Pt inceput:
-In opinia mea, parerea este...
cuprins:in alta ordine de idei
inchiere:aici chiar nu mai stiu
mult succes acolo.
In inceputul comentariului poti folosii diverse expresii despre poezie(iti voi da unele potrivite pentru clasa a5a) :
Poezia... minune a firii, miracol al trairilor unor persoane...nu stii cate sentimente poate trezi in mine o asemenea opera, cate vise, cate iluzii nebanuite se nasc din cantecul misterios al versurilor
in continuare ai putea spune despre titll poeziei respective:
Titlul este ca o cheie de lectura, acesta poate fi descifrat pe 3 paliere: in primul rand spui din ce este alcatuit ( substantiv etc), anunta esenta continutului de idei si ganduri si nu in ultimul rand are rolul de a introduce cititorul in lumea poeziei
mai departe spui despre tema poeziei: de ex sa zicem ca in poezie este descris un tablou de toamna deci este toamna!
apoi iei fiecare vers si il comentezi ( figurile de stil prezente : comparatii, pesonificari etc)
este foarte importanta sa specifici ca autorul isi exprima gandurile, ideile si sentimentele in mod direct si subiectiv prin intermediul eului liric
cam asta ar fi... in final poti pune urmatoarea expresie:
Trecuta prin filtrul sensibilitatii poetului, al mestesugarului de cuvinte poezia "..." demonstraza de ce scrisul este un mestesug fericit, dar blestemat
banuiesc ca la clasa a5a comentati decat poezii asa-i? eu parca asa imi amintesc, genul epic se studiaza prin a 6a- a7a.
cam asta ar fi tot daca vrei mai multe expresii sau detalii despre un comentariu lasa-mi id-ul tau pe privat si te voi ajuta :*
Pai incepi cu definitia genului si a speciei din care face parte opera literara respectiva. apoi... in caz de opera epica: faci rezumatul textului dat incadrand pe momentele subiectului. vorbesti despre personaje in special daca se realizeaza vreun fel de caracterizare. in incheiere expui o opinie legata de vreuna din actiunile mai inedite.
la opera epica e mai dificil. trebuie sa vorbesti despre figurile de stil exemplificandu-le, si sa le comentezi. sa spui ce idee consideri ca a incercat eul liric sa transmita. inchei cu opinia in care comentezi sentimentele ce sunt inspirate de lectura textului.
sper ca ti-am fost de ajutor ma pricep foarte bine la romana dar acum nu stiu ce cunostinte aveti voi pe la clasa a 5a