| BlackStar27 a întrebat:

La examenul de română la exerciţiul cu sinonime la "cer" am scris "vreau" şi la "liniştit" am scris "tăcut". Credeţi că e bine? În rest nu am nicio greşeală şi chiar nu vreau să fi greşit chiar la sinonime. big grin

10 răspunsuri:
| digital7shady a răspuns:

Linistit - calm
Cer - solicit

| LSMM a răspuns:

După părerea mea, vreau nu prea merge ca sinonim pentru cer. Când vrei ceva nu trebuie neapărat să ceri.
La liniștit cred că e bun tăcut.
Felicitări!

| gabriella12 a răspuns:

Nu contează ce sinonime apar in dex fiindcă tu trebuia sa scrii sinonimul contextual pentru cuvintele date. In barem apare clar cer= solicit, pretind, iar linistit = calm, tihnit. Depinde si de profesorul care corectează, dar in general nu se punctează pe lângă barem.

| RawBlack a răspuns:

Chestiile astea mărunte depind de la corector la corector, unii pot fi mai aspri, nu poți știi exact până nu apar rezultatele.

| rasalas9 a răspuns:

Buna!
Cred ca te va ajuta:
CÉRE, cer, vb. III. Tranz. 1. A se adresa cuiva pentru a obține ceva, pentru a-l convinge să-ți îndeplinească o dorință. ◊ Expr. A cere voie să... = a stărui (pe lângă cineva), a ruga (pe cineva) pentru a obține permisiunea să... 2. A face unei fete propuneri de căsătorie; a peți. 3. A cerși. 4. A pretinde ceva în baza unui drept; a reclama, a revendica. ◊ Expr. A cere (cuiva) socoteală (sau cont, înv., seamă) = a pretinde de la cineva lămuriri, satisfacție etc. (în urma unei jigniri, a unei fapte reprobabile etc.); a trage la răspundere (pe cineva). ♦ A pretinde. 5. A impune; a face să fie necesar. 6. A dori, a pofti; a voi. ♦ Refl. A avea căutare, a fi solicitat. – Lat. quaerere.

(6. A dori, a pofti; a voi.)

LINIȘTÍT adj., adv. 1. adj. v. tăcut. 2. adj. calm, tăcut. (Pe aleile ~.)

;)) www.dex.ro

| iyua a răspuns:

Cer=solicit
Linistit=calm..Asa era corect! Eu asa am scris.dar s-ar putea sa iti ia in considerare, depinde de profesorul care corecteaza

| BlackStar27 explică (pentru iyua):

Păi o profesoară mi-a spus că e bine, iar alta a spus că nu e ok. Acum nu ştiu ce să mai cred big grin

| BlackStar27 explică (pentru iyua):

Ideea este că în dex apar şi sinonimele date de mine, acum nu ştiu dacă chiar mergea în context, dar mna... asta e happy

| iyua a răspuns:

Corect era linistit-calm
Cer-solicit