După părerea mea, vreau nu prea merge ca sinonim pentru cer. Când vrei ceva nu trebuie neapărat să ceri.
La liniștit cred că e bun tăcut.
Felicitări!
Nu contează ce sinonime apar in dex fiindcă tu trebuia sa scrii sinonimul contextual pentru cuvintele date. In barem apare clar cer= solicit, pretind, iar linistit = calm, tihnit. Depinde si de profesorul care corectează, dar in general nu se punctează pe lângă barem.
Chestiile astea mărunte depind de la corector la corector, unii pot fi mai aspri, nu poți știi exact până nu apar rezultatele.
Buna!
Cred ca te va ajuta:
CÉRE, cer, vb. III. Tranz. 1. A se adresa cuiva pentru a obține ceva, pentru a-l convinge să-ți îndeplinească o dorință. ◊ Expr. A cere voie să... = a stărui (pe lângă cineva), a ruga (pe cineva) pentru a obține permisiunea să... 2. A face unei fete propuneri de căsătorie; a peți. 3. A cerși. 4. A pretinde ceva în baza unui drept; a reclama, a revendica. ◊ Expr. A cere (cuiva) socoteală (sau cont, înv., seamă) = a pretinde de la cineva lămuriri, satisfacție etc. (în urma unei jigniri, a unei fapte reprobabile etc.); a trage la răspundere (pe cineva). ♦ A pretinde. 5. A impune; a face să fie necesar. 6. A dori, a pofti; a voi. ♦ Refl. A avea căutare, a fi solicitat. – Lat. quaerere.
(6. A dori, a pofti; a voi.)
LINIȘTÍT adj., adv. 1. adj. v. tăcut. 2. adj. calm, tăcut. (Pe aleile ~.)
;)) www.dex.ro
Cer=solicit
Linistit=calm..Asa era corect! Eu asa am scris.dar s-ar putea sa iti ia in considerare, depinde de profesorul care corecteaza
Păi o profesoară mi-a spus că e bine, iar alta a spus că nu e ok. Acum nu ştiu ce să mai cred
Ideea este că în dex apar şi sinonimele date de mine, acum nu ştiu dacă chiar mergea în context, dar mna... asta e