Sunt "persoanele" care au rol în comunicarea narativă, de exemplu autorul care concepe opera, personajul, care creează sau participă la acţiune sau naratorul care controlează acţiunea sau o prezintă dintr-un punct de vedere.
Poţi să o iei aşa, cum este emiţătorul şi receptorul în comunicare
Sunt ascensiunile care fac acordul dintre diatezele pasife, monologul epic si textul narativ!
Instantele comunicarii narative
Autorul = persoana care concepe si care scrie o opera (literara, stiintifica etc.)
Din perspectiva operei literare, autorul si cititorul sunt entitati aflate la capetele opuse ale procesului semiotic. Primul este cel care a creat si semnat opera, al doilea este cel care o recepteaza si o interpreteaza in functiile de propriile referinte si capaitati de intelegere. Autorul concret, creatorul operei literare, adreseaza, ca expeditor, un mesaj literar cititorului concret, care functioneaza ca destinatar/receptor.Autorul concret si cititorul concret sunt personalitati istorice si biografice, ce nu apartin operei literare, insa se situeaza in lumea reala unde ele duc, independent de textul literar, o viata autonoma.
Reflexul (oglindirea) autorului intr-un text narativ este naratorul, delegat sa relateze faptele/intamplarile universului fictional. Autorul abstract este cel care a creat universul epic, iar naratorul, instanta intemediara intre autor si cititor, este cel care comunica istorisirea narata cititorului fictiv. Atat naratorul cat si personajul sunt manuite de autor in scopul dorit de acesta si in conformitate cu propria viziune asupra veridicitatii relatarii. Se poate pune semnul egalitaii intre autor, narator si personaj doar in cazul jurnalului, memoriilor sau al autobiografiei.
Personajul=principalul element al unei opere epice sau dramatice (niciodata lirice), care determina actiunea, se afla in centrul evenimentelor si intamplarilor., de obicei personalitate umana.