Eu sunt in clasa a 12 a, deci nu dau bacul anul asta, sunt abia in a 11 a. Am inceput materia de bac, cu profesorul de la clasa mea, insa as vrea si eu o recomandare de culegere cu sinteze, ca sa mai am un plus de informatii, niste detalii pe care poate profesorul nu le poate cuprinde, deoarece a spus ca ne va da strictul necesar de materie, dar eu vreau sa incerc sa citesc inainte, ca sa imi fie mai usor sa invat lectiile, sa le inteleg, sa citesc si alte variante de sinteze.
Am uitat sa adaug ca sunt abia in clasa a 11a, proful ne-a spus ca nu vrea sa ne recomande o culegere acum, poate mai tarziu, insa eu vreau sa citesc din materie mai multe detalii, ca sa aprofundez mai usor la predarea la clasa. Degeaba fac variante de bac, daca eu nu stiu toata materia.
Multumesc oricum pentru sfat!
Da, sunt constienta de acest lucru, ca variantele de bac sunt cea mai buna pregatire, dar eu nici macar nu am parcurs un intreg capitol din materia de bac, sunt in clasa a a11 a, profesorul de la clasa mea a decis sa incepem de pe acum materia de bac la istorie. Pe ce variante sa lucrez daca nu am parcurs mare lucru din materie? Cum am mai spus, nici macar primul capitol nu este predat in totalitate. Mai intai trebuie sa stiu materia ca sa lucrez variante, daca nu am parcurs matria, automat ca nici variante nu voi reusi sa fac.
Multumesc, din nou, de raspuns!
La istorie copii. Altfel, daca nu mergi fix la ceva facultate unde sa faci istorie, e o pierdere imensa de timp. Materia si modul de conceptie a subiectelor de la bac sunt absolut infecte. Vrei istorie? Uita-te pe programa - DOAR pe programa - si documenteaza-te frumos de pe Wikipedia si alte surse online, fa-ti sinteze pe baza lor.
Multumes de sfat! Da, sunt conștientă de toate aceste aspecte, însă e materie de bac, trebuie cumva învățata, am incercat sa îmi fac eu sinteze, însă îmi este foarte greu sa selectez informația care este chiar necesara dintr-un capitol, am găsit sute de pagini, iar eu am o problema, anume aceea că parcă oricât aș invata, niciodată nu este destul, așa că tind sa iau detalii inutile, și de asta mă gândeam să mă orientez către o carte de sinteze.
Mulțumesc mult de sfaturi, chiar apreciez, o sa incerc sa mai caut informatii.
Cantitatea de date far rost e imposibila. Serios zic. In timpul ala mai degraba iei si perfectionezi engleza sau alta limba straina care iti vor fi cu adevarat utile in viitor. Imbecilii astia ai nostri nu sunt in stare sa dea subiecte de genul "Discutati despre alternativele pe care le avea Antonescu in fata in momentul alierii cu Germania nazista." si umbla doar cu timpenii de genul "Cind s-a intimplat nu-stiu-ce-mizerie-absolut-irelevanta" Nu pot sa uit cand o imbecila de profa de istorie, intervievata la tembelizor acum citiva ani, a stiut sa spuna despre Hitler doar ca "a fost un om rau, aaaaa, raspunzator de moartea a milioane de oameni... aaaaa... da, cam atit" cand pana si eu pot sa iti zic despre problemele lui medicale, despre faptul ca era vegetarian, ca bunica-sa fusese evreica, ca nici macar nu era ateu asa cum se maninca atita cacao peste tot, la fel si Stalin e un personaj foarte interesant. Despre curvarul de Stefan cel Mare care a fost canonizat pentru ca facea biserici, ce sa mai. Gindeste-te ca te intorci in timp impreuna cu sotul/iubitul, va intilniti cu Stefan, iti face asta ochi dulci, tu il refuzi politicos, la care el scoate palosul si-l baga in partenerul tau, dupa care scoate celalalt palos si-l baga in tine, cu voie sau fara de voie. Dupa cateva zile, mai ctitoreste o biserica. Peste sute de ani, e aclamat ca aparatorul crestinatatii si mare sfint. Asta e istoria.
Da, istoria are multe fețe, insa nimeni nu apreciaza atunci cand psihologia duplicitara, depravarea, parvenitismul sau aspectele din existenta sociala proprie sunt infatisate. Lucrurile inedite sunt respinse, renegate, plasate in plan indepartat, deoarece multi nu concep realitatea vremii ca pe un lucru care sa aduca defaimare, motiv pentru care ne lustruim istoria noastra, ascundem lucrurile odioase, insa le profilam pe cele stralucitoare, dupa cum plasam in decadere istorie celorlalte state care s-au remarcat prin fapte tumultoase, odiose, insa omitem si partile nestiute.
Stiu, istoria asta o inveti acum, e infecta, deoarece ne prezinta doar ce vor ei sa credem, nu ne lasa sa o descoperim in mod inedit, apoi o dai uitarii, asta e tot. Nu sunt innebunita sa invat lucruri arhaice sau despre cat de multe batalii au avut loc, insa e materie de examen pe care trebuie sa o invat, sunt la filologie, am nevoie de nota asta, trebuie sa o accept asa cum este. Sus-pusii fac programa, noi o invatam, nu avem cum sa schimbam acest aspect, oricat am incerca, deoarece mereu vor fi persoane care se opun schimbarii, motiv pentru care toceala, ci nu gandirea, sunt acceptate. Cum am spus, nu as invata-o, dar trebuie, pentru ca e materie de bac.
Multumesc de raspuns!
Mai bine intereseaza-te din timp daca se poate copia. Daca nu dai mai departe la filologie si nu ai nevoie... chiar nu are sens sa irosesti tot timpul cu asta. Mie unul geografia si istoria mi s-au parut efectiv de neinvatat. La istorie am stiut de 1.5, am luat 9.15. La geografie... am dat altceva. Erau de ales parca istoria cu geografia, daca imi aduc bine aminte.
Istoria nu este la alegere, istoria reprezinta proba obligatorie a profilului, la alegere avem dintre grografie, sociologie, psihologie, economie, logica, filosofie. Nu pot copia la examen, eu vreau sa dau la drept, deci imi trebuie istoria, cel putin, unde as vrea sa dau eu, se sustin probe de admitere la istorie, romana( gramatica), dar stiu ca la alte facultati se sustine si proba la economie, la unele, la logica.
Nu stiu cat de buna e, imi pare rau. Poti sa il mai intrebi pe profesor daca are recomandari, poate s-a razgandit. Citeste si manualul de a 12a daca poti face rost de el. Daca vrei sa studiezi materia la un nivel mai avansat putin te poti uita la acea lista de recomandari pe care o gasesti in general pe site-urile facultatilor de istorie.
In general si autorii ce scriu manualele oficiale publica alte culegeri, memoratoare etc, te poti interesa de ce au mai facut si dumnealor.
Nu este buna acea carte. Am avut-o eu si nu este buna. Aa ca mi-am luat alte materiale:
https://www.edituraparalela45.ro/......calaureat/
https://www.libris.ro/......49689.html
https://www.libris.ro/......35521.html
Buna! Multumesc mult! Voiam sa imi cumpar o carte de sinteze in vacanta aceasta, ca sa incep sa ma familiarizez cu lectiile pentru bac, insa nu stiu ce sa aleg. Multumesc de lamurire; sunt atatea variante, incat habar nu am care e mai buna.
Memoratorul
Isvziwbdj întreabă: