porc, existand si in Romania (carne de porc la galeata).
Couscous- contine granule din faina de grau care atunci cand este gatit devine pufos si usor (asemanator cu orezul). Couscous-ul este de obicei servit ca baza pentru carne sau tocanita de legume.
Foie gras- este obtinut din ficat de rata sau gasca ingrasate fortat. Foie gras sau ficat gras este una din cele mai cunoscute delicatese ale bucatariei frantuzesti. Poate fi consumat ca atare sau preparat sub forma de spuma, parfait sau pate si de obicei insoteste alte feluri de mancare precum friptura.
Geziers- sunt de fapt bine cunoscutele pipotele fie ca sunt de pasare, curcan sau rata ele pot acompania diverse mancaruri si salate.
Magret de canard este foarte popular si apreciat de catre gurmanzi. Acesta este un file de piept de rata decupat cu tot cu grasime si servit de obicei prajit alaturi de o mare varietate de sosuri.
Quiche- este o tarta sarata cu diverse umpluturi si un sos facut din oua, lapte, smantana. Umplurile unui quiche sunt fie pe baza de carne tocata, fie legume sau branza. De obicei se consuma rece fiind nelipsita de la picnicurile organizate vara. Cea mai cunoscuta varianta este quiche Lorraine (regiune din nord-estul Frantei), care pe langa amestecul de oua si smantana contine sunca sau costita afumata de porc.
Raclette- traditional, raclette este un tip de branza de vaca sarata dar in acelasi timp si un fel de mancare intalnit in regiuni din Elvetia, Valonia si Franta. Branza Raclette este incalzita pe foc sau cu ajutorul unei masini speciale pana se topeste. Apoi este turnata in farfurie. Termenul de raclette vine de la verbul frantuzesc "racler" care inseamna a racai. Se obisnuieste a se turna branza topita peste cartofi fiind servita alaturi de carne si de o garnitura de muraturi sau felii de ardei, rosii sau alte legume.
Varianta moderna de servire implica un aparat special pentru raclette, prevazut cu palete individuale pentru incalzirea branzei, si deasupra are un gratar folosit pentru legume si carne sau peste. In supermarketuri se gasesc chiar pachete speciale pentru raclette continand un mix de branza si produse din carne. O masa de raclette implica o atitudine relaxata unde fiecare isi pregateste farfuria, distractia nefiind intrerupta de vizitele in bucatarie. Chiar si restaurantele ofera serate de raclette pentru petreceri sau cine.
Saucisse seche- este un fel de carnat uscat si sarat, ingredientele utilizate variind in functie tipul de carnat.
Souris d’agneau- sau bucatica de carne cea mai cautata de la miel- cotletul, se poate prepara in diverse moduri.
Taboule – este un preparat originar din Africa de Nord care a fost preluat de catre francezi intr-o varianta usor modificata. Contine verdeturi (patrunjel, menta proaspata) amestecate cu castravete, rosii si couscous, totul fiind servit rece ca aperitiv.
Tartiflette- mancare originara din regiunea Savoia a carei denumire provine probabil de la cuvantul tartifla insemnand cartof in dialectul francez vorbit in zona. Toate retetele de tartiflette contin cartofi, branza si carne sau bacon fiind o mancare populara in sezonul rece de ski datorita continutului bogat in calorii.
Viande tartare- practic este carne cruda de vita sau cal (da, in Franta calul este considerat o delicatesa) tocata fin si uneori insotita de ceapa, piper sau alte condimente.
ATENTIE: cand cereti o friptura este bine sa precizati cat de bine prajita o doriti fiindca adeseori va este adusa "in sange"
Boudin – este o varietate de carnati a caror preparare dateaza inca din secolul al XIV-lea. Cele mai intalnite tipuri sunt le boudin blanc si le boudin noir.
Boudin noir: culoarea usor neagra si numele ii vin de la fapul ca sangele de porc este unul din ingredientele principale pe langa grasime, ceapa si diferite condimente. In functie de regiunea unde este preparat poate contine si diferite fructe, cele mai uzuale fiind merele si castanele.
Boudin blanc- spre deosebire de boudin noir, acesta nu contine sange de porc, fiind preparat dint-un amestec de carne fara grasime (de pasare, vita sau porc) la care se adauga smantana, unt si un amestec de lapte, oua sau chiar paine. Traditional, acesta este servit in debutul mesei de Craciun.
DESERTURI
Crème caramel sau flan este practic crema de zahar ce are un strat lichid de caramel deasupra spre deosebire de crème brûlée, crema de zahar ars ce are un strat tare de caramel la suprafata.
Croissant- poate cel mai cunoscut produs al patiseriei frantuzesti, este un foietaj usor si pufos nelipsit de la micul dejun.
Fondue au chocolat- ciocolata topita care se serveste alaturi de fructe.
Fondue au fromage- diverse tipuri de branza se incalzesc folosind un aparat electric special creat pentru acest tip de mancare. Aparatul se pune pe masa, iar cu ajutorul unor frigarui se creeaza diverse combinatii de legume, paine care apoi se trec prin amestecul de branza topita.
Ile flotante- sau insula plutitoare este o insula de bezea care pluteste pe un ocean de crema de vanilie (crème anglaise). Varianta romaneasca a acestui desert este laptele de pasare.
Moelleux au chocolat- prajiturele cu ciocolata al caror mijloc ramane usor curgator de unde si numele ce desemneaza ceva foarte moale.
Pain au chocolat- numita si chocolatine in sud-vestul Frantei este un foietaj cu umplutura cremoasa de ciocolata. Multi o numesc si croissant cu ciocolata.
Tarte aux pommes-tarta cu mere. Daca pe langa merele taiate bucati i se adauga si o compozitie de oua, lapte si smantana atunci tarta cu mere devine à l’alsacienne (de la regiunea Alsace a Frantei).
O varianta a tartei cu mere este tarta Tatin sau tarta cu mere rasturnata, unde merele sunt caramelizate iar crusta este pusa deasupra lor. Atunci cand se serveste, tarta Tatin se rastoarna, merele caramelizate ajungand deasupra. Tarta Tatin se poate prepara nu doar cu mere ci si cu prune, caise, piersici sau alte fructe. Este un desert clasic ce se poate servi alaturi de inghetata sau smantana.
Tarte au citron- tarta cu crema de lamaie. Crema este pe baza de oua, lapte si suc de lamaie iar deasupra tartei se pune un strat de bezea.
Tarte aux pruneaux- tarta cu prune.
Sunt ceva cu melci pregatiti picioare de broaste crustace.mai mult marine salata.carne ratatui etc
1. Quiche lorraine – o tarta pufoasa umpluta cu un amestec din sunca si branza.
2. Cordon bleu – un fel de snitel, care contine carne, sunca si branza. Ingredientele se inmoaie in pesmet si in ou si se prajeste pana devine auriu.
3.Ratatouille – o tocana de vinete, rosii, dovlecei, ceapa, usturoi si verdeata.
Salade Nicoise – salata din rosii, oua fierte, masline, ansoa, cartofi, mazare, ardei, bucatele de ton sau salata verde.
4. Scoici, melci sau pui de balta.
Cordon bleu,Andive la cuptor,Gratin Dauphinois/Cartofi gratinati,Pui basc cu ardei,Supa crema de ciuperci,Fondant de ciocolata,Omleta cu bezea,Beef Bourguignon, Quiche Lorraine cu ardei, Ragout de vita decat sa iti trimit toate mancarurile mai bine intra tu aici http://www.gustos.ro/retete-traditionale/franta
Salut! Ca zone gastronomice, cele mai importante sunt Alsacia și Lorena (coloșii gastronomici ai nordului). Din bucătăria alsaciană, o mâncare tradiționlă este baeckenoffe (o tocăniță cu vită și miel). Pe de altă parte Lorena este recunoscută pentru murăturile sale, tartele cu fructe (cu afine, prune, coacăze roșii) și specificul jambon d.Ardennes (unul dintre cele mai bune sortimente de șuncă afumată din lume).
Pe coasta nordică a Franței, puteți întâlni următoarele specialități (specifice pentru sezonul de iarnă): hochepot (tocăniță cu carne și legume), waterzooi (tocăniță de pește), carbonnade de boeuf a la flamande (tocăniță de vită în bere). Iar pentru vară, specifice sunt: heringul (în apropiere de Boulogne- craquelot, este o specialitate de hering afumat la grătar), flamiches (praz, ceapă sau dovleac de plăcintă, făcută cu blat de pizza). În Champagne găsiți mâncare pe bază de varză și vinuri neacidulate, în Ardennes se află o varietate mare de mâncare pe bază de ciuperci (dar și preparate pe bază de iepure, potârniche, mistreț și trufe), în Amiens se află renumita plăcintă cu rață, și produse de patiserie, în Arras și Troyes se află andouillettes (cârnăciori încrețiți și picanți), în Troyes găsiți specialități pe bază de carne de porc. Ca băuturi, vinul, cidrul și berea sunt specifice.
Meniu recomandat:
Aperitiv: Jambon sec
Felul principal: Carbonnade de boeuf a la flamande
Choucroute a l.Alsacienne
Flamiche a la Picardie
Marcassin a l.ardennaise
Potee champenoise
Poularde en gelee champenoise
Quiche lorraine
Deserturi: Galette au sucre
Tarte aux myrtilles
Sper să vă prindă bine!
-Baranzeturile (Brie, Camambert, Fondue Savoyarde etc.)
-La Galette du rois (Placinta regelui) in care se gaseste figurina aceea minuscula numita "la fève"
-La salate provençale (salata provensala)
-Les crêpes (clatitele)
-La buche de Noel (tortul lor in forma de buturuga imbracat in ciocolata)
-Foi gras (ficatul de gasca)
-Trufele (care se gasesc in reg. Champagne-sunt un fel de ciuperci foarte apreciate si foarte scumpe)
-Croissantul
-Ratatouille
-Cordon Bleu (sniteleul acela cu cascaval.dar traducerea in franceza ar fi "un bucatar foarte priceput")
etc.
Alina_5575 întreabă: