Bună.
Ești într-o ceață profundă și densă!
OBLIGATORIU diploma de bacalaureat la purtător, apoi mergi la facultate, după aceea cu diploma de licență faci Institutul Național al Magistraturii care este de doi ani, dai definitivatul pe funcția de judecător.
Cale lungă dar nu și imposibil de parcurs.
Masterul este o dublă specialitate, nu-ți conferă statutul de magistrat.
Crăciun fericit!
Pa, pa.
Trebuie să neapărat BAC-ul luat, apoi poți intra liniștit la facultatea de drept, o poți face de exemplu la Dimitrie Cantemir, chiar dacă e privată, e acreditată și intri mai ușor.
Facultatea durează 4 ani și masterul 2 ani.
Specializarea o alegi pe parcurs în funcție de dorință și de opțiuni.
Ce dreacu ma? toti parosti isi toate cu*vele se fac acum avocati/avocate?
Adica? nu am inteles replica ta
Adica Orlando iti recomanda o facultate de prosti (no offence), particulara unde nu inveti nimic. Pe sitemul "trec ca gasca prin apa si apoi ma laud ca am facut dreptul". Si in al doilea rand, nu stiu de ce vrei sa dai la drept in conditiile in care ai probleme cu ortografia, punctuatia si exprimarea ideilor. Indiferent de facultate, trebuie sa ai absolvite 12 clase si sa fi promovat examenul de bacalaureat.
I. Pentru cei fără tăticu avocat sau mămica judecător:
Pasul I – te naști un optimist
Pasul II – termini 5, 6, 7 clase și începi să te gândești ce bine ți-ar sta ca avocat sau judecător. De obicei, ideea aceasta este indusă de filmele americane de pe la televizor.
Pasul III – descoperi internetul și site-urile cu teme juridice; acolo începi să pui întrebări despre cum poți ajunge avocat, ce liceu să urmezi care să-ți faciliteze acest lucru, ce facultate trebuie să urmezi, câți ani durează, etc.
Pasul IV – vine liceul. În liceu îți termini neuronii tot mai mult cu această idee: vreau „să dau la Drept!". Liceele potrivite pentru urmarea unei facultăți de Drept, după părerea mea, sunt cele cu profil uman. Pune accent pe Limba Română, Istorie, Psihologie, Economie.
Pasul V – susții Examenul de Bacalaureat și ești printre fericiții promovați. După acest pas urmează pașii tehnici și mai maturi:
Pasul VI – admiterea la facultate:
Fiecare facultate de drept are programul de admitere diferit, dar cam toate îl au în aceeași perioadă.
O listă cu facultățile de drept și adresele lor care se găsesc în România o găsiți aici.
Pentru admiterea la Facultatea de Drept din cadrul Universității Transilvania din Brașov, veți găsi aici detaliile necesare.
Pasul VII – presupunem că ai fost admis la una din facultățile de Drept. Vii pe 1 octombrie la deschiderea anului universitar, te uiți în stângă, în dreaptă, te gândești „mamă, ce fețe au aștia", și pleci acasă cu gândul că va fi o facultate extraordinară, îți vei face mulți prieteni și vei agăța o grămadă de brunete / bruneți.
Pasul VIII – facultatea propriu – zisă. Fiecare facultate de drept are un site pe internet. Acolo vei găsi aproape toate informațiile de care ai nevoie pentru a fi la curent cu orarul, cu ce simpozion se mai organizează, când trebuie să-ți plătești taxele și unde. În timpul facultății te mai înscrii într-o asociație de voluntariat, te mai angajezi pe undeva, mai participi la diverse seminarii sau conferințe, în vacanțe pleci la mare, munte, căpșuni, „work & travel" și trece timpul. Chiar dacă sunt abia la începutul anului III, consider că sfatul acesta pe care nu l-am aplicat cum trebuia și pe care foarte puțini îl aplică în timpul facultății este: Învață! Chiar trebuie să înveți. Și nu glumesc. Și nu vreau să par un demodat. Dacă vei copia mereu ( la unele ți se va permite), vei fi o legumă la sfârșitul facultății, neștiind de ce ești prost pentru că nu-ți vei da seama că ești prost – pentru că vei fi un prost. În acest sens, vă voi reda niște vorbe ale domnului judecător Cristi Dănileț, preluate de aici : „Invatati, invatati si iar invatati – e singura sansa: trebuie sa faceti performanta inca din primul an. Lasati-i pe cei cu `traiti-va viata` si ganditi-va la viitorul dvs: 4 ani de sacrificii in favoarea invatatului pot inseamna dupa acesti 4 ani un viitor fara griji pana la pensie. Alegeti! – de aceea aveti liber arbitru.". Informații despre domnnul judecător veți găsi tot acolo.
Despre facultate am făcut un rezumat. Urmează următorul pas:
Pasul IX – Examenul de Licență. Pentru admiterea într-o profesie juridică, o condiție sine – qua – non este să fii licențiat în Drept. Deci, trebuie să treci și de pasul acesta, nu doar să termini 4 ani de facultate. Nu este de ajuns.
Pasul X – accesul într-o profesie juridice pe care o ai deja în cap de foarte multă vreme. Pentru informații despre diferitele profesii juridice, voi face o listă cu link-uri utile pe care voi încerca să o actualizez pe parcurs:
Pentru Magistratură (Judecători sau Procurori)
Pentru Avocatură
Pentru Notariat
Pentru Consilier Juridic
Pentru Grefier
Pentru Secretar – Primărie
II. Pentru cei cu tăticu avocat sau cu mămica judecător:
Pasul I – te naști.
Pasul II – respiri.
Poate era mai bine sa fi citit si comentariile acestui articol de 2 lei, inainte sa dai copy paste