Mara de Ioan Slavici - rezumat
Mara - rezumat - Se stinge din viata in ziua de 17 august 1925, la Crucea de Jos, Pancio si este inmormantat la Schitul Brazi. Romanul „Mara", aparut in 1894 in revista „Vadra"(foileton) si in 1906 in volum.Il desemneaza pe Slavici drept un deschizator de drumuri in unor personaje ample in mediul realist al zugravirii targului transilvanean.De asemenea observan ca Slavici a pus bazele prin acest roman, analizei psihologice.
Mara - rezumat - Capitolul 1. —Saracutii mamei
In primul capitol este prezentata Mara, o femeie saraca, vaduva cu doi copii, dar era voinica si harnica. Barzovanu, care fusese sotul ei era mai mult carpaci decat cizmar si statea mai mult la birt decat acasa.
In fiecare marti dimineata, Mara isi lua copii si cosurile pline si iesea in piata de pe tarmul drept al Muresului.Joi dimineata trecea Muresul si iesea in piata pe tarmul stang al acestuia.Vineri noaptea pleca la Arad pentru ca s-o prinda sambata dimineata acolo deoarece „lumea se aduna din sapta tinuturi". Mara se intorcea acasa numai in zilele de Sfanta Maria.
In biserica, care se afla pe un deal de pe partea dreapta a Muresului, se zvonea ca exista acolo o icoana „facatoare de minuni", dar Mara, desi era o cresti8na adevarata, nu credea in ea.Desi copii erau desculti, nepieptanati si nespalati, Mara era tare mandra de ei si spunea ca nimeni nu mai are copii ca ai ei.
In fiecare zi Mara pune bani in cei trei ciorapi, care sunt:unul pentru inmormantare, unul pentru Persida, fata ei, si unul pentru Trica, baiatul ei. Mara doreste sa o trimita pe Persida la calugaritele din Lipova.
Capitolul 2. —Maica Aegidia
Mara Aegidia, desi avea privirea aspra, a convins-o pe „maica priorita" s-o primeasca pe Persida cu cincizeci de florini pe an si a vorbit si cu Hubar, ca sa-i dea Marei „arenda podului".
In lipsa invatatorului Blaguta, se stia ca, Costi Balcovici ii tine locul. El era baiatul turtelarului din RADNa. Desi lua bataie, Trica nu se umilea niciodata in fata lui Costi, care il stia acum singur.Ca sa nu o supere pe mama sa, Trica nu-i povesteste acesteia cele intamplate ci se duce la sora sa la manastire. Suparata, Persida fuge cu el de la manastire si incearca sa treaca Muresul pe o luntrite. In acea perioada apele raului au debit mare si i-a luat apa.Cand Mara a vazut ca lumea alearga sa-i ajute s-a dus si ea, dar s-a speriat foarte tare cand a vazut ca cei doi erau, de fapt, copii ei.
Dupa ce iesira de pe luntrite, Persida ii spuse Maicii Aegidia ca fratele ei fusese batut rau de catre Costi Balcovici si acum ea doreste sa-i arate ca Trica nu e singur si nu are de ce sa-l bata, daca e mai mic. Persida s-a intors cu Maica Aegidia la manastire.
Capitolul 3. —Furtuna cea mare
Lumea din toate partile stia cum s-au desfasurat lucrurile si toti vorbeau despre copii Marei. Trica este exmatriculat din scoala fiindca era lenes, neascultator, hartagos si putea sa-i strice si pe ceilalti copii. Mara doreste sa-l de-a pe Trica la o scoala mai buna.Ea il lasase pe un var de-al ei, seara la pod, deoarece ziua se adunau mai multi creitari si sa n-o insele.
Bocioaca l-ar fi primit de ucenic pe Trica, dar nevasta lui era fata de popa si nu-l putea primi. Mara vrea sa vorbeasca cu maica priorita daca poate sa o primeasca pe Persida si fara cei sase florini ca sa-i de-a lui Trica. Mama celor doi ii trimite o scrisoare parintelui guardian ca sa-l primeasca si pe Trica acolo. Dupa ce a incercat sa-l angajeze la Steva Claiei, Mara crede cca lui Trica ii este ursit sa fie cojocar ca Bocioaca.